Een elektrische step gaat niet harder dan 25 kilometer per uur. Een e-step hoort tot de bijzondere bromfietsen. Meer informatie over bijzondere bromfietsen staat op de website van RDW.
Over het algemeen onderscheidt men drie groepen: elektrische step 6-20 km per uur: veilige e-steps voor kinderen vanaf 8 jaar. elektrische step 20-30 km per uur: snelheid van een gemiddelde e-step tot 700 euro. elektrische step 30-120 km per uur: maximale snelheid die bereikt kan worden met een high end e-step.
De ER-11 Pro (FLJ SK3 Pro) kan zichzelf officieel de snelste elektrische step van dit moment noemen. Met een ongekende (onbegrensde) topsnelheid van 120 km/u rijd je alles en iedereen voorbij.
En dus zie je veel elektrische steps rondrijden, zelfs al mogen ze officieel niet gebruikt worden. Je riskeert daarmee een boete van €380,- en dat je step in beslag wordt genomen. Mocht je wel worden aangehouden, dan kan het dus een duur geintje worden.
Er is een grote variëteit in de actieradius van een step. Het minimale bereik ligt rond de 10 kilometer, waar de echte kilometerknaller wel 160 kilometer op een volle accu kan rijden.
Het is verplicht een helm te dragen. De lichten van de elektrische step moeten altijd branden, ook overdag. Zorg dat je steeds volgende documenten kan voorleggen indien je je met de step op de openbare weg begeeft: identiteitskaart, gelijkvormigheidsattest, geldige verzekering, kentekenbewijs.
De meeste elektrische (scooter)steps zijn niet toegestaan op de openbare weg. Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. Zo zijn bijvoorbeeld de Segway en Swing wel toegestaan. In dat geval is het voor de wet een snor- of een bromfiets.
Ze duiken steeds vaker op: elektrische stepjes. Overgewaaid uit hippe steden in Europa. De verkeerspolitie van Oost-Nederland waarschuwt dat ze hier echter niet op de openbare weg mogen. Als je ermee wordt betrapt, kan het stepje worden afgepakt en vernietigd.
Een elektrische step gaat niet harder dan 25 kilometer per uur. Een e-step hoort tot de bijzondere bromfietsen. Meer informatie over bijzondere bromfietsen staat op de website van RDW.
Elektrische step boete – Nederland
In Nederland riskeer je momenteel een boete van €280,- euro en/of inbeslagname als het voertuig niet onder 'bijzondere bromfiets' valt. Om binnen deze categorie te vallen moet een voertuig aan bepaalde regels voldoen.
De meeste e-steps halen op papier een maximale snelheid tussen de 20-30 km/h. De daadwerkelijke topsnelheid kan beïnvloed worden door verschillende factoren, waaronder: Het gewicht van de bestuurder.
Ja, omdat de snelheidsaanpassing ruim binnen de wettelijke marge blijft is het opvoeren 100% legaal. U kunt geen bekeuring krijgen voor de iets verhoogde snelheid. Bij wet is bepaald dan een snorscooter op de rollerbank maximaal 34 km/h mag rijden en een bromscooters maximaal 54 km/h.
Met skates, skeelers, inlineskates, rolschaatsen, een step of een skateboard bent u voor de wet een voetganger. U moet zich dus houden aan de verkeersregels voor voetgangers. Dus de wet beschouwd iemand op de step als een voetganger. Dat betekent dat je met een step moet rijden op stoep, voetpad of fietspad.
Om een Fluisterstep te mogen besturen moet je minimaal 16 jaar oud zijn en in het bezit zijn van een geldig bromfietsrijbewijs of een autorijbewijs. De Fluistersteps rijden maximaal 25 km/uur.
Waarom zijn veel e-steps niet toegestaan op de openbare weg? Elektrische steps worden gezien als motorvoertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijvoorbeeld fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto's.
Er zijn echter een paar uitzonderingen die wél legaal de weg op mogen. In Nederland is een elektrische step pas toegestaan wanneer deze door het RDW is goedgekeurd. Het RDW dient deze e-steps eerst aan te wijzen als 'elektrische bromfiets'. Dit betekent dat je niet zomaar met je elektrische step de weg op mag.
De stoep behoort tot de openbare weg, dus dat mag ook niet. Voor e-steps die wel zijn goedgekeurd, geldt dat ze ook niet op de stoep mogen.
Elektrische scooterstep
Iedere elektrische step met een oplaadbare batterij wordt als snorfiets gezien. Je mag alleen met een elektrische scooterstep de openbare weg op wanneer deze is goedgekeurd door de RDW.
Op privé terrein of speciale terreinen voor elektrische steps, mogen jongeren, jonger dan 16 jaar, wel met een e-step rijden. Om met een elektrische step met zadel, met een maximale snelheid van 45 km/u te rijden, moet je minstens 16 jaar zijn en over een AM rijbewijs beschikken.
Dus welke elektrische step mag op de weg? Momenteel geldt dit alleen als het is goedgekeurd door de RDW. De legalisering is op basis van elektrische step met kenteken. Volgens het minister wil dat iedfere fabrikant haar elektrische step modellen laat goedkeuren voor de RDW.
De wegcode verbiedt niet expliciet dat je met 2 personen op een step mag rijden. Het is echter duidelijk dat als je met twee volwassen personen op zo'n step rijdt het voor de bestuurder quasi onmogelijk is om 'voortdurend de nodige rijbewegingen uit te voeren'.
Een aantal van deze keuringseisen zijn terug te vinden in het nieuwe kader. Hierin staat onder andere dat de elektrische step niet zwaarder mag zijn dan 55 kg. Ook zal er een maximale snelheid gelden van 25 km/u, maar is het nog niet duidelijk of ook snellere varianten onder bepaalde voorwaarden legaal worden.
Als eerste de Segway zelf. Voor alle modellen met een hoog stuur heeft het toestemming voor de openbare weg. Het gaat om de Segway i2 en x2 SE en de Ninebot by Segway E+. Voor alle andere producten, zoals de step KickScooter, MiniPro, MiniPlus en ONE S2 heeft het geen toestemming.
De Joyor H1 is de goedkoopste elektrische step van dit moment voor jong volwassenen. Een groot voordeel van dit model is dat hij super makkelijk is mee te nemen dankzij zijn gewicht van slechts 7,35 kg. Daarbij kun je de e-step binnen enkele seconden opvouwen en neem je hem eenvoudig mee onder je arm.