Een à twee weken na de bevruchting kunnen de borsten gevoelig worden. Dit komt door de aanmaak van de hormonen progesteron en oestrogeen. Hierdoor zwellen de klieren in de borsten op, de borsten kunnen zwaarder aanvoelen en gevoeliger zijn voor aanrakingen. Soms wordt het gevoel als ronduit pijnlijk omschreven.
Pijnlijke borsten zijn een van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Je kunt het al in de vierde week van je zwangerschap merken. Soms kun je tijdens je menstruatie ook gevoelige borsten hebben, maar als je zwanger bent is deze pijn vaak heftiger.
Gevoelige borsten en tepels: zo'n 1 à 2 weken na de bevruchting kunnen je borsten gevoelig zijn en pijnlijk of gezwollen aanvoelen. De aderen kunnen zichtbaar worden omdat je veranderende hormoonhuishouding de doorbloeding stimuleert.
Een opgeblazen gevoel of harde buik is een symptoom waar veel vrouwen last van hebben aan het begin van een zwangerschap. Je buik voelt dan een beetje opgezet aan en je broek zit minder lekker. Dit symptoom merk je meestal op rondde 4e of 5e week van je zwangerschap.
Een van de eerste verschijnselen dat je zwanger bent, is een pijnlijk, gespannen, zwaar en strak gevoel in je borsten. Ook de tepel en tepelhof kunnen veel gevoeliger zijn dan anders. Aanraken kan echt pijn doen, net als de zijkant van de borsten.
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn.
Je kunt een week na de bevruchting al merken dat je borsten veranderen: ze kunnen zwaarder of pijnlijker aanvoelen en het kan zijn dat je blauwe aderen ziet verschijnen, omdat de bloedtoevoer naar je borsten verbetert. Achteraf zeggen vrouwen vaak dat ze aan hun borsten het eerst merkten dat ze zwanger waren.
De eerste zwangerschapssymptomen zul je pas na een aantal weken kunnen merken. Een paar weken na de bevruchting kun je bijvoorbeeld merken dat je gevoelige borsten hebt. Niet iedereen heeft meteen last van de eerste zwangerschapssymptomen. Bij sommige vrouwen kan het wel even duren voordat zij symptomen krijgen.
Pas wanneer een bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich innestelt in de baarmoederwand, kan de vrouw zwangerschapssymptomen beginnen te ervaren. De innesteling gebeurt 6-12 dagen na de bevruchting. De symptomen die u zou kunnen ervaren zijn: Opgeblazen gevoel.
Gespannen borsten
Bloedvaten op de borsten worden erg zichtbaar. Borsten en tepels beginnen groter te worden. De tepelhof (het gebied rond de tepels) wordt donkerder. Tepels en tepelhof kunnen pijnlijk aanvoelen.
Het is heel goed mogelijk dat jouw borsten zich ontwikkelen zonder dat je de veranderingen voelt en last hebt van pijn. Deze symptomen zijn geen teken dat je zwangerschap goed verloopt of niet.
De meeste vrouwen zullen eerder symptomen ervaren van het zwangerschapshormoon (HCG) dat wordt aangemaakt vanaf de innesteling. Symptomen kunnen zijn: je misselijk voelen, gevoelige borsten en stemmingswisselingen.Sommige vrouwen ervaren ook lichte rugpijn of steekjes in hun baarmoeder.
De pijn houdt verband met schommelingen in de hormoonniveaus. De pijn treedt op voor de menstruatie, soms een paar dagen, soms meerdere weken. De pijnklachten nemen af zodra de menstruatie begonnen is. We weten niet precies waarom de pijn optreedt.
Als je zwanger bent kun je klachten hebben. In de eerste weken ben je vaak moe of misselijk. Je poept minder vaak of je moet vaker plassen. Je kunt pijn hebben in je rug of bekken.
Tijdens een menstruatie hebben veel last van diverse klachten, zoals een opgezwollen buik of menstruatiekrampen. Het hebben van een opgezwollen buik is niet alleen een menstruatieklacht, maar ook een symptoom dat je zwanger bent. Doordat je kindje groeit houd je meer vocht vast en werken je darmen trager.
Het klierweefsel in je borsten is gevoelig voor veranderingen van hormonen in je bloed en ook kan je een meer gevoelige tepel krijgen. Daarom voelen je borsten tijdens je menstruatie vaak meer gespannen aan dan normaal.
Na een reis van zes tot twaalf dagen na de bevruchting nestelt de eicel zich in het slijmvlies van de baarmoeder. Dit innestelen kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies, het gaat daarbij om een paar druppeltjes bloed, dit heet een innestelingsbloeding.
Sommige vrouwen voelen een kramp op het moment wanneer het vruchtje innestelt in de baarmoeder. Daarnaast kan je pijn in je onderbuik voelen doordat je baarmoeder groter wordt en de banden waarmee je baarmoeder vasthangt aan je bekken opgerekt worden. Dit gebeurt al vrij snel na de innesteling van de bevruchte eicel.
Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.
In het kort: Gevoelige borsten zijn het gevolg van zwelling en gespannenheid van je borsten. Gevoelige borsten kan meerdere oorzaken hebben, waaronder schommelingen in je hormonen, zwangerschap, puberteit, de overgang, stress of borstkanker.
Je bent 1 week zwanger
Er is dus nog geen sprake van een zwangerschap. Tijdens iedere cyclus maakt je baarmoeder zich klaar om een bevruchte eicel te ontvangen, ze doet dit door een dikke laag slijmvlies aan de binnenwand van de baarmoeder te maken waar de bevruchte eicel zich kan gaan innestelen.
Afscheiding begin zwangerschap
Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden. Het toenemen van je vaginale afscheiding begint al snel na de bevruchting en kan een eerste symptoom zijn dat je zwanger bent.
Toch zijn er meestal wel verschillen, een innestelingsbloeding is vaak minder hevig en korter dan een normale menstruatie. Ook krampen en buikpijn laag in de onderbuik komen veel voor in de vroege zwangerschap.
Met name de banden die aan de zijkant van je baarmoeder lopen. Door de spanning die op je banden komt te staan kun je bandenpijn ervaren. Dit kan aanvoelen als een zeurende of scherp stekende pijn in je onderbuik. Ook bandenpijn in de zwangerschap is nog geen reden tot zorgen.
Pijn in de onderbuik
Als er sprake is van een zwangerschap, wordt de baarmoeder groter. Hierdoor rekken de banden uit. Dit kan steken in de onderbuik veroorzaken, een heel vervelend gevoel. Het uitrekken van de banden begint al in een vroeg stadium van de zwangerschap.