Rauwe vis moet heel vers zijn, en verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht rozerood of donkerrood uit. Maar tonijnvlees oxideert snel, net als appel. Dat wil de consument niet, en daarom mag tonijn worden behandeld met bijvoorbeeld citroenzuur om het bruin worden te vertragen.
Want een ongekleurd stuk tonijn wordt bruin en oogt bedorven als het niet meer eetbaar is, terwijl een oneetbaar stuk tonijn nog goed en vers kan ogen door de verraderlijke kleurstof. Daarom luidt het advies: hou je neus bij je bord.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Hoe lang kun je Tonijn bewaren? Verse tonijn, filet of een ander stuk vlees, kun je goed verpakt nog een dag in de koelkast bewaren. Vis kan eigenlijk nooit langer bewaard worden. Probeer de vis dan ook altijd meteen dezelfde dag te bereiden.
Haal het restant vis uit het blikje en verpak het in een luchtdichte, hersluitbare verpakking. Bewaar het in de koelkast en consumeer het binnen 2 dagen na opening.
Hoe lang kun je Tonijn bewaren? Verse tonijn, filet of een ander stuk vlees, kun je goed verpakt nog een dag in de koelkast bewaren. Vis kan eigenlijk nooit langer bewaard worden. Probeer de vis dan ook altijd meteen dezelfde dag te bereiden.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoe smaakt tonijn? Tonijn smaakt een beetje naar vlees en heeft ook dezelfde kleur. Tonijnfilets noemt men daarom ook wel tonijnsteaks. Een bijnaam van de tonijn is 'tournedos van de zee'.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Anderzijds om de onvermijdelijke krimping bij verhitting te veroorzake. De tweede verhitting vindt plaats wanneer het blik dichtgemaakt wordt en dient om de inhoud te steriliseren. Toegevoegd na 5 minuten: De ingeblikte vis is dus niet rauw.
Rauwe vis moet heel vers zijn, en verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht rozerood of donkerrood uit. Maar tonijnvlees oxideert snel, net als appel. Dat wil de consument niet, en daarom mag tonijn worden behandeld met bijvoorbeeld citroenzuur om het bruin worden te vertragen.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Alle vis -- rauw en gekookt -- ruikt naar vis. Gekoelde vis die is begonnen te bederven zal echter een steeds duidelijkere visachtige geur hebben. Indien er genoeg tijd overheen is gegaan zal deze intense visgeur ontwikkelen tot de nare geur van rottend vlees.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
Dit geldt niet voor alle bonen, sommige worden na jaren bewaren nog steeds zacht. Volgens de USDA kun je tonijn, en andere producten met een laag zuurgehalte (groente, vlees, vis) 5 jaar in blik bewaren. Dit komt omdat ze steriel zijn en bacteriën onmogelijk in het blik kunnen komen.
Zo zou je tonijn als fitness voeding kunnen beschouwen. Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt.
Met ongeveer één gram per 100 gram valt het qua vetgehalte reuze mee. Behalve bij tonijn in olie. Ondanks uitlekken blijft er al snel zo'n 10 gram vet achter op de tonijn. Kijk je naar calorieën, dan is tonijn in water een gezonder alternatief.
Hoeveelheid per persoon
Reken ongeveer 125 tot 150 gram per persoon bij tonijn.
Een verse tonijn is heerlijk om rauw te eten als sashimi of sushi. Eet je tonijn toch liever bereid, dan kun je 'm het best grillen of bakken. Door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk.
Of vis echt lekkerder smaakt als je er citroen op doet kan je alleen bevestigend beantwoorden als je van citroen houdt. In ieder geval is het zo dat door citroen de vis minder vies smaakt.
Tonijn kun je bakken als steak (niet te lang, dan wordt-ie taai) maar ook rauw eten als sushi.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Een open blikje tonijn kan je nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Het maakt niet uit of het een blikje op olie- of waterbasis is. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de datum nog niet verlopen is. Want dan geldt de 2 dagen termijn niet meer.