Wat zijn de verschillen tussen 2.4 GHz en 5 GHz Wi-Fi? Concreet is de 5 GHz-band sneller dan zijn tegenhanger. Aan de andere kant is het bereik kleiner. Naar schatting is deze frequentie namelijk tweemaal zo snel als de 2.4 GHz-band.
Gemiddeld is het 5 GHz wifi signaal 15% minder sterk dan de 2.4 GHz. Dit kunnen net de enkele meters bereik zijn die je mist, zoals voor de zolder. Het wifi kanaal heeft ook invloed op het bereik. Een bonded channel zorgt er namelijk voor dat het signaal minder ver komt.
Zoek met een WiFi-analyzer naar het minst bezette kanaal 1, 6 of 11 in de 2.4 GHz band. Zet de bandbreedte op 20 MHz. Zet ook in de 5 GHz band het kanaal vast tussen 36 en 52.
Afhankelijk van je apparatuur kan de 2,4 GHz van je modem 50 - 100 Mbps aan. Telefoons halen meestal maximaal 50 Mbps door hun beperktere Wifi adapter en een laptop/tablet kan grofweg tot 100 Mbps.
Het grote voordeel van 5 GHz 802.11n ten opzichte van 2.4 GHz is dat er op deze frequentie geen storing is van andere apparatuur. Op 2.4 GHz kunnen andere apparaten, zoals bluetooth apparatuur, babyfoons, magnetrons, alarm systemen en draadloze audio apparatuur, storen veroorzaken.
Soms is het signaal te zwak om bijvoorbeeld te internetten in de slaapkamer. Mogelijke oorzaken zijn drukte op het wifi-kanaal en andere apparaten die wifi verstoren. Vooral in grote huizen, goed geïsoleerde woningen of gebouwen met dikke muren is het wifi-signaal niet altijd in alle kamers goed.
Stoorbronnen zijn verschillende draadloze apparaten die flink kunnen storen op het wifi-signaal. De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons.
WiFi 6 (802.11ax) is de opvolger van WiFi 5 (802.11ac) en kent op diverse vlakken flinke verbeteringen. Zo is WiFi 6 stabieler en biedt het gebruikers een veel hogere WiFi-snelheid, die theoretisch kan oplopen tot wel 9,6 Gbps. Ter vergelijking: bij WiFi 5 is deze snelheid slechts 3,5 Gbps.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Glasvezel is vande twee het snellere, stabielere internet. Oké, het is een vast netwerk, maar hiermee krijg je wel al een voorproefje van de mogelijkheden van 5G. Glasvezel vormt namelijk de basis van het toekomstige 5G-netwerk, dat op glasvezel is aangesloten.
5G maakt onder andere heel snel mobiel internet mogelijk. In theorie wel 20 gigabit (20.000 megabit) per seconde. En bij 5G is de capaciteit van het netwerk veel groter dan bij 4G. Er worden meer en hogere frequenties worden gebruikt.
5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Belangrijkste kenmerk is de extreem hoge snelheid. 5G is niet alleen sneller dan 4G, het kan ook meer data versturen, is stabieler en is minder belastend voor de accu van jouw apparaat. Dit is ook interessant voor 'machine to machine'.
Beide 2.4 en 5Ghz werken in basis hetzelfde, ze leveren een wifi verbinding met je device. Wil je snelheid op een korte afstand van het modem kies je voor 5Ghz, maar wil je betere verbinding op grotere afstand tot de router, dan kies je 2.4Ghz. Hopelijk is het iets duidelijker geworden.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Wifi van je buren
Er is een grote kans dat de wifi van de buren de spelbreker is. Wanneer er te veel toestellen op een klein oppervlakte uitzenden op de 2,4 GHz-frequentie waarop het wifisignaal zit, treden er storingen op door de overbevolking van de breedband.
Het is voor wifi-signaal lastig om door beton of gips te komen, omdat het ontzettend isolerend materiaal is. Het kiest er daarom voor om via hout, bijvoorbeeld deuren, naar buiten of terug naar binnen te gaan.
Wifi standaarden
IEEE 802.11g werkt in de 2.4 GHz band en heeft een maximale snelheid van 54 Mbps.
Je kunt dit doen via het JRS-tabblad op de Wireless-pagina. Stel eerst de band selector in op 5 GHz, zet vervolgens Enable Radio op No en klik op Apply onderaan de pagina. De 2.4 GHz MOET ingeschakeld zijn om de Full Eco-functionaliteit goed te laten werken.
U logt in op uw modem met http://192.168.2.254, als u bent ingelogd gaat u naar WiFi En daarna op Geavanceerd. Daarna ziet u de instellingen van de 2,4 GHz en de 5,0 GHz.
Kijken we naar snelheid, dan is de ethernetkabel de duidelijke winnaar. Het is namelijk fysiek onmogelijk dat een wifi-netwerk sneller is dan internet via de kabel. Een draadloos signaal komt van het vaste punt. Vanaf dit vaste punt is er altijd verval, verbetering is niet mogelijk.
De schaalverdeling van een kanaal loopt ongeveer van -90 tot -30 dBm (decibel milliwatt). Waarbij geldt: hoe hoger de parabool, des te sterker het signaal van je wifinetwerk. Tussen de -40 en -60 is goed, lager dan -70 is (te) slecht.
Kanaal 1, 6 of 11 zijn de beste WiFi kanalen omdat deze elkaar niet overlappen. Het is dan ook mogelijk om meerdere signalen naast elkaar op de 2.4 GHz band te versturen, omdat deze 100 MHz breed is en een kanaal een spectrum van 20 MHz gebruikt.