1 gigabit downloaden is zo snel als 1000 Mbit downloaden. Dat is tien keer zo snel als Glasvezel 100 Mbit.
Wat is gigabit-internet? Gigabit-internet betekent een je een internetabonnement hebt met een maximale downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde, oftewel 1 Gbit/s of 1000 Megabit/s. Daarmee wordt de maximaal verkrijgbare internetsnelheid op veel adressen verdubbeld.
1 Gigabit glasvezel internet refereert aan de snelheid van het internet. Met 1 Gigabit glasvezel internet is de up- en downloadsnelheid 1 Gigabit per seconde (1000 Mbit/s). Dit is maar liefst tien keer zo snel als het Nederlandse gemiddelde van 100 Mbit/s.
Zeer snel – 200 tot 1000 Mbit
Snelheden geschikt voor grote gezinnen met meerdere heavy users. Je kunt met meerdere apparaten tegelijk UHD video streamen en zeer snel downloaden. Voor snelheden boven de 500 Mbit is ook vaak geschikte apparatuur nodig.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Testoordeel KPN vs Ziggo. In onze providermonitor met resultaten van het tweede kwartaal van 2022 behalen beide providers behoorlijk goede scores. KPN Glasvezel scoort prima met een 8,0 en KPN DSL behaalt een 7,9. Kabelaar Ziggo zit daar net onder met een 7,7 als eindoordeel.
Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft.
Een Standaard of Premium Netflix-abonnement. Een internetverbinding van minstens vijf megabit per seconde.
Hoger dan 150 Mbit/s
Als je echt snel internet wil dan heb je 150 Mbit/s nodig. Je kunt films streamen en downloaden in 4K resolutie en op meerdere apparaten tegelijkertijd gamen. Het downloaden van grote bestanden gaat ook moeiteloos. Deze internetsnelheid is ook geschikt voor studentenhuizen of gedeelde verbindingen.
50 Mbit/s is prima voor de alleenwonende thuiswerker. 100 Mbit/s is betrouwbaar als je beiden thuiswerkt. 200 Mbit/s is stabiel als je streamende en gamende kinderen hebt en zelf wil thuiswerken.
Kortom: als je voornamelijk thuis (via WiFi) gebruik maakt van internet en onderweg niet, dan heb je geen grote databundel nodig. Met 100 of 200MB kom je dan een heel eind. Voor 80 procent van alle gebruikers is een bundel van 500 MB trouwens genoeg en voor 95 procent een bundel van 1000 MB (ook wel 1GB genoemd).
Het verbruik van mobiele data is in de eerste helft van 2018 verdubbeld: naar 2 GB per maand per mobiele aansluiting.
Wanneer je live tv kijkt verbruik je gemiddeld 10 MB per minuut. Dit kan flink aantikken wanneer je voor een langere tijd via internet tv kijkt. Wanneer je een uur via je tablet of mobiele telefoon via internet tv kijkt, kan dit dus oplopen tot 600 MB.
Bij het streamen van een lage resolutie YouTube video, verbruik je zo'n 5 MB data per minuut. Stream je liever in de hoogste resolutie, Full HD, dan kost het je ruim 23 MB data per minuut. Kijk je een complete film via Netflix, dan kost dit je gemiddeld 2 GB aan data.
Feit: 5G is supersnel, maar wifi blijft hard nodig
In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps). Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps.
Glasvezel is vande twee het snellere, stabielere internet. Oké, het is een vast netwerk, maar hiermee krijg je wel al een voorproefje van de mogelijkheden van 5G. Glasvezel vormt namelijk de basis van het toekomstige 5G-netwerk, dat op glasvezel is aangesloten.
In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen.
Waarom verhoogt Ziggo de prijzen? Ziggo krijgt dit jaar te maken met veel hogere kosten, zoals het duurder worden van netwerkapparatuur en een enorme prijsstijging op het energieverbruik van ons netwerk. Daarom wijzigen de tarieven van onze Ziggo-pakketten ook.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Singapore heeft het snelste internet ter wereld, maar ook België scoort relatief hoog in de wereldwijde ranking. Toch doet Nederland het beter met een vijfde plaats! Met een mediaan snelheid van 55,12 Mbps heeft Singapore het snelste internet ter wereld.