Geiten zijn niet zo moeilijk als het om eten gaat. Ze vinden vooral lange grassen, bladeren en takken lekker. Maar als ze daar niet bij kunnen, kauwen ze ook gerust op je kleren of op velletjes papier.
De lange vezels stimuleren bovendien het herkauwen. Schors bevat dan weer veel tannines, waar geiten de nodige antioxidanten uit halen om parasieten en schimmels af te weren. Als je geit af en toe eens een stukje karton naar binnen speelt, hoef je je geen zorgen te maken.
Voedsel uit kartonnen verpakkingen, zoals rijst, pasta en cornflakes is veilig om te eten. Voor het maken van karton wordt vaak gerecycled papier gebruikt.
Geiten eten graag grofvezelig ruwvoer. Dat wil zeggen gras, en dan het liefst geen kort, sappig, groen gras, maar gras dat even heeft kunnen doorgroeien. Ook hooi is onontbeerlijk om een geit gezond te houden, ook voor geiten die in de wei lopen. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig.
Geiten zijn wat voer betreft kieskeurige dieren. Ze nemen alleen genoegen met schoon voer (hooi en brok) en schoon water. Het basisrantsoen voor hobbygeiten bestaat uit gras, goed gewonnen hooi en een beetje brok. Een beetje bietenpulp mag ook, als het hoofdbestanddeel maar uit hooi bestaat.
Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen - kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.
Geen brood aan herkauwers
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan.
Papier zit niet boordevol gezonde vezels. Het hoofdbestanddeel van papier is cellulose, een ingewikkelde molecule opgebouwd uit glucose die we niet kunnen verteren. Bovendien wordt papier behandeld met scheikundige stoffen, en soms bedrukt met inkt. Zulke stoffen zijn niet bedoeld voor consumptie.
Konijnen kunnen karton en papier in principe prima verteren. De meeste konijnen hebben hier geen problemen mee. Er zijn ook konijnen die er wel verstopping van krijgen, dus inderdaad goed in de gaten houden. Wel oppassen met inkt in telefoonboeken enzo, dat is wel giftig.
Dit komt omdat er een plastic- en aluminiumlaagje in zit. Ook bakpapier, fotopapier, siliconenpapier (de achterkant van stickervellen en pleisters) en keukenpapier mogen niet in de papierbak. Handig om te weten: kassabonnen mogen sinds 2020 wel in de papierbak!
Ze eten zeker niet alleen gras, maar ze knabbelen ook aan struiken en bomen. Zowat de helft van de tijd rusten ze (vooral 's nachts). Ongeveer 6 tot 8 uur per dag zijn ze aan het herkauwen. Geiten zijn nieuwsgierige dieren die overal aan knabbelen.
Wat gebeurt er met de bokjes? Aanvankelijk werden ze, amper 4 weken oud, vervoerd naar Zuid-Europa, waar geitenvlees een ware delicatesse is. Tegenwoordig vertrekt een deel geslacht naar het Zuiden. De resterende bokken worden als ze een week oud zijn, verwerkt tot dierenvoer.
Geiten zijn kuddedieren. De kleinst mogelijke geitenkudde telt twee dieren. Een geit alleen is bijna altijd ongelukkig en zal dat vaak laten blijken door luid gemekker . Geiten zijn van oudsher gewend samen met de mens grote afstanden te overbruggen, vaak in gemengde kuddes met schapen en ezels.
Producten die niet aan geiten mogen worden gegeven: - Oxalaatrijke voeding • Bosbieten • Rabarber • Spinazie • Bieten • Snijbiet • Andijvie • Chocola • Boerenkool • Zoete aardappel • Pinda's • Stervrucht - Iets giftig (gevaarlijk in grotere hoeveelheden) • Liguster • Boerenwormkruid • Hondspeterselie • Boterbloem • ...
Voederhoeveelheid geiten
Volwassen dieren met een lichaamsgewicht van 50 kg naast hooi/ruwvoer 0,5 kg per dag. Na het lammeren de krachtvoergift opvoeren tot 1,5 kg. Voor melkgevende geiten per 2 liter melk ca. 1 kg krachtvoer extra.
Stal. Aan nattigheid hebben geiten een hekel: beschutting tegen regen en wind is dus noodzakelijk. Afhankelijk van het ras verdragen geiten temperaturen tussen 6 en 27 °C. Zeker jonge dieren hebben snel last van de koude.
Toch vreet een geit 'maar' zo'n 2,5 kg DS aan voer, terwijl ze 10 tot 20 liter water drinkt op een dag. De basis behoefte is ca. 9 liter water per dag plus 1,9 liter per liter melk die zij produceert.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Als de ooien of geiten het hele jaar op het zelfde stuk weide lopen, is het aan te raden de dieren elke 8 weken te ontwormen, zodat de wormbesmetting niet te ernstig wordt. (Bij gebruik Cydectin of Dectomax, anders frequenter ontwormen).
Het voedsel van dwerggeiten bestaat in de zomer vooral uit gras en in de winter uit brokjes en hooi. Gras dat vermengt is met zaad laten ze ook niet staan, evenals boerenkool, wortelen, maïs en brood. Daarnaast drinken ze iedere dag water.
Geitenvlees heeft de reputatie een sterke, wildachtige smaak te hebben, maar de smaak kan ook mild zijn afhankelijk van hoe de geit wordt gevoed en klaargemaakt. In Caribische culturen wordt veelal het vlees van volwassen geiten gewaardeerd, wat doorgaans pittig is.