Chemotherapie vertraagt de productie van de witte bloedlichaampjes, de rode bloedlichaampjes en de bloedplaatjes in het beenmerg. Zo zal, een goede week na het toedienen van de behandeling, het aantal witte en rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes zakken, om vervolgens spontaan terug te stijgen.
Na een chemokuur: meestal 10 tot 14 dagen. Na een beenmergtransplantatie: tot het beenmerg zelf voldoende witte bloedcellen aanmaakt. Bij witte bloedceldonatie: meestal 4 tot 7 dagen.
Vitaminen B6, B11 en B12
Alle B-vitaminen zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Ze versterken het immuunsysteem, ze zorgen namelijk voor de aanmaak van witte bloedcellen. In voeding komt foliumzuur (B11) vooral voor in groene groente.
Aantasting van het mondslijmvlies start meestal zo'n 5 à 7 dagen na toediening van de behandeling. De slijmvliezen beginnen zich te herstellen na 2 à 3 weken.
Juist die witte bloedcellen gaan indringers te lijf. Dit laat zien dat voldoende vitamine B6 belangrijk is voor een optimale functie van het immuunsysteem. Waar zit het in? Vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.
Praktische adviezen voor een energie- en eiwitrijke voeding
Probeer minimaal 6 keer per dag iets te eten. Sla geen maaltijden over. Varieer zoveel mogelijk: wissel zoete, zure of hartige gerechten, warme en koude gerechten regelmatig af. Neem rustig de tijd om te eten, kauw goed.
Eet of drink geen grapefruit(sap) of kruisingen hiervan als je chemotherapie krijgt. Vraag bij andere medicatie altijd na of je grapefruit(sap) en kruisingen hiervan mag eten en drinken. Voor, tijdens en na chemotherapie mag je gewoon (sap van) sinaasappels, mandarijnen en citroenen eten en drinken.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
Sommige bloedwaarden kunnen door chemotherapie lager worden, bijvoorbeeld het aantal rode bloedcellen, het aantal witte bloedcellen of het aantal bloedplaatjes. Hoe laag je bloedwaarden zullen zakken en wanneer dat gebeurt, hangt onder andere af van de soort en de hoeveelheid chemotherapie die je krijgt.
Bij een verminderd aantal witte bloedcellen in uw bloed, bent u vatbaarder voor infecties. Dit geldt vooral 7 tot 14 dagen na uw chemokuur. Om een infectie te voorkomen is het verstandig om zieke mensen niet op te zoeken, afstand te houden bij verkoudheid en uw handen regelmatig te wassen.
Na de behandeling herstellen de gezonde cellen zich meestal, en na verloop van tijd verdwijnen ook de bijwerkingen. Bepaalde bijwerkingen kunnen echter maanden of jaren blijven aanslepen, bijvoorbeeld vermoeidheid, verminderde weerstand, smaakveranderingen, doof gevoel in de vingers ...
Hoeveel chemokuren je krijgt, hoor je van je arts. Dit hangt af van hoe groot het risico op uitzaaiingen is. De behandeling duurt minimaal 3 en maximaal 6 maanden.
Je weet meestal pas of chemotherapie aanslaat na controle-onderzoek bij je arts. De arts onderzoekt vaak na enkele kuren of de behandeling effect heeft. Dit kan op verschillende manieren: met een CT-scan of MRI-scan.
Vermoeidheid tot lang na je behandeling
Het komt bijvoorbeeld niet doordat je iets actiefs hebt gedaan, zoals sporten, wandelen of het huishouden. Dit heet chronische vermoeidheid. Het is vermoeidheid die 6 maanden of langer duurt. Soms duurt het zelfs jaren.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Bij thee kunt u kiezen uit zwarte thee, groene thee of kruidenthee. Aan veel kruidentheeën wordt een medicinale werking toegeschreven; het is daarom raadzaam om goed na te gaan of de kruidenthee geen negatief effect heeft op de werking van uw medicijnen.
Eet veel producten met eiwit
Om spieren weer op te bouwen is eiwit nodig en is het belangrijk dat je veel beweegt. Eiwit haal je vooral uit vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten. Recepten met veel eiwit vind je hier.
Het is een frequente bijwerking van geneesmiddelen tegen kanker (chemotherapie) of van middelen die het immuunsysteem onderdrukken (immunosuppressiva). een acuut neutrofielentekort ziet men vaak bij virale infecties (bv. griep), en verdwijnt meestal spontaan na genezing, maar kan ook soms enkele weken aanhouden.
Uitstellen therapie
Als het aantal witte bloedcellen verminderd is, wordt de therapie soms 1 of 2 weken uitgesteld. Zo hebben uw bloedcellen de kans om extra te herstellen. Soms wordt de dosis verminderd bij een volgende toediening.
Dit kan te wijten zijn aan kwaadaardige aandoeningen zoals leukemie of aan aangeboren of verworven syndromen die de productie van witte bloedcellen beïnvloeden. Een hoger dan normaal aantal witte bloedcellen kan te wijten zijn aan: een bacteriële infectie (veel neutrofielen); kinkhoest of klierkoorts (veel lymfocyten);