Biseksuelen vallen op mannen en vrouwen (die hetzelfde gender hebben als bij hun geboorte) en panseksuelen vallen op mannen en vrouwen maar ook op mensen die transgender en/of genderqueer zijn.
Ze vallen op zowel mannen als vrouwen die hetzelfde gender hebben als bij hun geboorte. Iemand die panseksueel is kan ook op mannen en vrouwen vallen, maar ook op mensen die genderqueer of transgender zijn.
Een onderzoek onder niet-heteroseksuele tieners, uitgevoerd in 2017, liet zien dat op dit moment veertien procent van de jongeren zichzelf panseksueel noemt en 34 procent bi.
Panseksueel is een overkoepelende term, die betekent dat je op mensen valt, of het nou mannen, vrouwen, non-binaire, intersekse personen of andere vormen betreft.
Naast al deze verschillende seksuele voorkeuren is er ook een groep mensen die zich helemaal tot niemand seksueel aangetrokken voelt. Het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht wordt aseksualiteit genoemd. Ongeveer één procent van de mensen is aseksueel en ook aseksualiteit bestaat in allerlei vormen.
Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn. Een aseksueel zijn is niet hetzelfde als een celibatair, die er voor kiest om geen seks te hebben.
Iemand die omniseksueel is, voelt zich net als panseksuelen aangetrokken tot mannen, vrouwen en alles daartussenin. Wat is het verschil tussen pan- en omniseksueel? Bij omniseksualiteit wordt het geslacht of gender van de ander wél erkend, terwijl dat bij panseksualiteit niet het geval is.
Polysexuelen hebben vaak meerdere relaties met mensen van elke geslacht en seksuele geaardheid. Anders dan polyamorie in die zin dat een polyamoreuze persoon meerdere relaties heeft die seksueel en emotioneel intiem zijn.
Queer. Queer betekent eigenlijk 'vreemd'; er is niet echt een goede Nederlandse vertaling voor. Het staat voor een open, brede genderidentiteit en/of seksuele identiteit. Vaak noemen mensen zichzelf queer als ze zichzelf niet een vaststaande gender en/of seksuele identiteit toekennen, of die afwijzen.
Cisgender betekent: 'niet transgender'. Dus: je bent geboren als jongen, en je voelt je ook jongen. Of je bent geboren als meisje, en je voelt je ook meisje.
Panseksualiteit is de seksuele, romantische, of emotionele aantrekking of het verlangen naar personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Het sluit op die manier nauw aan bij biseksualiteit.
De vrouw uit Californië is een zogenaamde 'objectofiel', iemand die zich seksueel aangetrokken voelt tot voorwerpen of gebouwen, en bekent dat ze zelfs seks heeft met het gebouw.
Iemand die een romantische aantrekking tot alle geslachten ervaart, maar niet noodzakelijk seksuele aantrekking voelt.
Zoöfilie is het beleven van seksuele opwinding van mensen tot dieren. Zoöfilie omschrijft de seksuele aantrekkingskracht niet de handeling. Bij bestialiteit gaat het om de handeling en hoeft die aantrekkingskracht er niet te zijn. Bestialiteit betreft seksuele handelingen tussen mens en dier.
Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen.
Iemand die zich vrouw voelt (of zij nu geboren is met of zonder vagina) noemen we ook binair. Iemand die zich man noch vrouw voelt, of juist net zozeer man als vrouw, noemen we non-binair.
Cisgender en binaire hokjes
Als je cisgender bent, komt je genderidentiteit (hoe je je voelt van binnen) overeen met je geboortegeslacht. Bijvoorbeeld: je bent geboren met een penis en je voelt je man. Of je voelt je vrouw en bent geboren met een vulva. Dit valt binnen het 'binaire geslachtsmodel'.
Cisgender of cisseksueel (verkorte vorm cis) betekent een genderidentiteit die overeenkomt met het geboortegeslacht. Het is de tegenhanger van transgender en transseksueel, waarbij het geboortegeslacht en de genderidentiteit niet overeenkomen.
Er bestaan verschillende genderidentiteiten: de meest bekende zijn man en vrouw. Daarnaast bestaan ook trans vrouw, trans man, genderqueer, non-binair, agender,.. Meestal worden genderidentiteiten verzameld in twee grote groepen: transgender en cisgender.
De Engelse term voor niet zo seksueel zijn
In het Engels is daar een term voor: graysexuality. Mensen die zich hiermee identificeren vallen onder het spectrum van aseksualiteit. Toch is er een belangrijke nuance. Mensen die graysexual zijn vallen in een soort grijze zone in de manier waarop ze seks ervaren.
Non-binair: Een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Panseksueel: Een panseksueel persoon voelt zich aangetrokken tot een persoon, niet tot een genderidentiteit.
PAN staat voor Pictura Antiquairs Nationaal en vormt de nationale tegenhanger van Antiquairs International & Pictura Fine Art Fair, het latere TEFAF Maastricht, door hetzelfde team georganiseerd. De oprichters, de heer en mevrouw J. Dirven, de heren E. Douwes sr., R.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Een derde van de 50-plusmannen heeft nog een paar keer per maand seks en soms zelfs een paar keer per week. Vrouwen zijn minder vaak seksueel actief. Voor dat verschil in seksuele activiteit tussen mannen en vrouwen is een simpele verklaring:er zijn meer alleenstaande vrouwen omdat vrouwen gemiddeld langer leven.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.