Vorst brengt geen schade aan de zaadjes. Het gras zal verder ontkiemen wanneer de temperatuur weer hoger wordt.
Wanneer het vriest heeft gras geen veerkracht. Hierdoor breekt het zomaar af wanneer je erover heen gaat lopen. Zelfs wanneer het gaat dooien is het beter om nog niet over het gazon te lopen. Dat komt omdat de ondergrond nog hard is en hierdoor kun je nog steeds het gras zomaar beschadigen.
Maar – het gras maaien bij vorst is juist weer niet verstandig: het kan het gazon beschadigen. Nog een laatste keertje maaien voordat de winter aanbreekt is dus aan te raden.
Het gras maai je ook in de winter zolang het boven de 7 graden Celsius blijft. Zodra de temperatuur daaronder zakt, zal het gras niet meer groeien en is het maaien niet meer noodzakelijk. Hooguit geef je het gazon dan nog één laatste maaibeurt, zodat het gras met de juiste hoogte, 4-5 centimeter, de winter ingaat.
Graszaad ontkiemt het beste als de gemiddelde bodemtemperatuur boven de 10˚C ligt. Dan kunt u uw nieuwe gazon inzaaien. Bij een lange winter en koud voorjaar zal de bodemtemperatuur niet zo snel stijgen en kan de ontkieming meer tijd vragen.
Vorst brengt geen schade aan de zaadjes. Het gras zal verder ontkiemen wanneer de temperatuur weer hoger wordt.
Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien! Lees meer over het zaaien van graszaad in 'Graszaad zaaien, maar hoe?'
Om het te ontkiemen heeft graszaad veel vocht nodig. Voldoende vocht versnelt het kiemproces. Het beste kun je watergeven in de ochtend of in de avond. Geef je water midden op de dag dan wordt er veel water verdampt.
Omdat voldoende water de belangrijkste hoeksteen is op weg naar een egale, prachtige, groene grasmat. Tijdens een warm voorjaar kan één dag zonder water volstaan om de eerste grasplantjes te laten afsterven.
Graszaad heeft een houdbaarheid van meerdere jaren, maar een maximum houdbaarheid van drie jaar. Ongeopende zakken zaad zullen over het algemeen na twee jaar nog ongeveer even sterk zijn als een nieuwe zak. Op veel zakken staat ook vaak dat graszaad maar twee jaar houdbaar is.
Sommige zaden drijven kilometers ver op het water, worden opgegeten en weer uitgekakt, klitten vast aan dierenvachten of laten zich meevoeren met de wind. Zulke eenjarige planten zijn dus allesbehalve aangepast aan de kou, maar hun zaden wachten geduldig op betere tijden om te ontkiemen.
Beschermen. Hoewel zonnebloemen sterk en makkelijk zijn, kunnen ze af en toe wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld door ze af te dekken bij strenge vorst en te beschermen tegen de wind. Ook vogels kunnen plagen door de gerijpte zaden weg te pikken.
In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Tip: Sommige planten kun je beter wel, of juist beter niet naast elkaar zetten.
Vruchtgroenten zoals peper, paprika, courgette en aubergine
Ze kunnen absoluut niet tegen vorst.
Bewaar de zaden altijd droog, donker en koel. Bewaren in een luchtdichte pot of in het zakje waarin ze ontvangen zijn is het beste. Leg het zakje dan uiteraard niet in de zon. Een zolder of garage is heel geschikt zolang het er niet vochtig is.
Stop de zaadjes eerst in een papieren zakje, koffiefilter of envelop en schrijf de naam van de bloem en de datum op de verpakking. Doe de zakjes in een luchtdicht potje en zet dat op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in de groentelade van de koelkast. Zo blijven je zaadjes jarenlang kiemkrachtig!
Zaadfabrikanten kiezen meestal een houdbaarheidsdatum van 1 tot 3 jaar en vermelden deze op de pakjes zaad.
Gebruik niet teveel graszaad, want dan verstikt het gras zichzelf. Gebruik niet te weinig graszaad want dan krijg je geen mooi volle grasmat.
Lichtjes inharken van het gras
Een klein laagje aarde over het graszaad is dus van belang. Ook wel, met lichtjes inharken. Graszaden worden dan lichtjes de grond in gewerkt. Circa 1,5 tot 2 centimeter diep.
Snelkiemend graszaad is een grasmengsel met zaden die snel kiemen. Een kale plek in het grasperk groeit op die manier snel weer dicht. Wanneer u voor deze kale plek een type zaad gebruikt dat niet zo snel kiemt, dan bestaat er een grote kans dat de kale plek vol onkruid in plaats van gras groeit.
Graszaad van de Action is niet duur en van goede kwaliteit. Wij hebben er tenminste een prima grasveld mee kunnen aanleggen. De kosten van graszaad van de Action zijn 4,-.
Graszaad van de action heeft maar één soort en één inhoudsmaat. Je hoeft niet lang te kiezen. Voordelig geprijsd.
Daarnaast is het handig om te weten hoeveel graszaad u nodig heeft. Voor het inzaaien van een gazon is doorgaans 1 kg nodig per 25 m². Gaat u kale plekken bijzaaien of een gazon doorzaaien? Dan volstaat 1 kg graszaad per 50 m².