Gember wordt al duizenden jaren in verschillende landen gebruikt, waardoor de oorspronkelijke herkomst van de plant niet geheel duidelijk is. Men denkt dat de wortel oorspronkelijk uit China komt, maar tegenwoordig komt de meeste gember uit India.
De oorsprong
Gember is een specerij die afkomstig is van de wortelstok van de gemberplant. De specerij is nooit in het wild aangetroffen. Men denkt dat de plant oorspronkelijk uit China komt, maar dat is niet geheel zeker. Inmiddels komt de meeste gember uit India.
Het is wel duidelijk dat de plant subtropisch is en goed in Azië groeit. Verder is er bewijs dat de plant al duizenden jaren als specerij en als geneesmiddel gebruikt wordt. In heel oude Chinese geneeskundeboeken kan je lezen dat de gemberplant al langer dan 4000 jaar in de geneeskunde gebruikt wordt.
De wortelstok is witgelig met soms -en dat is zeldzaam- een dunne, licht blauwe ring van binnen. Deze ring duidt op de aanwezigheid van een zeer krachtig eiwitsplitsend enzym, zingibain.
De drie belangrijkste werkzame stoffen van gember zijn: Gingerol: zorgt voor de pittige smaak, stimuleert de leverfunctie en vermindert misselijkheid. Shogoal: werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Zingiberene: creëert de geur en draagt bij aan gezonde spijsvertering.
Snel afvallen met gember
Ook zou gember goed zijn voor de stofwisseling en zelfs je stofwisseling versnellen [2]. Op die manier kan gember helpen bij het verbranden van buikvet. Bovendien wordt aan het knolletje een vochtafdrijvende werking toegedicht.
Gember is een perfect ingrediënt wat je elke dag kan gebruiken als je gezond wilt leven. Omdat de voordelen van gember zo uitgebreid zijn, gebruiken wij het in veel van onze theeën.
Moet je gember schillen (voor thee)?
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Waarom brandt gember in je keel? Gember is een erg krachtige specerij. Gember heeft een vrij sterke en uitgesproken geur een ook de smaak is sterk en bitterachtig. Doordat in gembershots, ook bij het gebruik van G'nger, een zeer hoog gehalte gember aanwezig is, geeft dit een brandende sensatie in de keel.
Van gember is bekend dat het bloeddrukverlagende eigenschappen heeft. Ook heeft het antistollende eigenschappen. Dit kan echter een risico vormen, omdat je hiermee de kans op bloedingen vergroot.
Gember is een knolgewas dat in tropische en subtropische gebieden wordt geteeld. Als je haar in koel Nederland wilt telen zul je dus zo vroeg mogelijk moeten beginnen en de planten het warmste plekje in je tuin (of liever nog in de kas) geven. Gember is niet alleen heel lekker maar ook heel gezond.
Het is raadzaam een equivalent van maximum 4 g gember per dag, inclusief keukengebruik, niet te overschrijden.
Verse gember is een wortelknol, net als rode biet en koolraap. Het hoort bij groenten en staat in de Schijf van Vijf. Naast verse gember zijn er ook andere vormen van gember.
Gember verhoogt de opname van glucose in je spier- en vetcellen. Hierdoor dalen je bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte in je bloed sneller. Afvallen wordt dan een stukje makkelijker.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
Gember is goed voor je darmen en maag
Gember stimuleert de alvleesklier die spijsverteringsenzymen aanmaakt. Dit heeft tot gevolg dat je spijsvertering op gang komt en voedingsstoffen sneller worden verwerkt. Ook draagt gember bij aan een betere peristaltiek.
Teveel gember binnenkrijgen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk en maag- en darmklachten. Wie een hoge bloeddruk van zichzelf heeft, kan misschien de verlaagde bloeddruk als prettig ervaren. Maar wie juist al aan de lage kant zit, kan duizelig worden of zich licht in het hoofd voelen.
Gember is een fantastische natuurlijke anti-ager. Het vertraagt de afbraak van collageen en verbetert de elasticiteit van de huid.
In gember zit vitaminen B2, B6, vitamine C en een tal van mineralen zoals kalium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. Naast alle vitamines en mineralen heeft gingerol (het stofje dat voor de scherpe smaak) ook nog een positief effect op je lever. Dit alles maakt een kop gemberthee zo gezond.
Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
De vitaminen B1, B2 en B6 zorgen voor een goede energievoorziening en stofwisseling. Ook de werking van spieren wordt gestimuleerd door de B vitaminen. Vitamine B2 ondersteunt een gezonde huid, nagels en haar.
Gember is ook zeer geschikt om in te vriezen en blijft hierdoor nog langer houdbaar. Het handigst is om de gember eerst te snijden of te raspen voordat je het in een bakje in de vriezer zet. Hierdoor kun je elke keer precies de hoeveelheid gember pakken die je nodig hebt.
Te veel gember kan problemen geven met je maag en/of darmen. Wanneer je te veel neemt, kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken.
Thee met gember kan een pittige en smaakvolle drank zijn die kan bijdragen aan een gezonde nierwerking. De ontstekingsremmende en diuretische eigenschappen van gember kunnen helpen om de nieren gezond te houden en problemen zoals ontstekingen en nierstenen te voorkomen.
Je kunt zelf gember kweken in pot en vaak gewoon in de vensterbank. In de zomer kan de plant naar buiten. Gewone, onbewerkte gemberwortel uit de winkel kan je gebruiken om zelf een gemberplant te kweken. Het is niet de makkelijkste plant om mooi te houden, maar gember geeft al snel iets te oogsten.