Een ordner is veelal van karton en/of plastic met een metalen ringband. Geplastificeerd karton kun je weggooien bij het restafval, een losse metalen ringband ook. Het metaal wordt er na het verbranden van het afval weer uitgehaald met magneten, en alsnog gerecycled. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Omdat de kaft van een ordners en multomappen vaak geplastificeerd is, mag hij niet – zoals veel mensen denken – bij het oud papier. Zo gaat het opruimen dus wel een tijdje duren! Gelukkig mogen we de map – zonder papieren erin natuurlijk – in zijn geheel bij het restafval kieperen.
Dit komt omdat er een plastic- en aluminiumlaagje in zit. Ook bakpapier, fotopapier, siliconenpapier (de achterkant van stickervellen en pleisters) en keukenpapier mogen niet in de papierbak.
Alleen schoon en droog papier en karton kan gerecycled worden tot nieuw papier en karton. Karton met vetvlekken zoals hele vieze gebruikte pizzadozen kan niet verwerkt worden. Het vet trekt in de papiervezels waardoor de vezels onbruikbaar worden.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Oude foto's of video weggooien
Volgens de Afvalscheidingswijzer kunt u dit het beste doen: Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval. Het materiaal bevat teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor nieuw papier.
De gebruikte papieren zakdoekjes moeten daarom bij restafval. Ook op andere gebieden ervaart de afvalinzamelaar gevolgen van de coronacrisis.
Gooi bijzonder papier zoals vetvrij papier, stickerrugpapier en bakpapier weg bij het restafval. Zulk papier is bewerkt met een siliconen- of waslaagje. Dit dient om vocht, lijm of vet af te stoten.
Ook kartonnen dozen, eierdozen en golfkarton mogen bij het oud papier. Wc-rolletjes kunnen ook – zonder wc-papier – in de oud papierbak. Deze vormen van papier en karton kunnen goed gerecycled worden tot nieuw papier. Ook de envelop met een plastic kijkvenstertje en papieren draagtassen mogen bij het oud papier.
Boeken mogen bij het oud papier. Maar waarom recyclen als je er iemand anders blij mee kunt maken? Breng je oude boeken bijvoorbeeld naar De Kringloper bij jou in de buurt! Dubbel geplastificeerd papier kan niet gerecycled worden en dient daarom dus bij het restafval weggegooid te worden.
Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen kunnen gewoon in de papierbak.Als het papier en karton maar droog en schoon is. Dus geen vette pizzadozen. En geen drinkpakken, omdat daar een plastic en/of aluminium laagje in zit.
Nederland is met 84% papierinzameling koploper in de wereld! Vrijwel alles van papier kan erbij, zolang het niet nat of vet is of voedsel- of verfresten bevat. Ook zakdoekjes, schoonmaakdoekjes en foto's horen niet bij het oud papier, maar bij het restafval.
Tip. Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Het is niet wenselijk dat deze privéinformatie in de handen van derden komt, daarom moet het weggooien ervan op een veilige manier gebeuren. Het is dan ook niet raadzaam is om uw bankafschriften bij het oud papier te gooien. Veiligere mogelijkheden om oude bankafschriften weg te gooien zijn: Versnipperen.
Metalen verpakkingen zoals conservenblikken, blikjes van vis en aluminium schaaltjes (bijvoorbeeld van kattenvoer), kun je in de meeste gemeenten samen met plastic en drinkpakken inleveren (PMD). Het plastic, blik en drinkpakken wordt in sorteercentra gescheiden, het blik kan zo heel goed gerecycled worden.
Als je blanco keukenpapier (of wc-papier) of tissues gebruikt zonder print, dan mag je dat dus samen met de etensresten gewoon bij het gft-afval gooien. Zelfs ongekleurde en onbedrukte zakdoekjes (waarmee je je neus hebt gesnoten) mogen bij het gft.
Spuitbussen van voeding en cosmetica (bijvoorbeeld slagroom en deodorant), aluminium schaaltjes, lege flessen frituurolie en kroonkurken gooi je wel in een PMD-zak. Wil je voorkomen dat je PMD–zak niet meegenomen wordt? gooi er geen verpakkingen van meer dan acht liter in; bindt nooit plastic flessen aan de zak vast.
Elektronische apparaten kun je ook altijd inleveren bij de milieustraat van de gemeente. Vergeet niet je (persoonlijke) gegevens en bestanden te wissen voordat je je apparaat weggooit. Wis de gegevens van je computer, laptop of tablet op de juiste manier: alleen je prullenbak legen is niet voldoende.
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
Weggooien van verzorgingsproducten
Restanten van verzorgingsproducten hoeven niet bij het klein chemisch afval (KCA). Ook nagellak, nagellakremover en (lege) spuitbussen niet. Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Voor zowat alle materiaal dat je wil bewaren, geldt: bewaar in een ruimte met zo weinig mogelijk schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid, liefst iets koeler en met weinig direct licht.
Laat een fotoboek niet in warme ruimtes (zoals een auto) of in de felle zon liggen. Het gevolg hiervan kan zijn dat pagina's aan elkaar gaan plakken en dat bij het lostrekken de pagina's beschadigen. Een fotoboek kun je daarom het beste op een droge en koele plek bewaren.