De Nepeta nervosa is ook wel bekend als Kattenkruid. Deze Lamiaceae heeft een maximale hoogtevan ongeveer 30 centimeter.
Nepeta faassenii houdt van een zonnige standplaats en een goed doorlaatbare bodem. De plant is heel goed winterhard, redelijk droogtetolerant en mits enige bescherming, ook goed in de kustregio en in het stedelijk milieu toe te passen. Nepeta lokt vlinders, bijen en andere vliegende insecten.
Nepeta groeit van oorsprong in droge gebieden. Hij heeft dus droge grond nodig, en je hoeft 'm in de tuin zelden water te geven. Tuinier je in potten, laat 'm dan tussen gietbeurten door goed droogvallen. In potten kan een bodem van hydrokorrels ook goed helpen, net als wat handjes zand mengen door de potgrond.
Het snoeien van kattenkruid is heel eenvoudig. Na de winter worden de verdorde takken van de aromatische vaste plant direct boven de grond afgesneden. De nieuwe uitloop vindt plaats vanaf de basis. Later na de bloei wordt het kruid met een scherpe snoeischaar voor de helft of een derde teruggesnoeid.
Nepeta is een prachtige lange zomerbloeiende vaste plant die behoort tot de Lamiaceae familie. De meeste soorten Kattekruid, de Nepeta faassenii, groeien vanuit een pol over de grond heen. Nepeta faassenii groeit snel dicht, en geeft onkruid geen kans. Dit soort kattekruid wordt gemiddeld tot 50 cm hoog en breed.
Kattenkruid (Nepeta faassenii) is een sterke, polvormende vaste plant, met mooi grijs/ groen behaart blad. Het is een langbloeiende plant, hij bloeit van begin zomer tot in het begin van het najaar.
Kattenkruid (Nepeta) is een sterke vaste plant die goed tegen droge omstandigheden kan. De plant groeit bossig en bloeit van juni tot en met september in voornamelijk violette bloemen. Geef hem een plaatsje in de zon of halfschaduw.
De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.)
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Kattenkruid veroorzaakt typische gedragsveranderingen. Veelvoorkomende signalen van 'kattenkruid-intoxicatie' zijn een wilde of dronken aanblik, gemiauw, geestdriftig omrollen en gedrag dat men bij seksuele opwinding ook ziet. Een kat 'onder invloed' lijkt het uitstekend naar zijn zin te hebben!
Voor een goede groei en rijke bloei kunt u het best uw borderplanten om de drie tot vier jaar scheuren, dan blijven ze het mooist. April is de ideale maand om deze klus te klaren voor zomer- en herfstbloeiende borderplanten, zoals het kattenkruid (Nepeta).
Als je bijvoorbeeld lekker wilt slapen, bevordert kattenkruid mogelijk de slaapbereidheid. Daarnaast kan het kruid de spijsvertering ondersteunen. Zo dragen de verzachtende effecten bij aan een natuurlijke stoelgang. Mensen die regelmatig kattenkruid gebruiken, melden ook talloze andere voordelen.
Als u uw kat kattenkruid geeft, zorg er dan voor dat u het buiten het bereik van kinderen of andere mensen in huis bewaart. Hoewel het geen giftige stof is, kan het wel hoofdpijn en maagklachten veroorzaken als mensen het eten.
Je kunt kattenkruid trouwens heel gemakkelijk stekken. Knip een takje af van de plant en zet deze in nieuwe potgrond. Met genoeg licht en water zal het takje uitgroeien tot een nieuw plantje.
Het lijkt een beetje op munt en kan in het wild wel een meter hoog worden. Vaak wordt het aangezien voor onkruid. Sommige mensen met katten planten expres kattenkruid in hun tuin of houden het binnenshuis in een potje. Kattenkruid maakt een stof aan die voor katten ongeveer hetzelfde ruikt als de feromonen van een kat.
Je kunt Kattenkruid zaaien van april tot en met juli. Hoewel het prima buiten kan in de volle grond, van mei tot juli, kiest de veredelaar ervoor om te kiezen voor april tot en met juli in huis. Zaai de zaden bij 20 graden, ongeveer kamertemperatuur.
Kattenkruid bevat nepetalactone; een substantie die de plant produceert tegen insecten. Deze stof heeft op katten waarschijnlijk hetzelfde effect als feromonen. Eén van de actieve bestanddelen van nepeta (actinidine) zit ook in valeriaan. Kattenkruid is niet giftig.
Nee, kattenkruid is niet schadelijk. Zou je kat echter grote hoeveelheden kattenkruid eten, dan kan haar maag van streek raken en kan ze buikpijn krijgen, maar dat komt weinig voor. Wat is kattenkruid? Kattenkruid of catnip (Nepeta cataria) is een vaste, winterharde plant en familie van de munt.
Kortom een kat 'onder invloed' heeft het uitstekend naar zijn zin! Echter na enkele minuten is het kattenkruid weer uitgewerkt. Hij is het daaropvolgende uur immuun voor het drogerende effect van kattenkruid.