Je hoofdhaar groeit gemiddeld 0,4mm per dag (1 tot 1,5cm per maand). Als je even snel rekent, betekent dit dat je niet meer dan drie dagen moet wachten met de scheerbehandeling.
Wanneer deze cellen 1/3e omhoog zijn vanaf de follikel, zijn ze dood en bestaan ze volledig uit keratine. Een hoofdhaar groeit actief tussen de 1,5 en 7 jaar (3 jaar is een gemiddelde groeiperiode). De gemiddelde groei is ongeveer 1 cm per maand.
Wie wel eens denkt dat okselhaar sneller terug komt nadat het afgeschoren wordt, heeft het bij het verkeerde eind. Scheren zorgt er namelijk niet voor dat je haar sneller of dikker terug groeit omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt.
Onlangs heeft dermatologisch onderzoek aangetoond dat meer haargroei na scheren een fabeltje is, nadat de eerste onderzoeken naar dit gerucht al in 1928 waren afgerond. Gezonde haarcellen bevinden zich immers onder de huid, een stukje haar dat door een scheerapparaat niet wordt aangetast.
Even je verwachting managen: Haar groeit gemiddeld 1 tot 1,5 centimeter per maand en wij hebben geen wetenschappelijk bewijs kunnen vinden dat je haar sneller kunt laten groeien. Hoe graag je het ook wilt, er zijn helaas geen wondermiddeltjes die haar sneller kunnen laten groeien.
HOE SNEL GROEIT HAAR? Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie!
Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar.
Dat nieuw haar dikker lijkt, komt omdat stoppels nu eenmaal stugger zijn dan langere haren. Daardoor krijg je misschien het idee dat er een oerwoud begint te groeien in de dagen na je scheerbeurt. Maar als je lang genoeg wacht, worden het vanzelf weer zachte haartjes.
Scheren heeft geen enkel effect op de haarfollikel, en stimuleert daarmee dus geen haargroei. De haarfollikel is de wortel van de haar; deze bevindt zich onder het huidoppervlak. Het scheren van de haren heeft hier geen invloed op, want met scheren verwijder je slechts het deel van de haar dat boven de huid uitsteekt.
Dat er meer haren ontstaan en dat het haar stugger of donkerder wordt na het scheren is een fabel. Uit onderzoek van Lynfield & Macwilliams (1970) blijkt dat scheren geen invloed heeft op het stugger terugkomen of op vermeerdering van het haar. Vaak heeft dit te maken met optisch bedrog.
Haar groeit over het hele lichaam even snel. Er is dus geen duidelijk verschil tussen de snelheid in haargroei bij de geslachtsdelen, onder de oksels, bij de pony, nek of kruin. Veel mensen denken dat haar op de pony sneller groeit, maar dat is maar gezichtsbedrog.
“Met een mesje haal je bij dermaplaning de hoornlaag weg, dat is een honderdste van een millimeter met dode huidcellen die voor een deel te veel zijn op de huid”, legt dermatoloog dr. Ilan Karavani uit. “Plus, je haalt donshaartjes weg, die zorgen er soms voor dat je make-up niet goed pakt.”
Mannen en vrouwen met dunner wordend haar willen vaak graag een wat vollere haardos hebben. Het haar dikker maken is vrijwel onmogelijk.
Gemiddeld groeit haar 0,25 centimeter per week, dat is 1 centimeter per maand. Als je de kapper een heel jaar overslaat (niet doen hoor!), tel je aan het eind van het jaar 12 centimeter bij je huidige lengte op.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
'De zon heeft direct invloed op de haargroei, omdat je dankzij de zon vitamine D aanmaakt in de huid.Die vitamine D zorgt ervoor dat de haarzakjes sneller gaan groeien. ' Daarnaast staan ook alle hoeden, petten en sjaals die we in de koude maanden dragen de groei van je haar in de weg.
Hoe vaak je je moet scheren, hangt van jouw situatie af. Wij raden eens per 2 of 3 dagen aan, niet elke dag. Bij stuk geschoren puistjes kunnen bacteriën ontstekingen en irritaties veroorzaken. Meer acne is dan het resultaat.
HOOFD KAAL SCHEREN GEZOND? Hoewel het scheren met een scheermes de hoofdhuid kan irriteren, is het scheren van een kaal hoofd niet ongezond. Wel is het belangrijk dat je scheerirritaties voorkomt.
Hoe lang blijven de haren weg na het waxen? Na de eerste behandeling mag je rekenen op minimaal een volle week stoppel en haarvrij. Wanneer je langer waxt, zul je merken dat de haren ook langer willen wegblijven. Denk hierbij aan 2 tot 3 weken haarvrij.
Een heksenhaar is zo'n harde, zwarte haar die zomaar uit het niets op kan duiken.
Waxen zorgt voor een gladdere huid gedurende een langere periode. Bij scheren komen de haren dikker, stugger en sneller terug, omdat deze bot worden afgesneden door het scheermesje. De haartjes groeien na een scheerbeurt supersnel weer terug, waardoor je vaak binnen een dag weer opnieuw kan beginnen.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet.
Niet elk middel heeft daadwerkelijk effect. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn uitvoerig onderzocht en getest op de invloed die deze middelen hebben op de haargroei. Wetenschappelijk bewezen haargroeimiddelen zijn onder meer Finasteride, Dutasteride, Minoxidil, de Diane pil en ketoconazol shampoo.
“Haren groeien ongeveer 10 procent sneller in de zomer”, vertelt dermatoloog Tjinta Brinkhuizen aan Quest. “De piek ligt ergens in augustus en september.” Meteen hierop volgt weer de periode waarin er meer haren uitvallen dan gemiddeld.
Dat stofje zorgt er uiteindelijk voor dat je hoofdhaar en nagels -die uit hetzelfde materiaal zijn gemaakt- soms tot wel twee keer sneller een sprintje trekken dan in de donkere maanden van het jaar. Van gemiddeld, 35 millimeter per dag in de winter, tot soms wel zo'n 70 millimeter in de zomer.