Door regelmatig met ijsklontjes te blijven koelen is zwelling zo veel mogelijk te voorkomen. Meestal is de wond na vier weken volledig genezen.
Hoe komt dat? Op je tong bijten kan een pijnlijke ervaring zijn, maar gelukkig geneest de wond snel. Dat komt deels doordat je mondholte vochtig is, en in een vochtige omgeving genezen wonden nu eenmaal sneller. Op je knie drogen wonden vaak op en sterven er meer cellen af dan nodig is.
Bij de afweging om wel of niet te hechten is de volgende achtergrondinformatie van belang. Ten eerste vindt hechten van de tong doorgaans (zeker bij kinderen) plaats onder algehele narcose, wat natuurlijk risico's met zich meebrengt. Ten tweede heeft de tong in het algemeen behoorlijke compensatiemogelijkheden.
Wanneer je op je tong bijt wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd. Deze zorgen ervoor dat de kracht van je kaakspieren even wegvalt, zodat je je tong weer terug kan trekken. Als je tong verdoofd is, bijvoorbeeld na een tandartsbezoek, blijft dit signaal uit.
Als klacht op zich zijn zowel mondbranden als tongbranden onschuldige maar vervelende klachten. De klachten kunnen maandenlang aanhouden maar ze kunnen ook plotseling verdwijnen. Soms kan de arts medicijnen voorschrijven.
Bij een tongontsteking krijg je last van een branderig of tintelend gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood of donkerpaars, of krijgt witte uitslag. De smaakpapillen op de tongrug kunnen glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor je pijn kan krijgen bij het spreken en slikken.
Je hebt het meeste last van het symptoom geleidelijk groter worden wondje op tong met bloeden (langdurig bestaand). Geleidelijk groter worden wondje op tong met bloeden (langdurig bestaand) kan bij meerdere aandoeningen voorkomen.
Je tong is een echte spierbundel
Extrinsieke spiertjes verbinden de tong met de onderkaak, het tongbeen en de schedelbasis. Met deze spieren beweeg je je tong alle kanten op. De intrinstieke spieren zitten in de tong zelf. Deze spieren maken vormverandering mogelijk.
Hechtingen. De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.
Klachten en symptomen bij ziekten van de tong
De klachten bij tongproblemen zijn verschillend. Vaak is er sprake van pijnklachten, een zwelling of een branderig gevoel. Soms verandert ook het uiterlijk van de tong bijvoorbeeld door een verkleuring (meestal wit of rood) of gladde plekken op de tong.
Witte tong
Een wit laagje op je tong kan wijzen op een groot aantal bacteriën in de mond. Dit wordt vaak veroorzaakt door roken, dehydratatie of slechte mondhygiëne. Een witte tong kan ook een symptoom zijn van spruw (een schimmelinfectie in de mond).
Hoe ziet een gezonde tong eruit
Een gezonde tong is licht bobbelig (papillen) mooi egaal roze tot licht rood, zonder ruwe oppervlakken, groeven of andere oneffenheden en heeft geen geur.
Overdreven rode tong
Hoewel een té rode tong een symptoom kan zijn van een Kawasaki ziekte (vooral bij kinderen tot 5 jaar), wordt het veel vaker geassocieerd met een vitaminegebrek, zoals foliumzuur of B-12. De oplossing hiervoor is om simpelweg een vitaminesupplement toe te voegen aan uw dagelijkse routine.
Doorgaans is er dan ook sprake van een bijhorende schimmelinfectie met witte vlekjes op het tandvlees. Soms zijn ook de mondhoeken aangetast. Pijn langs één kant en op een vaste plaats, vooral aan de zijkant van de tong, kan een teken zijn van een beginnende kwaadaardige tumor.
Onvoldoende mondhygiëne – denk aan minder dan tweemaal per dag poetsen en het niet gebruiken van interdentale producten – kan een oorzaak zijn van een pijnlijke mond. Bepaalde voedingsstoffen en verkeerde leefgewoonten kunnen ook een stekend gevoel in de tong veroorzaken.
Voorbeelden van oorzaken zijn: een infectie, bloedarmoede of roken. Om een ontstoken tong te voorkomen is een goede mondhygiëne belangrijk. Goed tanden poetsen en de tong reinigen helpen glossitis voorkomen. De behandeling van een ontstoken tong bestaat o.a. uit: vitamine B12, foliumzuur, vitamine B6 of zink.
Begin met het reinigen altijd achter op de tong en schraap vervolgens langzaam naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door in te ademen wanneer je bij het achterste gedeelte van de tong bent. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de reiniger achterblijft. Maak de tongreiniger na gebruik goed schoon.
Witte aanslag op de tong verwijderen
De gemakkelijkste manier om een witte tong te behandelen, is met een tongschraper of een tongreiniger. Start zo ver mogelijk achteraan op de tong en haal de schraper voorzichtig naar voren. Herhaal dit enkele keren om alle bacteriën te verwijderen.
Een allergische reactie van de tong kan vele oorzaken hebben. Vrijwel altijd is het een reactie op voedsel. Deze reactie is vaak ook onderdeel van het Oraal Allergie Syndroom (OAS). Dit zorgt ervoor dat de tong gaat jeuken, branden en zwellen.
Hoe herken je een mondschimmel? Een Candida schimmelinfectie (spruw) is vaak te herkennen aan witte, soms pijnlijke, plekjes op de tong, de binnenkant van de wang of tegen het gehemelte. De witte aanslag op de tong kan een branderig gevoel geven. Ook zie je soms rode verkleuringen op het mondslijmvlies.
De zijranden van de tong liggen tegen de binnenkant van de bovenkiezen. De kiezen raken elkaar net niet en de lippen raken elkaar zonder spanning. Er is op deze manier evenwicht in de spieren. Is de rustpositie van de tong goed, dan zal het slikken ook goed zijn.
Mondbranden betekent letterlijk een branderig gevoel in de mond. Soms zijn er alleen klachten aan de tong en dat heet tongbranden. Veel mensen tussen de 40 en 70 jaar hebben er last van. Vaak is er geen duidelijke oorzaak voor de klacht en zijn er in de mond geen afwijkingen te zien.
Tong- en mondbranden is niet besmettelijk, u kunt het dus niet op anderen overdragen.