Voor deze ingreep wordt gekozen als er geen enkele andere behandelingsmogelijkheid meer is. De reden waarom het oog verwijderd moet worden kan zijn: Een pijnlijk en blind oog waar u (veel) hinder van heeft (door bijvoorbeeld een ongeval, een ziekte of niet geslaagde operaties)Een kwaadaardig gezwel in het oog.
Bij een enucleatie wordt het oog verwijderd maar blijven de oogspieren wel behouden. De operatie wordt onder narcose verricht. Het oog wordt verwijderd en er wordt een implantaat in de oogkas geplaatst waaraan de oogspieren weer worden vastgehecht.
Soms is het toch nodig dat we het oog operatief verwijderen. Om uw uiterlijk zo natuurlijk mogelijk te houden wordt er in het oog dan een oogprothese (kunstoog) geplaatst. Soms plaatsen we ook een oogprothese bij een pijnlijk of minder mooi blind oog.
Het oog zelf wordt er dus niet uitgehaald. Na de ingreep wordt het oogvlies weer gesloten en gehecht. De operatie duurt een half tot één uur. Met in‑ en uitslapen bij de narcose erbij duurt het ongeveer anderhalf uur.
U voelt geen pijn bij de oogoperatie. U bent wel wakker. U krijgt druppels in uw oog en/of een prik. U hoort van de arts welke verdoving u krijgt.
De eerste 2 weken na de operatie moet u tijdens het douchen goed uw ogen dicht houden. De eerste 2 weken na de operatie mag u niet zwemmen, in een bubbelbad of naar de sauna. De eerste 2 weken na de operatie mag u geen oog make-up gebruiken. U mag naar een zonnebank.
Enkele maanden of jaren na de staaroperatie kan het lenszakje waar de lens in zit troebel worden. U ziet dan weer slechter . Dit kunnen we gelukkig met een behandeling verhelpen.
Een vraag die vaak terugkomt, is hoe oud men idealiter is bij een ooglaserbehandeling met de LASIK-techniek of andere technologieën. Samengevat moet de patiënt minstens 18 jaar zijn. De maximumleeftijd wordt gebruikelijk op 50 jaar gelegd.
Cataractextractie met multifocale torische lensimplantatie:
Ziekenhuis: ongeveer 1700 euro per oog. Oogcentrum: ongeveer 1850 euro per oog.
Het uiteindelijke resultaat is moeilijk te voorspellen. De verwachtingen worden vóór de operatie zo goed mogelijk aangegeven. U dient er rekening mee te houden dat het herstel tot wel drie maanden na de operatie kan duren.
Dankzij nieuwe medische technologie heeft de Britse Rhian Lewis haar zicht gedeeltelijk teruggekregen. Een implantaat vangt licht op en zet het om in elektrische signalen die naar de hersenen gestuurd worden.
Nederlandse chirurgen zijn erin geslaagd om een blinde vrouw weer te laten zien. Het Oogziekenhuis Zonnestraal plaatste een netvliesimplantaat in het oog van de 63-jarige Riet Kleerebezem, waardoor zij na 28 jaar weer enigszins kan zien.
Een blinde man heeft zijn gezichtsvermogen teruggekregen dankzij een behandeling met optogenetica. Bij deze techniek worden zenuwcellen genetisch veranderd zodat ze reageren op licht.
Bij gemiddeld twee patiënten per maand moet het oog verwijderd worden. Omwille van het artisanale handwerk kost een oogprothese 1 300 euro, wat de patiënt grotendeels terugbetaald krijgt.
De holte wordt afgesloten door slijmvlies. De oogprothese komt tegen het slijmvlies en implantaat aan en wordt vastgehouden tussen het slijmvlies en de oogleden. Het voordeel van een implantaat is dat de prothese met het andere oog kan meebewegen.
Normaal mag u enkele uren na de ingreep al weer naar huis. De eerste 3 tot 4 dagen moet uw oog nog elke dag door de arts gecontroleerd worden. Na enkele dagen hebt u normaal weer een goed zicht. De eerste maand gebruikt u regelmatig oogdruppels om het oog te verzorgen.
Veel mensen gaan naar buitenlandse klinieken om hun ogen te laten laseren. Vaak wordt gedacht dat een ooglaserbehandeling in Turkije veel goedkoper is dan in Nederland. Tegenwoordig is het prijsverschil veel lager en het blijkt meestal toch praktischer om voor een ooglaserbehandeling in eigen land te kiezen.
Door het kapje op je oog is autorijden na de staaroperatie gevaarlijk. Diepte en afstand zijn door het kapje lastig in te schatten. Houd daarom altijd het advies van je arts aan. Hij of zij bepaalt wanneer je weer kunt autorijden na de staaroperatie.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Het resultaat van een behandeling is blijvend
Het risico dat uw ogen er in de toekomst er weer op achteruit gaan, is nihil. Het resultaat van een behandeling is daarom blijvend.
Ooglaseren hoe vaak, uitgelegd
De kans dat u een nabehandeling nodig heeft na een geslaagde ooglaserbehandeling is klein. Minder dan 5% van alle patiënten heeft een nabehandeling nodig. Daar staat tegenover dat een grote meerderheid ook jaren later nog steeds melding maakt van een verbeterd, scherp gezichtsvermogen.
Veel mensen die last hebben van staar, hebben dit aan beide ogen. Patiënten met staar worden behandeld met een staaroperatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Bij de één duurt het jaren, terwijl bij de ander binnen enkele maanden het gezichtsvermogen merkbaar achteruit gaat. U kunt slechtziend maar niet blind worden door staar.