Door een slag of val op de lippen kan een vulnus contusum ontstaan, doordat de lip tegen de tandenrij wordt gedrukt. Over het algemeen gaat dit gepaard met hematoom- en oedeemvorming die geen therapie behoeven. Na circa 7 dagen organiseert het hematoom zich waarna het geheel geneest.
Druk een paar minuten met duim en wijsvinger een steriel gaasje op de bloedende lip. Was je handen na het verlenen van eerste hulp. Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts: Wanneer het wondje groter is dan 1 cm en misschien een hechting nodig is.
Voor de versnelling en ondersteuning van wondgenezing breng je de Hansaplast Wondhelende Zalf dagelijks aan. Dit doe je tot de wond volledig is genezen. Bedek de wond daarna met een Hansaplast pleister, steriel verband of kompres, indien nodig.
Het allereerste is je mond grondig spoelen met een milde zoutwater oplossing of mondwater; Stopt het bloeden niet, vouw dan een steriel gaasje dubbel en druk het gedurende 10 tot 15 minuten tegen het wondje aan; Het gebruik van een ijspak wil ook helpen om de pijn te verzachten.
Hoe gaat het verder bij dikke ogen of lippen? Meestal zijn uw ogen, lippen of andere plekken binnen een paar uur weer normaal. Soms duurt het langer, tot 3 dagen. Binnen 4 weken zijn bij de meeste mensen de klachten helemaal verdwenen en blijven ze weg.
Tijdelijk resultaat. Voor een blijvend resultaat zijn er na drie maanden herstel behandelingen nodig.
Bij een koortslip krijgt u een rood plekje met blaasjes. De blaasjes zijn gevuld met vocht. Het plekje kan jeuken, tintelen, branden of pijn doen. Soms voelen mensen eerst een tintelend of branderige pijn en ontstaan daarna pas de blaasjes.
Hechtingen. De meeste wonden worden gehecht met hechtdraad dat na enkele dagen vanzelf oplost en uit de wond verdwijnt. Dit kan variëren tussen de 2 en 14 dagen. Het vroegtijdig verlies van draden is dus niet verontrustend.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Wonden alleen in het mondslijmvlies of lippenrood hebben in principe geen behandeling nodig. Wonden die vanuit het lippenrood naar de huid doorlopen of >1 cm breed of diep zijn, moeten worden gesloten (gehecht/gelijmd/geplakt).
Tegen irritatie, pijn en branderigheid kun je gebruik maken van een antivirale zalf: aciclovir crème, zoals Zovirax. Dit middel kun je bij een drogist kopen en kan ervoor zorgen dat je koortslip sneller overgaat. Voorkom dat je de crème uitsmeert, omdat je anders het virus verspreid naar andere plekken.
Breng ijs (ijsblokjes in een vochtige handdoek) of een coldpack rechtstreeks aan op het besmette gebied gedurende een paar minuten, meerdere keren per dag. Dit kan de ontsteking van het lipblaasje verminderen en tijdelijke verlichting bieden.
Spoel een weinig bloedende wond met lauwwarm water uit de kraan of douche. 1 of 2 minuten spoelen is voldoende. Daarmee spoelt u namelijk vuil uit de wond. Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel (dus ook geen jodium, soda of biotex).
Hete dranken kunnen naast je tong ook je lippen verbranden. Hierdoor kunnen er blaren en littekens ontstaan en dat is wel het laatste wat je wilt.
Slechte mondhygiëne
Een klein wondje in de mond kan het begin worden van een aft. Zo'n wondje kan ontstaan door te hard poetsen, een beugel, het (per ongeluk) bijten op de binnenkant van de wang of het nuttigen van hete voeding.
We weten tegenwoordig veel over wonden en hoe ze herstellen. Dit herstel verloopt in een viertal fasen: hemostase, inflammatiefase, regeneratiefase en remodellering. Fase 3 en 4 kunnen versneld worden door een vochtig wondmilieu. De juiste wondmaterialen zorgen voor een vochtige wondgenezing.
De pijn van uw wond kan veroorzaakt worden door de beschadiging van de huid en onderliggende weefsels. Deze pijn reageert meestal goed op paracetamol en bijvoorbeeld ibuprofen (of een soortgelijk medicijn).
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.
Als u twee tot vier dagen na de behandeling pijn krijgt aan de wond, een vieze smaak en er een erg vieze geur ontstaat, dan is het stolsel vies geworden. Deze aandoening (alveolitis) gaat vanzelf in ongeveer één week over. Bij erge pijn kan de arts de wond schoonspuiten en de pijnstilling aanpassen.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Bij zout speelt iets anders, zegt hij. Zout heeft geen eigen receptor, zoals peper. 'Als je zout strooit in een wond, trek je het vocht uit de cellen. Die gaan daardoor kapot en daarbij komen allerlei ontstekingsstofjes vrij die de zenuwuiteinden nóg gevoeliger maken dan ze al waren als gevolg van de verwonding.
Heb je last van ingedroogde blaasjes of korstjes, dan kun je een neutrale zalf of crème gebruiken op basis van vaseline. Dit is geen geneesmiddel, maar het helpt wel om de korstjes te verzachten. Je kunt zo vaak smeren als je wilt. Breng de crème voorzichtig aan en smeer het niet uit.
Nee, tandpasta op een koortslip helpt niet. Tandpasta is niet gemaakt om op de huid aan te brengen en doet niets voor de genezing.