Zo wordt een sneldrogende chape bekomen die snel uithardt. Meer zelfs, naargelang de soort sneldrogende chape, bepaal je zelf de uithardingstijd (2 tot 4 dagen, 8 tot 10 dagen of 14 tot 16 dagen) wat het tijdverlies beperkt tot het minimum.
Indien je te snel of verkeerd droogt door bijvoorbeeld verwarming bestaat de kans op verstoffing van je dekvloer of chape. Hierdoor is de vloer niet stevig met gevolg dat gelijmde tegels of gietvloeren kunnen loskomen. Indien je de juiste volgorde en materialen hanteert is er geen gevaar door te snelle ontvochtiging.
Chape in een koude ruimte droogt sneller dankzij de droge lucht. Een bouwdroger, in combinatie met verwarmen, zal de droogtijd nog meer naar beneden halen. Als je na het chapen te intensief opwarmt, droogt het oppervlakte te snel uit en krijg je verzanding.
Na drie à vier dagen mag u de chape voorzichtig betreden, op voorwaarde dat u (isolatie)platen legt om op te stappen.
Traditionele chape heeft een droogtijd van gemiddeld 1 tot 3 maanden alvorens volledig uit te drogen. Sneldrogende chape verkort het droogproces tot 14 à 16 dagen of zelfs minder, afhankelijk van het type versneller dat men toevoegt.
Bouwdrogers. Je kan een chape sneller laten drogen dankzij de inzet van de bouwdroger. In geval van de Anhydrietchape mag je pas na 2 dagen een bouwontvochtiger inzetten om scheuren te vermijden. Indien je een bouwdroger voor een cementchape wenst in te zetten, wacht je best minimaal 5 tot 7 dagen.
Om zekerheid te hebben, kan je de vochtigheidsgraad van de chape het best eens laten opmeten door de firma die jouw parket levert of je kan bij die firma een apparaat huren waarmee je het zelf kan meten. Ook voor een onderparket is het nodig dat de vloer voldoende droog is.
Op een natte laag chape leg je de tegels goed.
Normaal is de chape op het gelijkvloers als op de verdieping 5 à 6 cm dik. In geval van vloerverwarming plaatst men de chape iets dikker, ongeveer 7 à 8 cm. Niet de chape, maar wel de uitvulling (vloerisolatie) verschilt in dikte. Normaal plaatst men op het gelijkvloers meer uitvulling dan op de bovenverdieping.
Voor een chape tot 5cm rekent men doorgaans op een droogtijd van 1 week per centimeter. Voor elke extra centimeter, rekent men 2 weken extra droogtijd.
In ideale omstandigheden mag je na 28 dagen over de aangebrachte chape lopen. De droogtijd van chape is echter sterk afhankelijk van de dikte, het type chape en de weersomstandigheden.
Let wel op: bij regen- of stormweer leg je geen hellingschape. Het resultaat lijdt onder gure weersomstandigheden. Je brengt de chape rechtstreeks aan op je dak. Voor een goede waterafloop maak je een helling van minstens 2 centimeter per meter (2 procent).
VLOER OP VERSE CHAPE LEGGEN
Laat verse chape minstens 4 weken drogen in een winddichte ruimte. In open ruimtes duurt dit droogproces veel langer. Als u dit niet doet riskeert u dat de vloertegel los komt.
Snel tegelen is geen probleem
Om te tegelen, hoef je zeker niet te wachten tot al het water uit de chape weg is. Zolang je vloerder maar de juiste producten gebruikt. Er zijn aangepaste lijmen en mortels waarmee je een week na het aanleggen van de chapelaag al aan de slag kunt.
de snelheid in plaatsing : op een dikte van 5 cm kan tot 1000 m² per dag geplaatst worden (bij traditionele chape is dit ongeveer 150 m²) het ergonomische comfort voor de verwerker : gezien de chape gegoten wordt ; is op de knieën afreien en verdichten niet meer nodig.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar.
De dikte van de dekvloer bedraagt bij een nat systeem gemiddeld zo'n 6 à 8 centimeter. De dikkere chapelaag is niet enkel nodig om de leidingen te kunnen bedekken. Het is ook nodig om de warmte beter te kunnen spreiden over de vloer. Daarom moet je boven de leidingen nog minstens 30 mm chape voorzien.
In de algemene regel bedraagt de droogtijd van beton vier weken, of 28 dagen. Dan is het volledig uitgehard. In het geval van een betonvloer kun je er wel al eerder overheen lopen, vaak al na 1 of 2 dagen.
Het antwoord is ja. Je kan perfect tijdelijk leven op de uitdrogende chape, mits de juiste voorbehandeling.
Je mag zeker rekenen op een chapelaag van 9 à 10 cm. Zorg ervoor dat alle leidingen goed worden toegedekt. De dikte van de chape hangt af van de vloerbedekking die je kiest. Hou wel rekening met de minimumdikte van 5 cm.
Bovendien is de chape ook best waterdicht, om vochtproblemen in de toekomst te vermijden. Uiteraard kan je als amateurklusser de nodige ervaring hebben om de chapewerken zelf uit te voeren.
EPS isolatiechape zijn nieuwe EPS-parels vermengd met cement, water en specifieke gepatenteerde additieven. Na uitvoering moet de EPS uitvulling 72u drogen alvorens deze mag betreed worden. En er dient een week gewacht te worden voordat de vloerverwarming of chape mag geplaatst worden.
Je mag, indien het hier gaat over een binnen chape, een nieuwe chape plaatsen op de bestaande.Met een minimum dikte van 5 cm.Buiten mag dit niet!
Wat is de minimumdikte van een chape voor een terras? Een gewapende niet-hechtende dekvloer voor een buitenterras is doorgaans 5 tot 8 cm dik. Als de dekvloer niet-hechtend is, moet die een minimumdikte van 5 cm hebben en gewapend worden met een metalen net van minstens 50 x 50 x 2 x 2 mm.