Het niveau piekt ongeveer een week voor de volgende verwachte menstruatie en daalt wanneer er geen bevruchting plaatsvindt. Als er een bevruchte eicel is blijft het lichaam een grote hoeveelheid progesteron produceren om de ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap te ondersteunen.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
Als je zwanger wil worden, is het van belang dat jouw hormonen goed in balans zijn. Deze zorgen namelijk voor een eisprong, de opbouw van baarmoederslijmvlies, en de start van een eventuele menstruatie. Soms hebben vrouwen een tekort aan het hormoon progesteron. Dit kan de kans op een zwangerschap verkleinen.
Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht zorgt ervoor dat je meer oestrogeen aanmaakt wat een oestrogeen dominantie in de hand werkt. Je gaat hierdoor geen extra progesteron aanmaken, maar je hormonen zijn beter in balans.
Een deel van de lichamelijke klachten zijn een gevolg van toename aan progesteron, zoals vocht vasthouden, gespannen borsten en een opgezette buik. Ook zijn de hersenen van vrouwen met PMS vaak gevoeliger voor progesteron en voor stoffen die op progesteron lijken en die bijvoorbeeld in de pil zitten.
Het progesterongehalte is in het begin van de loopsheid ( de pro-oestrus) laag. Meestal onder de 2 ng/ml. Tijdens de ovulatie stijgt de waarde snel naar een waarde van 4-8 ng/ml. Het is belangrijk om te weten dat eicellen 2-3 dagen nodig hebben om te rijpen na de eisprong voor een optimaal dekmoment.
Het zorgt er namelijk voor dat de klieren in je baarmoederwand je kindje van voedsel voorzien. Wanneer de placenta helemaal ontwikkeld is, gaat deze dit doen. Samen met oestrogeen, prolactine en een aantal andere hormonen stimuleert progesteron trouwens de groei van melkklieren en melkkanaaltjes in je borsten.
Standaard referentiebereik voor progesteron bij vrouwen
0,2-3,4 nmol/l tijdens de folliculaire fase (de eerste helft van je menstruatiecyclus) 0,7-8,0 nmol/l halverwege de cyclus (tijdens de eisprong) 10-60 nmol/l tijdens de luteale fase (de tweede helft van je menstruatiecyclus)
De belangrijkste indicatie voor het bepalen van de progesteron-concentratie is de detectie van ovulatie. Midluteale progesteron-concentraties bij niet zwangere vrouwen, groter dan 10 ng/mL, wijzen op normale ovulatie en een normale luteale functie.
Het effect van progesteron op de huid is minder duidelijk. Verondersteld is dat progesteron een rol speelt bij huidelasticiteit, talgproductie en net als oestrogeen ook bij huidpigmentatie. Daarnaast heeft progesteron effect op de huiddoorbloeding. Progesteron beïnvloedt de arteriële bloedvattonus.
De behandeling met vaginale progesteroncapsules in het eerste trimester van de zwangerschap, zorgt niet voor een kleinere kans op een miskraam bij vrouwen met onverklaarde recidiverende miskramen in de voorgeschiedenis.
Bij tekort aan progesteron:
In het algemeen: 200 mg per dag 's avonds vóór het slapen gaan, zo nodig aangevuld met 100 mg 's morgens gedurende ten minste 12 dagen per maand.
Belangrijk om te weten over progesteron
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon (progestageen). Het is belangrijk voor de vruchtbaarheid. Bij IVF-behandeling, veel bloedverlies tijdens de menstruatie, uitblijven van de menstruatie en overgangsklachten. Soms om te voorkomen dat een kind te vroeg geboren wordt.
Je slikt het medicijn zo'n 12 tot 14 dagen per cyclus. Ongeveer een week na het stoppen volgt er een bloeding. Dreigende vroeggeboorte of herhaalde miskramen. Bij herhaalde miskramen gebruik je Utrogestan meestal tot week 12 van je zwangerschap.
Bij de meeste toepassingen: 's avonds voor het slapengaan gebruiken. Soms schrijft de arts nog een extra dosis 's morgens voor. IVF-behandeling: meestal 1 tot 3 keer per dag, de tijdstippen zo veel mogelijk over de dag verdelen.
Progesteron onderzoek
Met de bepaling volgen we heel nauwkeurig de stijging in de progesteronspiegel en nemen dat mee in ons advies. Wij adviseren om op de 7e dag van de loopsheid te starten met het eerste bloedonderzoek. Vaak is dit bij het eerste verlies van bloederig vocht uit de vulva.
De rol van oestrogeen en progesteron in de overgang
In de puberteit kregen je eierstokken ineens de functie om oestrogeen en progesteron aan te maken. Oestrogeen voor het rijpen van eitjes. En progesteron om je baarmoeder klaar te maken voor het innestelen van een bevrucht eitje.
Jij. Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat er een hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Zo wordt er direct na de innesteling het hormoon hCG aangemaakt. En dit hormoon zorgt indirect weer voor de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron.
Progesteron is een hormoon dat voornamelijk in de eierstokken wordt gemaakt en tijdens de zwangerschap in grote hoeveelheden in de placenta (moederkoek). De belangrijkste rol van progesteron is het in stand houden van het baarmoederslijmvlies tijdens de zwangerschap.
Goh volgens de gyn moet bij een zwangerschap progesteron hoger dan 20 zijn om safe te zitten.
Een reutje is geslachtsrijp tussen de 6 en de 8 maanden en is dan in staat om een teef te dekken. Dat is ook de leeftijd waarop dominant gedrag als gevolg van de testosteronspiegel kan gaan optreden. In principe is er geen medische reden om een reu te castreren en is dit ook niet ons advies.
De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen.
Net als vele hormonen heeft progesteron ook nadelen. Veel vrouwen krijgen als gevolg van de grote hoeveelheid progesteron tijdens de zwangerschap last van spataderen, aambeien, gezwollen voeten en krampen in de kuiten. Ook kun je door progesteron last hebben van maagzuur en je moe en misselijk voelen. .
Na het stoppen krijgt u binnen enkele dagen een onttrekkingsbloeding. Het komt voor dat na stoppen van het gebruik de menstruatie niet meteen terugkeert. Dit is vooral het geval na gebruik gedurende meerdere maanden. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt over het uitblijven van de menstruatie.
Een miskraam is het spontaan te vroeg geboren worden van je kindje tot en met de 16e week van de zwangerschap. De medische benaming hiervoor is spontane abortus. De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap.