Mozzarella is een kaassoort die in flink wat recepten terug te vinden is. Wanneer je veganistisch eet, laat je alle dierlijke kaassoorten links liggen en het is fijn om een idee te hebben hoe je deze kaassoorten te vervangen.
Ingrediënten: Water, kokosolie (24%), gemodificeerd zetmeel*, zetmeel, zeezout, mozzarella aroma, olijfextract, kleurstof: bètacaroteen, vitamine B12, *Niet te verwarren met GGO (Genetisch gemodificeerde) ingrediënten.
Met deze vegan mozzarella kan je alle kanten op! Het is gemaakt op basis van amandel- en haverdrink en is, net zoals traditionele mozzarella, gemaakt met microbiologisch stremsel. Daarom lijkt het qua smaak en structuur zeker op de traditionele mozzarella.
Feta. Als een echt kaasmerk zoals Dodoni het aandurft om een vegan product op de markt te zetten, weet je dat het goed zit. Hun Plant'd Greek White is een lekker stevige plantaardige feta, die wel wat aan schapenkaas doen denken.
Vegetarische kaas wordt gemaakt met niet-dierlijk stremsel, dit wordt microbieel stremsel genoemd. Alle kaas, van mozzarella en geitenkaas tot Goudse kaas, kan zowel vegetarisch als niet-vegetarisch zijn.
Mozzarella heeft geen sterke smaak en als ingredient in iets, merk je het niet echt als het er niet in zit. In gerechten waar het heel prominent is zoals op pizza kun je het vervangen door jonge kaas.
Halloumi is vegetarisch, mits het is gemaakt met vegetarisch stremsel. Het is niet veganistisch, want de kaas wordt gemaakt van dierlijke zuivel.
' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch. Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
Sinds deze week liggen er weer een hoop nieuwe vegan producten in de schappen van de Lidl. Denk aan geraspte kaas, kaas plakken, haver fraîche en vegan yoghurt. Zo ver de informatie strekt blijven deze producten voorlopig in de schappen.
Nederlandse buffels
De buffels in Nederland leven in stallen met ligboxen en hebben toegang tot een weide. Ze mogen hun hoorns houden en de stiertjes krijgen ook een bestaan. Mozzarella uit Nederland krijgt daarom een dierenwelzijnsscore van 6,5; een stuk hoger dan de Italiaanse.
Mozzarella is een zachte, romige en elastische kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of van koemelk. Italianen zweren bij de traditionele mozzarella van buffelmelk, maar omdat die buffelmelk niet in grote hoeveelheden beschikbaar is wordt er meestal koemelk gebruikt.
Mozzarella wordt gemaakt van melk. De meeste mozzarella in de Nederlandse winkels is gemaakt van koemelk.De originele Italiaanse mozzarella wordt gemaakt van buffelmelk. Je kunt zowel mozzarella van koemelk als buffelmozzarella eten tijdens de zwangerschap, zolang de melk maar is verhit, oftewel gepasteuriseerd.
Soyana bedacht een vegan alternatief op de Griekse feta kaas. Gemaakt van gefermenteerde soya, vers en niet gepasteuriseerd.
Dan wordt er verwezen naar een van de twee soorten jonge kazen van dierlijke afkomst. Je hebt de originele mozzarella di bufala, gemaakt van buffelmelk en je hebt mozzarella, gemaakt van koemelk. Het zijn hele jonge kazen die in de Italiaanse keuken veel worden gebruikt.
Mozzarella is een verse kaas, dit betekend dat de kaas niet gerijpt wordt. Men voegt stremsel aan de melk en daardoor splitst deze zich in een vloeibaar en een vast deel. De wrongel en de wei. De wrongel wordt verhit en daardoor ontstaat een soort touwachtige en elastische structuur.
Feta kaas is een witte kaas uit Griekenland en is traditioneel gemaakt van schapen- en geitenmelk. De kaas heeft een romige pittige smaak en geeft zo elke maaltijd iets extra's. Het is een echte smaakmaker! Deze kaas is vegetarisch gestremd en E-nummer vrij.
Vegetarisch stremsel in kaas
Daarnaast is van twee typisch Nederlandse kazen (Gouda Holland- en Edam Holland-kaas) in een Europese verordening van streekproducten vastgelegd dat hiervoor geen genetisch gemanipuleerde chymosine gebruikt mag worden.
Galbani Mozzarella is een Italiaanse verse mozzarella met een heerlijk frisse, zachte smaak. Mozzarella uit Italië, vervaardigd uit gepasteuriseerde koemelk. Formaat voor veelzijdig gebruik in allerlei gerechten. Geschikt voor vegetariërs.
De vegan geitenkaas van Jay & Joy is een ongesneden rol die je kunt kopen bij de Ekoplaza. Het is gemaakt van (biologische) amandelmelk, kokosmelk en cashewnoten. Bij het openen van de verpakking verwacht ik de typisch zurige en intense geitenkaasgeur, maar die blijft uit.
Is plantaardige kaas gezonder dan gewone kaas? Integendeel! De meeste plantaardige kazen bevatten net zo veel verzadigd vet en zout als gewone kaas, maar geen of nauwelijks eiwit, calcium of vitamine B12. Er staat geen enkele plantaardige kaasvervanger in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Halloumi is een kaas gemaakt van een mengsel van schapen- en geitenkaas. Soms wordt daar ook nog koemelk aan toegevoegd. De kaas is van nature erg zout en kent hierdoor veel overeenkomsten met feta.Een groot verschil is echter de structuur, die wat meer gelaagd is en die – net als mozzarella – vrij elastisch is.
Er zijn twee soorten mozzarella: mozzarella di bufala en mozzarella van koemelk. Buffelmozzarella is een helderwitte bol van melk van de waterbuffel met een stevige structuur en romige, volle smaak. Omdat mozzarella steeds populairder werd, werd er op een gegeven moment ook melk van de koe gebruikt.
Het past goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Het bevat minder zout dan veel andere soorten kaas. Daarnaast bevat het ook minder calorieën dan andere soorten kaas, zoals oude kaas. Mozzarella met niet te veel verzadigd vet (maximaal 1,4 gram per 100 gram mozzarella) staat zelfs in de Schijf van Vijf [1].
Enkele kazen die je in de supermarkt vindt zijn Violife, Nurishh, Vegan Deli en het huismerk van Albert Heijn. Plantaardige kaas smelt het beste als er voldoende vocht in je gerecht zit. Wanneer je de kaas bovenop een ovenschotel strooit, doe je er bijvoorbeeld best een laagje plantaardige room of saus onder.