De meeste mensen merken pas na twee weken rust verschil. Ook dit is afhankelijk van de mate van inactiviteit en hoe ervaren je bent. Uit onderzoek blijkt dat beginners die vier weken niet sporten de conditionele vooruitgang van de twee maanden daarvoor volledig kwijt zijn.
Getrainde sporters zijn na vier weken niksen bijvoorbeeld nog net zo sterk als in de periode dat ze regelmatig sportten. Pas na acht tot twaalf weken is er een achteruitgang te zien. Je spierkracht daalt in die tijd met zeven tot twaalf procent. Dit geldt voor zowel gewichtheffers als voor minder fanatieke sporters.
Als je trainingsarbeid een tijdje helemaal stilvalt, dan gaat je prestatieniveau toch wel vrij snel achteruit. Je kunt verwachten dat je VO2-max (een maat voor je conditie), na drie maanden rust, met ongeveer 15 procent zal afnemen. Vrij vertaald: je loopt de 10 km 6 à 8 minuten langzamer.
Een week niet trainen is vrijwel nooit een probleem
Het lichaam krijgt een keer de gelegenheid om volledig te herstellen en daardoor kunnen je prestaties verbeteren. Maar na twee weken begint iedereen de gevolgen te merken en gaat de conditie eerst langzaam, maar daarna steeds sneller achteruit.
Als je over het algemeen fit bent, panikeer dan niet als je een paar dagen training mist. Zelfs als het cruciale trainingen zijn, zoals tempodagen of lange duurlopen. Pas als je vaker trainingen begint te missen, zal je conditie uiteindelijk afnemen. (Spiergeheugen houdt immers niet eeuwig stand.)
Je conditie opbouwen kan je doen door te wandelen, fietsen, zwemmen, roeien, badmintonnen en nog veel meer. Met elke bewegingsvorm zal je je algemene conditie opbouwen. Je hartspier wordt groter en sterker en je krijgt een beter energiemetabolisme in de cellen.
Dit doe je door geregeld je conditie te meten. Dus lukt het bijvoorbeeld om steeds langer te joggen in plaats van te wandelen. Of merk je bijvoorbeeld dat je een bepaalde afstand bij dezelfde hartslag op een hoger tempo kunt hardlopen. Dit zijn allemaal signalen dat je conditie is verbeterd.
Een à twee loopsessies per week, of vijf à tien kilometer, is dus al goed voor je gezondheid. Iets minder nieuws: als je echt gewicht wil verliezen, is dit niet voldoende.
Kracht- en spiermassaverlies vindt plaats na circa twee weken, maar is dan tijdelijk en daarmee verwaarloosbaar. Pas na 2 -3 weken volledige rust gaat je spierkracht daadwerkelijk achteruit. Je cardiovasculaire conditie verlies je iets sneller, maar is ook sneller weer op te bouwen.
Met welke sporten kun je snel een goede conditie opbouwen? Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen.
Om je conditie op te bouwen, wordt het geadviseerd om twee tot drie keer per week een cardiotraining te doen. Met hardlopen kan het opbouwen vrij snel gaan. Je zult merken dat je rondje na twee à drie weken makkelijker gaat, zolang je het rustig opbouwt.
Denk aan activiteiten zoals hardlopen, fietsen, roeien of aerobics. Krachttraining: Krachttraining is een van de beste manieren om fit te worden. Door het opbouwen van spieren verhoog je je metabolisme en verbeter je je algehele lichaamskracht. Wij raden aan zeker 2x per week krachttraining te doen.
Voor een effectieve tempoloop zou u op een comfortabel en snel tempo moeten lopen gedurende 20 tot 40 minuten, afhankelijk van uw conditie. Door uw techniek te ontwikkelen gaat u efficiënter lopen en kunt u uiteindelijk makkelijker meer kilometers afleggen.
Hoelang het duurt om uw conditie op te bouwen, verschilt per persoon. Gemiddeld zult u na 2 tot 3 weken merken dat u uw oefeningen wat makkelijker kunt uitvoeren. En dat u minder tijd nodig heeft om te herstellen.
Allereerst is er goed nieuws, want een slechte conditie en slecht uithoudingsvermogen kun je verbeteren. Ook met een slechte conditie kun je beginnen met hardlopen. Begin met je conditie te verbeteren door gedurende de dag meer te bewegen en je lichaam te laten wennen aan inspanning.
Bent u kortademig na inspanning? Dan kan dat komen door een gebrek aan conditie. Maar het kan ook komen door een hartziekte, zoals hartfalen. Kortademigheid kan ook ontstaan door een longembolie of door een ziekte die niets met het hart te maken heeft.
Als je dit vocht volume in het bloed injecteert neemt de VO2max met 4% toe. Als je een paar weken niet traint dan daalt de VO2max. Dit komt vooral door de afname van het bloedplasma volume. Het a-v verschil neemt toe door toegenomen capillarisatie in de spier.
Als je elke dag 5 km stapt verbrand je ongeveer 300 calorieën per dag.” Om een kilo lichaamsvet te verliezen moet je zo'n 7.000 calorieën verbranden. Als je dus iedere dag 5 km stapt, verbrand je op een week tijd 2.100 calorieën en op een maand tijd 8.400 calorieën.
De gemiddelde loopsnelheid voor een volwassene is ongeveer 5 kilometer per uur, terwijl een meer ervaren of fitte wandelaar gemiddeld 7 km per uur kan lopen. Het aantal kilometers dat je kunt lopen in een uur hangt af van een aantal factoren, waaronder je leeftijd, gewicht, lengte en algehele lichamelijke conditie.
Als iemand zegt dat hij/zij 'in goede conditie is', dan wordt bedoelt dat hij/zij fit is en bijvoorbeeld de trap op kan lopen zonder buiten adem te raken. Conditie bestaat uit twee delen. De conditie die je van nature al hebt en de conditie die je opbouwt als je gaat sporten.
Je kunt beter drie keer per week wandelen op een lager tempo dan twee keer per week op een hoger tempo. Laat hierbij ook je armen mee zwaaien. Zo worden meer spieren gebruikt en stijgt je hartslag sneller.
Conditie verbeteren met zwemmen
Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden.