De blaadjes van een paardenbloem zitten boordevol mineralen als magnesium, koper, calcium en ijzer en bevatten het halve alfabet aan vitaminen. De smaak is een beetje bitter, maar dat los je makkelijk op: een paar blaadjes door je salade en je proeft ze amper nog.
Paardenbloem als wilde groente. De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
Als je deze thee zelf wilt maken, moet je met een paar zaken rekening houden: Pluk de paardenbloemen in april of begin mei. Dan is het blad nog jong en heeft het een lekkere nootachtige smaak. (Een beetje als rucola)
De paardenbloem werkt o.a. vocht – en galafdrijvend, leverzuiverend en ontstekingsremmend. Paardenbloem helpt het spijsverteringssysteem en zowel verse als gedroogde bladeren stimuleren de eetlust en brengen de maag tot rust.
Nee, ook voor mensen is de paardenbloem niet giftig. De plant is op zich héél licht giftig en bij 'veel te veel' kan het problemen veroorzaken, maar dan moet je er wel heel veel van eten.
Het heeft een gunstige invloed op de afvoer van afvalstoffen, bloedzuiverend, houdt de bloedvaten schoon en voor een gezonde spijsvertering. Paardenbloem kruid heeft ook een gunstige invloed op soepele gewrichten bij paarden. Uit onderzoek blijkt dat Paardenbloem rijk is aan mineralen en vitaminen.
Per dag 2-3 kopjes paardenbloemthee drinken. Deze thee is ook een goede voorjaarsreiniger en bevordert de eetlust en een slechte spijsvertering. Magische werking van Paardenbloem Paardenbloem is een echte Orakelplant, wie heeft er als kind nou niet de pluisbollen weggeblazen met een wens erbij…
De voordelen van paardenbloemthee? Door de stoffen in paardenbloemthee worden de nieren, galblaas en lever geactiveerd. Ook komt de spijsvertering lekker op gang, het bloed wordt gezuiverd en extra vocht drijft af. Het heeft daardoor een ontgiftende werking.
Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla.
Paardenbloemen zijn een mooi ontgiftingsmiddel
En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.
Varkens, koeien en uiteraard paarden zijn daarom dol op paardenbloemen. Zij eten alle plantendelen graag. Konijnen en hazen eten de paardenbloemen even graag als onze hoefdieren. Ook eekhoorns lusten bladeren en knoppen van de plant in de lente.
De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken.
Paardenbloemen groeien in vochtige tot natte voedselrijke graslanden, maar ook in bermen en gazons. Ook op betreden paden vind je de Paardenbloem en zelfs op droge zandige voedselarme bodems zoals in de duinen.
Als de bloem uitgebloeid is, vormen zich pluizenbollen. Die pluizen verspreiden zich met de wind en vormen weer nieuwe planten. Daarom zijn er zoveel paardenbloemen.
Paardenbloem is ook allerminst giftig voor katten en honden. Sommige zullen zelfs spontaan op de bloemen kauwen om zichzelf te 'zuiveren'. Het melkachtige sap van de paardenbloem zou helpen tegen heel wat huidaandoeningen, zoals wratten (net zoals stinkende gouwe).
Het zetten van de thee
Laat dit een vijf tot tien minuten trekken op een warmhoudplaatje, zodat het hete water goed de positieve werking van de paardenbloemwortel opneemt. Schenk daarna de thee uit door deze te filteren in kopjes. Zodoende kun je genieten van een heerlijke kop thee en werk je aan je gezondheid.
Paardenbloemen thee:
Was de bloemen, alleen de bloemen, niet de steeltjes, die zijn niet lekker Doe alles in een theepot en overgiet met kokend water. Laat het geheel zeker 7 minuten trekken. En klaar is je lekkere thee! Veel kun je doen met de paardenbloem, echt het onderzoeken waard!
dandelion {znw.}
Paardenbloem, vergeten groente en helend kruid
Paardenbloem is eetbaar en je kunt het gehele plantje plukken van schone gronden. Verwerk er niet teveel van voor de hond, want het heeft een hoog ontgiftende werking.
Paardenbloemwortel thee
Gebruik 2 tot 3 theelepels per kop heet water. Laat afgedekt 30 minuten trekken of laat even meekoken. Paardenbloemwortel thee heeft een vrij bittere smaak. Je kan eventueel wat honing toevoegen.
De paardenbloem opent en sluit zich onder invloed van zonlicht. Zodra de zon opkomt ontvouwt hij zijn gele lintjes, zodra het gaat schemeren vouwt hij ze weer compact bij elkaar. Is het bewolkt of regent het dan blijft hij gewoon lekker helemaal dicht.
De wortels en bladeren hebben door de aanwezige bitterstoffen een eetlustopwekkende werking. De melk van de plant kan gebruikt worden tegen puistjes door ze rechtstreeks aan te brengen. Het sap van de bloem zou helpen tegen wratten.
Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Kan goed ingezet worden bij verkoudheid, bij maag- en darmklachten en blaasontsteking. Het is dus goed voor paarden die koliekgevoelig zijn. Let wel op dat Kamille groeit op plekken bij grassoorten die koliek kunnen veroorzaken.