Bedorven sla zal net zo smaken als bedorven sla ruikt. Het zal een zeer sterke, ranzige, zure smaak hebben waardoor je het meteen wilt uitspugen. Vermijd het eten van de sla als hij zuur is.
▸ Als de sla een beetje bruin is, kan dat geen kwaad. Is de sla verlept of beschimmeld, eet er dan niet meer van. Snijd een dun plakje van de onderkant van de krop sla af en zet hem in een kommetje water in de koelkast!
Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen. En heb je een krop botersla of veldsla te pakken, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opeten: die blijft net als losse sla ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Is de sla onverhoopt toch verlept, geen nood en zeker niet meteen weggooien. Vul een kom of bak met ijswater. Leg de sla er los in, dus niet de hele krop, maar de losse blaadjes. Laat ongeveer een kwartiertje liggen en u zult zien dat de bladeren er weer een stuk frisser uit zien.
Kropsla bereiden & bewaren. Bewaar sla in de groentelade van de koelkast. De sla blijft dan 2-3 dagen goed. Zorg ervoor dat de sla kan ademen.
Verpakt in plastic folie is de sla ongeveer een week in de koelkast houdbaar. Wanneer je vooraf de stronk verwijdert, verleng je de houdbaarheid nog verder. Buiten de koelkast is de sla een paar dagen houdbaar als je de sla op een koele plek bewaart (12-15°C). Zorg ervoor dat de sla kan ademen.
Schud de sla die je over hebt uit het zakje op een schone theedoek. Rol die voorzichtig op en doe daar aan het uiteinde elastiekjes om. Leg vervolgens in de koelkast. De sla kan zo toch nog een beetje blijven ademen en het vochtverlies gaat in de theedoek in plaats van dat het de blaadjes slap maakt.
▸ Als de sla een beetje bruin is, kan dat geen kwaad. Is de sla verlept of beschimmeld, eet er dan niet meer van. Snijd een dun plakje van de onderkant van de krop sla af en zet hem in een kommetje water in de koelkast!
De reden dat sla of groente, zoals spinazie, er na een paar dagen al slap bijhangt, is simpel: ze bestaan grotendeels uit water. Zodra je een zak bladgroente in de koelkast legt, verliezen ze een hoop vocht. Een koelkast zit namelijk vol met droge lucht, dus zuigt 'ie vocht uit producten die veel water bevatten.
Sla in de koelkast
Wanneer de lade vaak open en dicht gaat, heb je de kans dat de andere groenten over de zak sla heen gaan. Dit zorgt ervoor dat de sla kneust en het sneller bruin wordt.
Gooi sla met een sterke, ranzige geur weg.
Sla die doordringend ruikt is aan het rotten. De rotte geur zal zeer onaangenaam zijn, dus is het gemakkelijk te detecteren. De geur zal zo onaangenaam zijn dat je de sla toch niet wilt eten, maar het gaat vaak gepaard met verkleuring en slijm op de bladeren.
Nog een andere bewaarwijze is deze: doe de gewassen sla in een ruime kom. Leg bovenop de sla een stukje keukenpapier en dek het geheel luchtdicht af met huishoudfolie. Plaats de kom onderaan in de ijskast. De sla blijft tot 5 dagen lang lekker fris.
Groene of gemengde Bladsalade kan 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een papieren of open zak. Aangemaakte salade 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden in een goed afgesloten bewaardoos.
Maak ijsbergsla schoon door de bladeren van de krop te halen, te wassen, uit te laten lekken en te drogen. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben? Sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit. Nu komen de bladeren makkelijk los.
Je kunt sla maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, maar als je het tot slasoep verwerkt verleng je de houdbaarheid tot 12 maanden.
Verschillende salades kun je eigenlijk altijd op dezelfde manier bewaren. Een salade kun je het beste in een afsluitbare bak of zak bewaren, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat je de salade in en slaschotel met een stuk folie erover bewaart.
Als je sla lang van te voren mengt met dressing krijg je slappe sla. Dit is ook de reden waarom sla met dressing zich zo slecht laat bewaren. De meest simpele dressing is eigenlijk gewoon een scheut goede olijfolie over je sla gieten, een scheutje azijn en wat zout.
Leg ieder blad direct na het snijden in het water. Ga zo door tot je alle sla in het water hebt. Roer nu voorzichtig met je handen door het water en zorg dat de sla niet beschadigd. Laat de sla nog 5 minuten in het water liggen zodat eventueel zand naar de bodem kan zakken.
Als ik een salade maak is mijn sla vaak slap. Is hier iets aan te doen? Leg de sla vijf minuten in ijswater. Dan wordt de sla weer lekker knapperig.
Bewaar romaine sla in een open verpakking in de groentelade van de koelkast. Zo blijft 't 2 tot 3 dagen goed. Ook de mini romaine sla, little gem, bewaar je in de koelkast. Deze is alleen iets langer houdbaar vanwege zijn stevigere structuur.
Kun je Rucola over de datum eten? Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Verwijder voor gebruik de lelijke bladeren en was de sla. Snij de krop daarna eerst in vieren en daarna in reepjes. Wil je snel de losse bladeren van de krop hebben, sla dan met de stronk op de rand van een werkblad bijvoorbeeld en draai de stonk eruit, nu komende bladeren makkelijk los.
Niet geschikt om in te vriezen.
Antwoord van Jeroen Meus. Losse blaadjes, al gewassen sla doe je in een huishouddoos. Leg op de bodem of bovenop een velletje keukenpapier. Een krop sla bewaar je in een vochtige handdoek.