Verslavingszorg is onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Deze sector richt zich op het herstel of stabiliseren van mensen met psychische aandoeningen, waarbij zorg wordt geboden waar dat noodzakelijk is, maar niet meer dan nodig is (zie ook Visie op zorg).
De zorg die instellingen bieden wordt betaald vanuit de WLZ, de Zorgverzekeringswet, door Justitie of door gemeenten.
GGZ Interventie is een in Nederland toegelaten GGZ-instelling volgens de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi). Dit houdt in dat de kosten van de behandeling worden vergoed vanuit de in Nederland verplichte basisverzekering.
Verslavingszorg in Nederland maakt deel uit van het basispakket. Je behandeling wordt dus volledig vergoed vanuit de verplichte zorgverzekering die iedere Nederlander heeft. Je betaalt wel je eigen risico, als je dit nog niet hebt uitgegeven aan andere zorgkosten. In 2022 is het eigen risico 385 euro.
Ruim de helft van de verslaafden valt (na behandeling) binnen een jaar terug. Naar schatting een kwart tot een derde van degenen die ooit behandeld zijn voor alcohol- of drugsproblemen zal niet genezen. Deze percentages zeggen vooral iets over het chronische karakter van verslaving.
Verslavingszorg helpt niet, mensen vallen toch weer terug
Dat 50 tot 70 procent van de cliënten die binnen een jaar na behandeling in de verslavingszorg terugvalt in gebruik, zegt vooral iets over het chronische karakter van verslaving.
Daarnaast is een drugsverslaving niet iets waar mensen trots op zijn; gebruikers en hun omgeving worden door anderen soms vervelend behandeld omdat zij verslaafd zijn of familie/partner zijn van een verslaafde. Hierdoor voelen gebruikers en hun omgeving zich vaak maatschappelijk 'buitengesloten' of 'verstoten'.
8.1 Verslavingszorg als onderdeel van de ggz
Verslavingszorg is onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg. Deze sector richt zich op het herstel of stabiliseren van mensen met psychische aandoeningen, waarbij zorg wordt geboden waar dat noodzakelijk is, maar niet meer dan nodig is (zie ook Visie op zorg).
De behandeling bestaat uit een aantal gesprekken. De hulpverlener en de verslaafde praten over hoe het komt dat iemand verslaafd blijft, en welke risico's er zijn waardoor iemand weer gaat gebruiken. Als dat duidelijk wordt, kan iemand ook gaan oefenen met gedrag dat helpt voorkomen dat hij weer gaat gebruiken.
Alcoholisme is een ziekte
Alcoholisme kan gedefinieerd worden als een ziekte met een dwangmatig verlangen naar alcohol, verlies van controle en een verminderd oordeelsvermogen. Als gevolg van zwaar en continu drinken ontstaan er na verloop van tijd psychologische, lichamelijke en neurologische veranderingen.
Uw huisarts kan u verwijzen naar gespecialiseerde verslavingszorg. De hulp wordt meestal op afspraak geboden (ambulante behandeling). Of een hulpverlener komt bij u thuis.
Kosten interventie
De kosten van een interventie worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. De exacte kosten zijn op aanvraag en worden in rekening gebracht door het interventieteam. De kosten van de behandeling na een succesvolle interventie worden vergoed vanuit de in Nederland verplichte basisverzekering.
De duur van de behandeling verschilt per persoon. Een opname duurt 7 dagen, 14 dagen, 28 dagen of 39 dagen. Aansluitend vindt er minimaal drie maanden nazorg plaats op één van onze locaties in Nederland.
U krijgt geen vergoeding voor behandelingen van: psychische klachten als u (nog) geen psychische stoornis heeft. problemen op het werk, zoals burn-out of overspannenheid. relatieproblemen.
GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Dit is gezondheidszorg die zich richt op het voorkomen en behandelen van psychische aandoeningen, zoals depressie, angst, ADHD, autisme en persoonlijkheidsstoornissen.
Basis en gespecialiseerde GGZ
Alle noodzakelijke zorg binnen de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ wordt vergoed via de basisverzekering. Hieronder vallen bijvoorbeeld behandelingen bij een psycholoog of GGZ-kliniek. Voor deze zorg betaal je wel je eigen risico.
Er bestaan twee soorten verslavingen: aan stoffen (alcohol en drugs zoals cocaïne) en gedrag (gok- en gameverslaving). Alcohol- en drugsverslaving bestaan al eeuwen, de afgelopen jaren zijn daar nieuwe vormen bijgekomen, denk aan gamen en medicijn.
Forensische zorg is geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen die in hun gedrag over de grens zijn gegaan of dit dreigen te doen. Dit gedrag komt mede door psychische problemen, vaak samengaand met verslavingsproblemen en/of licht verstandelijke beperking.
Momenteel kennen de GGZ en de FZ verschillende manieren van het bekostigen van zorg; zo wordt er gebruik gemaakt van dbc's voor de specialistische ggz, van dbbc's voor forensische zorg en van zzp's voor langdurige begeleiding en verblijfszorg.
Bij verstoring van sociale relaties als gevolg van verslaving kan het gaan om een verslechtering dan wel stopzetting van bestaande sociale relaties en/of om een afname van de omvang van het sociale netwerk.
De overheid wil voorkomen dat jongeren drugs gaan gebruiken. Ouders krijgen voorlichting via bijvoorbeeld drugsinfo.nl. Ook voor scholen zijn er diverse lesprogramma's. Het meest gebruikte schoolprogramma is het preventieprogramma De gezonde school en genotmiddelen.
Sociale problematiek / maatschappelijke problematiek: Wanneer mensen zich in langdurige probleemsituaties bevinden die hen op achterstand zetten ten opzichte van andere mensen. Het is maatschappelijk bepaald en treft daarom groepen mensen. Omgevingsfactoren waarin mensen leven en opgroeien.