Een verschil tussen een zalige en een heilige is dat een zalige een betekenis heeft voor een bepaald bisdom, een bepaalde regio of congregatie, terwijl een heilige betekenis heeft voor de gehele wereldkerk. Een zaligverklaring gaat ook met minder ceremonieel gepaard dan een heiligverklaring.
Een persoon kan zalig verklaard worden door de paus wanneer er een onverklaarbaar wonder aan deze persoon toegeschreven wordt. Het is de eerste stap op weg naar een heiligverklaring waarvoor men twee wonderen moet hebben verricht.
Eerst en vooral moet je overleden zijn. Je kan bij leven niet officieel heilig worden verklaard. 2. Er moet een officieel verzoek tot kerkelijke erkenning van een gelovige worden ingediend bij de plaatselijke bisschop.
Een heiligverklaring of canonisatie (van het Griekse Κανονίζω; kanonidzoo: "regelen, definiëren, legitimeren"), in het Latijn canonisatio, is in de Katholieke Kerk een kerkrechtelijk proces met als mogelijke uitkomst, dat de paus na grondig onderzoek een gestorven persoon heilig verklaart.
Door een heiligverklaring kunnen gelovigen bidden op voorspraak van die persoon. Tijdens hun gebed richten ze zich tot die persoon, en kunnen ze de heilige vragen om een "goed woordje" te doen bij God. Volgens de katholieke kerk staan heiligen dicht bij God.
Heiligheid is allereerst een eigenschap van God. Hij is bijzonder, zó bijzonder dat Hij Zich volstrekt van de wereld buiten Hem onderscheidt. Men kan dan ook zeggen dat heiligheid in de striktste zin alleen een eigenschap van God is. Mensen en dingen kunnen slechts in afgeleide zin heilig zijn.
Heiligen zijn schaars
Zeker vergeleken met landen als Spanje en Italië zijn heiligen schaars in Nederland. De laatste honderd jaar kwamen er vijf bij, plus nog een paar zaligen. Een zaligverklaring is een belangrijke stap op weg naar een heiligverklaring. De laatste heilige vóór Titus dateert van 2007.
Onder het oog van vele honderdduizenden mensen heeft paus Franciscus zondag in het Vaticaan de pausen Johannes XXIII en Johannes Paulus II heilig verklaard. Met de twee heiligverklaringen komt het aantal heilige pausen uit de 20e eeuw op drie.
Zondag wordt de Nederlandse priester, journalist en hoogleraar Titus Brandsma heilig verklaard. Brandsma, die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog uitsprak tegen de nazi's en die in 1942 in Dachau werd vermoord, is om die reden in 1985 als martelaar zaligverklaard.
Eind 2020 stelde een commissie van medische adviseurs van de congregatie voor zalig- en heiligverklaringen dat de genezing van pater Driscoll vanuit wetenschappelijk oogpunt onverklaarbaar is. Daarom is die genezing in mei 2021 erkend als “wonder dat is geschied op voorspraak van Titus Brandsma”.
De Nederlandse oorlogsheld en priester Titus Brandsma wordt heilig verklaard omdat hij volgens de paus iemand op wonderbaarlijke wijze heeft genezen. Dat is bijzonder, vooral in Nederland. De laatste Nederlander die heilig werd verklaard was Karel Houben in 2007.
Het begrip 'heilig' heeft te maken met heel(heid) en wordt gebruikt als aanduiding van iets waaraan een verheven waarde wordt toegekend. In theïstische religies heeft het betrekking op de bijzondere relatie die iemand of iets heeft met God, die geacht wordt zelf heilig te zijn.
Het is het volk van God dat om een zalig- of heiligverklaring vraagt. Een kandidaat wordt een 'eerbiedwaardige dienaar Gods' genoemd als van hem/haar is vastgesteld dat hij/zij een martelaar was of dat hij/zij in christelijk geloof op heldhaftige wijze een deugdzaam leven leidde.
Geestelijke Titus Brandsma wordt dan heilig verklaard op het Sint-Pietersplein in Rome en zuster Marieke is daarbij: "We gaan allemaal samen bidden tot Brandsma." In november 2021 werd bekend dat Brandsma heilig zou worden verklaard, omdat de geestelijke een wonder zou hebben verricht.
Titus werd zijn kloosternaam bij het intreden bij de orde der karmelieten, en ook de naam van zijn vader. Het meest bekend – en geëerd – is Titus ongetwijfeld door zijn heldhaftige verzet tegen de nationaal-socialistische bezetting en zijn dood in het concentratiekamp van Dachau.
Aanstichter van menig heiligverklaring in de voorbije decennia, paus Johannes Paulus II, wordt zondag amper negen jaar na zijn dood toegevoegd aan dit bijzondere rijtje geëerde zielen.
Artikel van Albert van der Zeijden, oorspronkelijk verschenen in: Traditie 13 (2007) nr. 3, 4-7. Op het Sint-Pietersplein in Rome werd op 3 juni 2007 pater Karel Houben (1821-1893) uit het Limurgse Munstergeleen heilig verklaard door paus Benedictus. Hoe word je heilig in de Rooms-Katholieke kerk?
1) Deugdzaam 2) Dierbaar 3) Gecanoniseerd 4) Geestelijk volmaakt 5) Gelovig 6) Gemeend 7) Gewijd 8) Glorierijk 9) Godsdienstig 10) Hemelsgezind 11) Onaanraakbaar 12) Onaa...
God heeft ons Zijn Geest gegeven om Zijn heiligheid te weerspiegelen door het goede te doen en het goede te zeggen. Als we zó leven zal niemand ons beschuldigen van schijnheiligheid. Dan zijn we geen heilig boontje, maar personen die het verschil kunnen maken in een wereld die vaak zo hard en kil is.
Alles op het bordje van de predikant
Niet als een duizend dingen doekje maar als een 'ruimte' waar God en geloof verstaanbaar worden gemaakt zonder dat er iets wordt afgedaan aan het onbegrijpelijke. Een ruimte waarin mensen kunnen verwijlen die dat nodig hebben, noem het 'heilige grond'.
God wordt heilig genoemd omdat Hij eindeloos vererens- en aanbiddingswaardig is. God is de heilige (Jesaja 40,25; Job 6,10). De mens, zo leert Christus in de geest van de Tora, moet zichzelf heiligen. Wat wij 'heiliging' noemen, heet in het Oude Testament 'rechtvaardiging'.
heilig {bijvoeglijk naamwoord}
holy {bn.}
Schrijf de naam van een heilig persoon of heilig begrip met een hoofdletter. Voornaamwoorden en zelfstandige naamwoorden die naar een heilig persoon verwijzen, kunnen een hoofdletter krijgen, maar dat gebruik neemt af: in de Nieuwe Bijbelvertaling (2004) worden zulke woorden klein geschreven.
Invloedrijk of niet, een paus krijgt geen loon uitbetaald. Maar het Vaticaan staat wel in voor al zijn kosten. Zo heeft Franciscus I een persoonlijke assistant en een secretariaat dat instaan voor zijn dagdagelijkse beslommeringen. Het loon van al deze mensen wordt betaald door het Vaticaan.