Tijdens het inschenken van bier komt er koolzuurgas vrij en hier hechten de eiwitten zich aan. De combinatie van koolzuur en eiwitten zorgt ervoor dat er een mooie schuimkraag ontstaat in je glas. Knappen de belletjes snel?Dan verliest het bier de schuimkraag en slaat deze dood.
Een dood glas bier is weer tot leven te krijgen. Er zijn echter verschillende oorzaken die het ingeschonken bier dood maken. En die bepalen de aanpak. Je kunt altijd beginnen om met de punt van een papieren servet (Koenraad Schaafsma) of een schoon koffiefilterzakje (Conny Moor) even in het glas op en neer te bewegen.
Hoe herken je een vies glas? Het ziet er misschien mooi uit als de binnenkant van je glas vol zit met belletjes nadat je een bier hebt ingeschonken, maar bierkenners weten beter: dit wijst op een smerig glas! Het koolzuur in het bier hecht zich namelijk aan de viezigheid in het glas.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Gebruik geen vaatwasser
Zet je bierglazen NOOIT in een vaatwasser. Afwasmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden zijn vaak bijtend en maken de glazen dof (=glascorrosie). Een beschadigd glas heeft een negatieve invloed op de vorming van een schuimkraag.
De schuimkraag is een soort deksel, die voorkomt dat het koolzuur snel je bier uit vliegt. Zonder schuimkraag is de verfrissende tinteling snel verdwenen. Diezelfde schuimkraag zorgt ervoor dat je bier beschermt wordt tegen lucht. Het ligt als een luchtdichte laag over je bier, zodat je bier minder snel oxideert.
Een laatste druppel uit de kraan kan namelijk je perfecte schuimkraag ruïneren. Schuim zo snel mogelijk af met een schone spatel die je in een hoek van 45 graden over je bier beweegt. Je snijdt als het ware de schuimkraag af. Na het afschuimen zie je een lichte bolling van het schuim boven de glasrand ontstaan.
Glazen voor speciaalbieren hoef je niet te spoelen, het bier wordt het best ingeschonken in een droog glas zodat er een mooie schuimkraag kan vormen. Een pilsglas daarentegen wordt wel gespoeld met koud water, zodat er een laagje binnenin het glas ontstaat waaraan het koolzuur zich niet kan hechten.
Bij maximaal één glas bier, wijn of sterkedrank per dag voor vrouwen en twee voor mannen is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
De THT-datum (tenminste houdbaar tot) is een richtlijn voor de uiterste drinkdatum. Over het algemeen geldt dat pilseners en laagalcoholische bieren 6 tot 9 maanden goed blijven. Andere bieren kunnen het best binnen 12 maanden gedronken worden.
Maar uit het experiment bleek dat zowel bier als wijn de planten dramatisch aantast. Dat komt niet door de alcohol, maar door het hoge suikergehalte in deze dranken. Dit stimuleert de groei van bacteriën en schimmels bij de wortels van de plant. Zij kunnen de plant ernstig beschadigen of zelfs doden.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden.
Zware blonde bieren horen in een tulpvormig glas. Sprekend voorbeeld van een zwaar blond bier is de Duvel. In het bijbehorende tulpglas worden de aroma's op de juiste manier verspreid, zodat het bier smaakt als het bedoeld is. Als je dit niet gelooft, drink dan eens een Duvel uit bijvoorbeeld een pilsglas.
Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Schuim op bier ontstaat door de reactie van suiker en gist, daarbij ontstaat de alcohol uit het bier, maar ook koolzuurgas. Wanneer dat vrijkomt, kan er door de oppervlaktespanning van het bier een schuimkraag ontstaan, dat maakt het bitterder en ook zorgt het ervoor dat er geen grote schuimkraag ontstaat.
Door het vrijkomen van koolzuur ontstaan er gasbelletjes in het bier. Boven het vloeistofniveau blijven de belletjes in stand door de in het bier opgeloste eiwitten die een soort vlies om het belletje vormen. Deze structuur is niet blijvend en langzaam zakt het schuim in elkaar.
In bier zitten heel veel eiwitten. Bier brouw je door te maischen met granen. In deze granen zitten grove eiwitten, middelgrote eiwitten en kleine fijne eiwitten. De grove eiwitten blijven na het maischen achter in de bostel (het graanrestant na het maischen).
De stabiliteit van een schuimkraag kan uitgedrukt worden in de halfwaardetijd. De halfwaardetijd van bierschuim is de tijd waarin het volume van het schuim met de helft is verminderd. In een recht glas is dat de tijd die verstrijkt tijdens het inzakken van de kraag tot op de helft van de hoogte.
Bier slaat dood als u het in een glas schenkt dat niet goed is afgewassen. Voor een mooie schuimkraag kunt u bierglazen beter afwassen in water met een schepje zilversoda!
Dan kun je er ook voor kiezen om ze in een badje van soda en schoonmaakazijn te dompelen. Vul hiervoor de wasbak met een aantal scheppen soda, een flinke scheut azijn en warm water en laat de glazen hier een nachtje in liggen.
Voeg een scheutje schoonmaakazijn of ammoniak toe aan het water om strepen te voorkomen. Dit ontvet het glas ook meteen. Gebruik daarentegen geen Spiritus, dit product kan namelijk een moeilijk weg te halen blauwe waas veroorzaken. Dreft is ook een goed alternatief om uw glazen binnendeur mooi streeploos te zemen.