Rakomelo Kretaraki kan warm of koud worden gedronken.Serveer hem warm om de verwarmende eigenschappen te versterken, of drink hem koud als verfrissend digestief. Rakomelo Kretaraki is ook een uitstekende begeleider van een breed scala aan gerechten en een unieke aanvulling op traditionele Griekse mezedes.
Raki wordt opgewarmd in een klein potje met honing, een kaneelstokje en kruidnagel. Je kunt er sinaasappelschil en een beetje citroensap aan toevoegen. Rakomelo kan ook koud worden gedronken in een mooi glas met een sinaasappelschil en een kaneelstokje als garnering .
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden.Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin.
Traditioneel wordt raki geserveerd in een smal, hoog glas dat bekend staat als een "balon" of "tulpglas". Het glas is smaller aan de bovenkant en breder aan de onderkant, waardoor de aroma's goed worden vastgehouden. Raki is een vrij sterke drank en wordt meestal verdund met water voordat het gedronken wordt.
Afhankelijk van het suikergehalte kan Rakomelo worden gevonden als een sterke drank en/of likeur. Het minimale alcoholpercentage is 20% vol . De kleur is helder, met een tint van diep goudgeel tot donkerbruin.
Heeft Raki voordelen voor de gezondheid? Raki is in het algemeen een zeer heilzame drank. Hoewel het een alcoholische drank is die dienovereenkomstig moet worden geconsumeerd, schijnt Kretenzische raki gezondheidsvoordelen te hebben wanneer het met mate van 1 tot 2 glazen per dag wordt geconsumeerd.
Rakomelo is een spijsverteringsbevorderende drank met twee hoofdingrediënten, raki en honing, die rijk is aan krachtige antioxidanten zoals flavonoïden. Het wordt traditioneel door veel Grieken gebruikt als huismiddeltje tegen keelpijn of hoest .
Spijsvertering Hulp
Bovendien wordt gedacht dat de antibacteriële eigenschappen van raki bijdragen aan een gezond darmmicrobioom, wat de spijsvertering verder verbetert . Hoewel wetenschappelijke studies naar de spijsverteringsvoordelen van raki beperkt zijn, spreekt het wijdverbreide gebruik ervan als spijsverteringshulpmiddel op Kreta over de waargenomen werkzaamheid ervan onder de lokale bevolking.
Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod. Raki is voornamelijk in Turkije te vinden, minder zoet en lijkt daarom wat meer op grappa.
Schenk het naar voorkeur in: Raki wordt bijna altijd met water gedronken . Van de twee glazen is één glas meestal voor een derde of half gevuld met raki, en dan verdund met het gekoelde water uit het tweede glas (misschien met een beetje ijs). Drink het langzaam: Raki drink je het beste langzaam, en niet gemengd met andere dranken of sterke drank.
De traditionele manier om Ouzo te serveren is puur, of on the rocks . Wanneer je ijs in het glas doet en het ronddraait, wordt de drank troebel, wat er altijd cool uitziet. Om het in cocktails te gebruiken, combineer ik het graag met vruchtensap of een beetje suiker om het wat zoeter te maken.
Deze Ouzo komt zoals de naam al zegt uit het stadje Plomari op het eiland Lesbos. Door vele Ouzo genieters is deze variant verkozen tot de beste Ouzo ter wereld. Na eenmaal geprobeerd te hebben, wil men nooit meer een ander merk !
Hoeveel calorieën zitten er in Ouzo? Een glas ouzo (en tsipouro) bevat 120-150 calorieën . Het verschil hangt af van het alcoholpercentage van het distillaat. Hogere alcoholgraden resulteren in meer calorieën.
Begin met het gieten van de raki in een kleine ovenschaal, voeg kruidnagel, honing en kaneelstokjes toe en verwarm het op middelhoog vuur . Je kunt het proeven en meer honing toevoegen als je het zoeter wilt.
Traditioneel wordt de drank op ijs geserveerd als begeleiding bij vis en meze. De smaak werkt geweldig met romige yoghurt en verse zeevruchten . Ik vind het zo lekker, maar voor een feestje is het heerlijk met watermeloen en limoen.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Ouzo zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Ouzo kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het belangrijkste verschil is dat Raki veel, veel sterker is dan Ouzo . Het is vaak 90% proof, bijna twee keer zoveel als Ouzo. En als je het niet kunt zien, kun je het verschil zeker proeven! Als je meer wilt weten over lokale sterke drank, bekijk dan onze blog over Griekse sterke drank.
Het idee is niet om dronken te worden, maar om te ontspannen, van het gezelschap te genieten en een gloed te behouden. Om dit proces te ondersteunen, wordt men meestal met voedsel ingenomen en in het gezelschap dat leidt tot raki muhabbet (met aanhankelijk en vriendelijk gesprek).
Net zo belangrijk als de start is de finish van een diner, vandaar dat in sommige landen en culturen men zweert bij een digestief. Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief.
In de meeste encyclopedieën wordt raki gedocumenteerd als een traditionele Turkse drank. Tegenwoordig zijn er veel variaties op het origineel, bekend als drankjes met anijssmaak. Bijvoorbeeld dranken zoals de Griekse ouzo, de Franse pastis of de Italiaanse sambuca.
Rakı wordt in bijna alle referentiepublicaties genoemd als een Turkse drank. Rakı kreeg zijn smaak, kenmerken en gestandaardiseerde productietechnieken tijdens de Ottomaanse periode en natuurlijk in de loop van de tijd, met behulp van de passie/het enthousiasme van de mensen die op het grondgebied van Turkije woonden.
Raki -- ook wel bekend als Lion's Milk -- is de Turkse nationale drank. Gemaakt van tweemaal gedistilleerde druiven en anijs, is raki de go-to spirit voor een feestje . Het is goede etiquette om de onderkant van je glazen te klinken als je proost met raki.
Het wordt geserveerd met glazen water, dat wordt gebruikt om de raki te verdunnen.Er wordt vaak ijs aan toegevoegd . Raki verdunnen met water is een situatie waarin je zelf een avontuur kiest. Degenen die een minder intense anijssmaak willen, moeten meer water toevoegen, gevolgd door ijs.
Eén kopje Raki is ongeveer 238 gram en bevat ongeveer 595 calorieën , 0 gram eiwit, 0 gram vet en 0 gram koolhydraten. Raki is een traditionele anijssmaakdrank uit Turkije, bekend om zijn kenmerkende dropsmaak.