Megasteden worden gedefinieerd als metropolen met een hoge dichtheid met een bevolking van meer dan 5 miljoen (Bronger 1996), meer dan 8 miljoen (UN 1987), of meer dan 10 miljoen inwoners (Mertins 1992). Bovendien hebben deze agglomeraties een minimumgrens van bevolkingsdichtheid (minstens 2.000 personen /km²).
Een megastad telt meer dan tien miljoen inwoners en een wereldstad/global city kan dat ook hebben maar is voor een groot deel van de hele wereld een belangrijk centrum op een gebied. Zoals bijvoorbeeld op het gebied van economie, cultuur en politiek.
Megasteden zijn steden met meer dan 10 miljoen inwoners. Megasteden vind je vooral in ontwikkelingslanden. Door een hoge natuurlijke bevolkingsgroei en een omvangrijke migratie van platteland naar stad blijven deze steden groeien.
Plaats 1: Tokio in Japan. De grootste stad ter wereld is Tokio. Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
De Amerikaanse stad New York gaat aan kop, op de voet gevolgd door de Japanse hoofdstad Tokio en tech-broedplaats San Fransisco. Voor hun terugkerende studie naar het aantal miljonairs per stad keken de onderzoekers van Henley & Partners naar het vermogen van mensen in meer dan 150 steden over de hele wereld.
Rotterdam is de drukste en duurste Nederlandse stad om in te rijden. Dat blijkt uit de twaalfde editie van de Tomtom Traffic Index 2022: een rapport waarin de verkeerssituaties van 389 steden in 56 landen worden uitgelicht.
Strategieadviesbureau McKinsey & Company heeft onderzoek gedaan naar trends en aspecten van megasteden wereldwijd. Van een megastad is sprake bij een inwoneraantal van meer dan 10 miljoen mensen. Daarvan zijn er wereldwijd op dit moment 23.
Wereldwijd zijn er zo'n zestig megasteden in een keiharde concurrentie verwikkeld. Dat zijn steden van tussen de 15 en 30 miljoen inwoners. De driehoek Amsterdam, Brussel en Keulen is een verstedelijkt gebied met ook 30 miljoen inwoners, goede infrastructuur en excellent onderwijs.
Tweederde van de huidige megasteden ligt in ontwikkelingslanden, de meeste ervan in Oost- en Zuid-Azië. Momenteel bieden megasteden onderdak aan minder dan 10% van de mondiale stadsbevolking.
Een wereldstad is een stad die veel invloed heeft op de economie, politiek en allerlei andere dingen van de wereld. De 4 meest bekende wereldsteden zijn New York City, Tokio, Londen en Parijs.
Een agglomeratie wordt ook wel een grootstedelijk gebied genoemd.
Een wereldstad (zie ook Metropool) is een (zeer) grote stad met een prominente plaats op het gebied van handel, financiën, wetenschap, cultuur en uitgaansleven.
In Europa zijn er 4 megasteden: Istanboel, Moskou, Parijs en Londen. Vooral de Britse hoofdstad zou zéér groeien op het vlak van inwoners. Ook de algemene bevolking in de steden zal toenemen.
Vancouver. Noemt zich de 'mooiste stad ter wereld' maar zeggen Seattle en Portland dat niet ook? Toch: deze moderne city, omringd door zee, regenwoud, strand en bergen, mag best kapsones hebben. Net als Las Vegas een ideale stad om te bezoeken tijdens een rondreis.
Niets evenaart Mong Kok in Hongkong
Deze wijk in Hongkong wordt beschouwd als de dichtstbevolkte plaats ter wereld. Met meer dan 130.000 inwoners per km² laat de wijk alle mogelijke concurrenten ver achter zich.
Zelfs Amsterdam is, internationaal gemeten, een klein stadje en wordt relatief nog kleiner doordat elders in de wereld megasteden van dertig tot veertig miljoen inwoners ontstaan.
Uit het woeste water verrees gloednieuw land: Flevoland. In dit jongste stuk Nederland liggen ook de nieuwste steden, zoals Lelystad en Almere. Gebouwd op de bodem van de Zuiderzee en omringd door forse dijken, omdat ze enkele meters onder zeeniveau liggen.
Welke gemeenten groeien het sterkst en waar krimpt de bevolking? Relatief groeide Vlieland in 2022 het snelst, met 80,3 mensen per duizend inwoners. Op de tweede en derde plaats stonden Schiermonnikoog en Waddinxveen. In absolute zin groeien de grote steden het sterkst.
Amsterdam, 873.338 inwoners
Amsterdam is de grootste stad van Nederland. Onze mooie hoofdstad telt ruim 873.000 inwoners en is een ware trekpleister voor toeristen. Aanraders: het Anne Frankhuis, het Rijksmuseum, het Vondelpark en een rondvaart door de grachten.
1) Istanbul – Turkije, met 13.854.740 inwoners, (ligt gedeeltelijk in Europa). 2) Moskou – Rusland, met 11.689.048 inwoners, (ligt in zijn geheel in Europa). 3) Londen – Verenigd Koninkrijk, met 8.174.000 inwoners. 4) Sint-Petersburg – Rusland, met 5.000.000 inwoners.
De Jacob van Lennepbuurt is de dichtstbevolkte buurt van Nederland. Ook vijf andere buurten van West staan in de top tien van drukste wijken van het land: de Staatsliedenbuurt, Hoofdweg en omgeving, Overtoomse Sluis, Kinkerbuurt en De Krommert.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Den Haag is de dichtstbevolkte stad van Nederland. Daar woonden op 1 januari 6.344 inwoners per vierkante kilometer, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook Leiden, Haarlem en Amsterdam hebben een bevolkingsdichtheid van meer dan vijfduizend mensen per vierkante kilometer.