Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Je kunt thuis namelijk heel eenvoudig zelf melkschuim maken. Dat kan met de hand, maar je kunt melk ook opschuimen met een melkopschuimer of een stoompijpje. Het is niet moeilijk en kost niet veel tijd.
Er zijn meerdere manieren om melk op te schuimen als er geen melkopschuimer in je keukenkastje staat. Heb je zin in een cappuccino of latte macchiato, maar geen melkopschuimer in huis? Klop dan zelf melk op met bijvoorbeeld een garde, staafmixer of cafetière.
Om koude melk op te schuimen voor uw ijskoffie of espressodrankje, slaat u de bovenstaande verwarmingsstappen over en gebruikt u gewoon een garde of pot met deksel om de melk te beluchten . Het opschuimen van koude melk zonder opschuimer duurt wat langer en vereist meer moeite, dus geduld is de sleutel. Zodra er een dik schuim ontstaat, giet u het over uw drankje en geniet ervan.
Een eenvoudige methode is door gebruik te maken van een garde of een elektrische mixer. Verwarm de gewenste hoeveelheid melk in een steelpan tot net onder het kookpunt. Klop tijdens het opwarmen de melk krachtig met een garde totdat er luchtbellen ontstaan, het volume verdubbelt en je mooi melkschuim krijgt.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Het is eigenlijk heel makkelijk om het in de magnetron te maken. Het enige wat je hoeft te doen is 2% of magere melk in een pot ongeveer 30 seconden in de magnetron te doen, het deksel te sluiten en de pot zo hard mogelijk te schudden tot de melk schuimig is en ongeveer in volume is verdubbeld . Je krijgt lepels vol schuim, plus warme melk om in je latte te gieten.
Deze methode is bedoeld voor handbediende melkopschuimers, in tegenstelling tot handpomp- of automatische machines. Verwarm de melk. Of u nu een melkopschuimer gebruikt of niet, u moet beginnen met warme melk om het beste schuim te krijgen . De warmte helpt het schuim te stabiliseren, zodat het niet meteen inzakt.
Voor het goed opschuimen van melk dient deze goed koud te zijn. Zo krijgt de melk de tijd om luchtig te worden, voordat de melk te heet wordt tijdens het opschuimen. Te heet schuim verliest luchtigheid en zakt weer in. Je kunt melkschuim tot maximaal 65 ˚C verhitten.
Giet de melk voorzichtig in de Mason jar en laat ruimte over om het volume te verdubbelen. Doe het deksel erop en begin met schudden! Schud krachtig gedurende 20-30 seconden. Haal het deksel eraf en verwarm het melkschuim in de magnetron gedurende 30-45 seconden.
Je kan ook een staafmixer gebruiken om melkschuim te maken. Zorg ervoor dat de melk warm is voordat je begint. Giet de melk in een geschikte kom, plaats de staafmixer in de melk en druk op de startknop. Houd de staafmixer 1 tot 2 minuten voorzichtig omhoog om lucht in de melk te kloppen en schuimvorming te stimuleren.
Het is eigenlijk heel eenvoudig om het in de magnetron te maken. Het enige wat je doet is nonfat of 2% melk in een jampot schudden tot het schuimig is, het deksel eraf halen en het een paar seconden in de magnetron doen. Je krijgt lepels schuim, plus warme melk om je latte in te gieten.
Volgens de Consumentenbond is de Philips Senseo CA6500 de beste melkopschuimer.
Tip 2: gebruik volle melk
De melk schuimt op eiwitten en niet op vetten. Magere melk schuimt daarom beter op dan halfvolle of volle melk. Maar het feit dat het beter schuimt, betekent niet dat de kwaliteit van het schuim ook beter is. Goed schuim bestaat namelijk uit hele kleine luchtbelletjes.
Giet een kleine hoeveelheid koffie in een apart kopje/glas.Schuim de melk op tot het schuimig en dik is.Meng dan de melk en koffie samen . Als je een schuimigere koffie latte wilt, kun je het overgieten in een apart glas en doorgaan met opschuimen tot de gewenste dikte en schuim is bereikt.
Bij HEMA vind je zowel automatische melkopschuimers als handmatige. Een automatische werkt op elektriciteit en die schuimt de melk dus voor je op terwijl je staat te wachten.Met een handmatige klop je zelf de warme melk op tot een schuimige massa.
Gebruik een roestvrijstalen kannetje, zodat u de temperatuur van de melk kunt voelen. Om de perfecte cappuccino te bereiden, steekt u het uiteinde van het stoompijpje in de melk.Als het apparaat klaar is, draait u de stoomknop voorzichtig helemaal open. Dan wordt de melk opgeschuimd.
Het beste is om te beginnen met verse halfvolle melk rechtstreeks uit de koelkast. Giet halfvolle melk in je melkkan, waarbij je genoeg ruimte aan de bovenkant overlaat zodat de vloeistof niet tot de bodem van de schenktuit komt (je hebt die ruimte nodig zodat de melk schuim kan maken!).
Er kunnen een paar redenen zijn waarom uw melk niet goed schuimt. Controleer eerst de temperatuur van uw melk . Koude melk schuimt het beste wanneer deze is opgewarmd tot ongeveer 150°F (65°C). Wanneer de melktemperatuur niet precies goed is, schuimt deze mogelijk niet zo effectief.
Stappen om melk op het fornuis op te schuimen
Zet de brander op middelhoog vuur. Roer de melk voorzichtig met de garde om hete plekken te voorkomen terwijl het opwarmt. Zodra de melk een temperatuur van 150-160F (65-70C) heeft bereikt, zet je het vuur laag en begin je krachtig (maar voorzichtig om te voorkomen dat je jezelf verbrandt) te kloppen.
Verwarm de melk in een pannetje totdat er stoom van de melk afkomt.Doe de garde in de melk en druk op de aanknop.Doordat de spiraal snel ronddraait, ontstaat er schuim op de melk.
Om een zelfgemaakte latte te maken met koffie, chai of matcha, heb je hoogwaardige espresso, sterke koffie of thee nodig, plus melk en een pot of kopje met deksel . Zodra je koffie of thee is gemaakt, verwarm je de melk.