Klop in 15 tot 20 seconden de melk op door cirkels te maken. Breng de klopper omhoog tot net onder het schuim wanneer de melk dikker begint te worden. Haal de klopper voorzichtig uit de opgeschuimde melk. De melk is klaar wanneer het verdubbeld is in volume.
Giet de melk voorzichtig in de Mason jar en laat ruimte over om het volume te verdubbelen. Doe het deksel erop en begin met schudden! Schud krachtig gedurende 20-30 seconden. Haal het deksel eraf en verwarm het melkschuim in de magnetron gedurende 30-45 seconden.
Plaats een pan op het vuur en laat de melk opwarmen totdat er flink wat damp vanaf komt maar zorg dat het niet begint te koken. Zet het vuur uit en houdt de pan wat schuin, begin dan met een garde op hoge snelheid een 'klopbeweging' te maken. Hoe langer je hiermee doorgaat, hoe dikker je schuim zal worden.
Het eiwit zal zich tijdens het opschuimen aan het oppervlak van de luchtbellen hechten. Eiwitten zorgen voor de stabiliteit van de schuimkraag. Kies daarom altijd voor volle koemelk.Eiwit zorgt voor het schuim en het vet zorgt ervoor dat het melkschuim compact en lobbig wordt.
Oorzaak. Wanneer het apparaat niet ontkalkt is, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer er geen koude halfvolle melk gebruikt wordt, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn. Wanneer de melkkan en de uitlaat verstopt zitten, kan de schuimlaag bij cappuccino onvoldoende zijn.
Het beste gebruik je melk direct uit de koelkast, zo'n 4°C. Een barista legt uit: 'De eiwitten in volle melk zorgen ervoor dat de bellen niet kapot gaan en de vetten maken het melkschuim vloeibaar. Hoe vetter de melk, hoe langer het melkschuim mooi vloeibaar blijft. Minder vet zorgt juist voor droog schuim.
Klop de melk met een garde.Hou het pannetje een beetje schuin, dan schuimt de melk sneller op.Doe dit net zo lang tot de melk verandert in melkschuim. Schenk het melkschuim bij je shot espresso en je cappuccino is klaar.
Opschuimmelk, ook wel barista melk genoemd, wordt als dusdanig verkocht, maar het heeft dezelfde bestanddelen als volle melk. In volle melk zit 3,5 procent eiwit en vet, dat is in het geval van opschuimmelk ook het geval. In de meeste gevallen verschilt opschuimmelk en volle melk dus alleen qua verpakking.
Misschien wel de meest klassieke vorm van melk opschuimen: zet een pannetje met melk op het vuur.Tijdens het opwarmen met de garde kloppen tot dat je een mooi melkschuim krijgt. Bij weinig melk helpt het om het pannetje een beetje schuin te houden. Eventueel kun je ook een elektrische mixer gebruiken.
Houdbare melk geeft het beste resultaat wanneer je het opschuimt. Dit komt omdat hier in verhouding meer eiwitten inzitten dan in verse melk. Deze eiwitten zijn nodig voor het maken van melkschuim. Het verschil tussen houdbare en verse melk is de manier waarop het bewerkt wordt.
De beste koop is volgens de Consumentenbond de Inventum MK350. Die kost maar 34 euro en blinkt uit door de gunstige prijs-kwaliteitsverhouding. Hij is een van de snellere en stillere, merken de testers op. Ander voordeel van de Inventum is dat je een kleine hoeveelheid melk kunt opschuimen.
Als je een beginner bent, kun je overwegen om magere of halfvolle melk te kiezen. Maar als het om smaak gaat, is volle melk de beste melk voor opschuimen.
Wij adviseren de Starbucks® by Nespresso® Creamy Vanilla of Starbucks® By Nespresso® Smooth Caramel te gebruiken.
Gebruik je geen goede koude melk, dan schuimt je melk een stuk minder goed op. Ga je melk ook vooral niet verhitten voor het opschuimen. Je melk schuimt dan bijna niet op en zal ook een vreemde smaak krijgen doordat de temperatuur uiteindelijk te hoog komt.
De Velvetiser is ontworpen voor de warme chocolademelk van Hotel Chocolat, maar werkt ook met andere merken. Bovendien produceert de Velvetiser warme, opgeschuimde melk , ideaal voor koffieliefhebbers.
Wat is het verschil tussen de Aeroccino 3 en de Aeroccino 4? De Aeroccino 4 biedt een extra warme melkschuim textuur die ideaal is voor cappuccino's. Daarnaast is de Aeroccino 4 is vaatwasserbestendig en heeft deze een handvat voor gemakkelijk gebruik van de melkopschuimer.
Temperatuur is Cruciaal
De ideale temperatuur voor het opschuimen van melk ligt tussen de 60 en 65 graden Celsius. Een te hoge temperatuur kan de melk laten stremmen en de smaak beïnvloeden, terwijl een te lage temperatuur het moeilijker maakt om dik schuim te krijgen.
Bij HEMA vind je zowel automatische melkopschuimers als handmatige. Een automatische werkt op elektriciteit en die schuimt de melk dus voor je op terwijl je staat te wachten.Met een handmatige klop je zelf de warme melk op tot een schuimige massa.
Ik adviseer voor baristamelk het volgende: gebruik je handen in plaats van de blender! Je voegt de havervlokken toe aan 900 ml water in een grote kom. Je knijpt met de hand de vlokken fijn, totdat er een mooie witte vloeistof in de kom ontstaat. Je zeeft vervolgens de havervlokken uit de havermelk en klaar is je basis!
Volle melk van de Jersey koeien wordt ook wel baristamelk genoemd, aangezien deze een heel hoog percentage vetten en eiwitten bevat. Deze melk is daarom ook een favoriet onder barista's.
OVERDENKINGEN VOOR JE MELK KEUZE EN SCHUIMLAAG:
De melk moet koud zijn (uit de koelkast) op zo'n 2-5 graden maximaal! De beste melk om te schuimen bevat veel eiwitten (maar ook meer lucht in het schuim). Vettere melk schuimt minder vol maar hecht wel beter de koffie aan de mico bolletjes van je schuim.
Melk schuimen met de Sage espressomachine in het kort:
De druk van de stoompijp van Sage is lager dan bij een E61 machine. Dit betekent niet dat je geen mooi schuim kan krijgen, het duurt alleen iets langer en dit is voor beginners erg prettig. Spuit altijd eerst het water uit de stoompijp, anders zit dit in je melk.