Reisziekte is een verzamelnaam voor wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Met reisziekte wordt u misselijk tijdens een autorit of vliegreis of op een boot. Ook in de bus, tram, trein of lift kunt u er last van hebben. Verder kunnen draaimolens, schommels of achtbanen iemand 'reisziek' maken.
Bij reisziekte wordt u ziek als u rijdt, vaart of vliegt. U wordt bijvoorbeeld misselijk of duizelig. Eet vooraf iets en drink geen alcohol. Kijk vooruit naar een vast punt in de verte.
In sommige treinen zit je achterstevoren. Probeer deze stoelen te vermijden als je last hebt van wagenziekte. Zorg voor frisse lucht en haal diep adem. Zet een raam open in de bus, trein of auto en ga op het dek van een boot zitten (het liefst zo hoog mogelijk).
Citroen is aangewezen bij reisziekte of bij zwangerschap. Het stimuleert de enzymproductie en verzacht zo de misselijkheid. Je kan citroen innemen door wat sap te verdunnen met water of als essentiële olie. Vraag raad aan je arts of apotheker.
Zowel Suprimal als Primatour onderdrukken de oogbewegingen indien ze in een voor zeeziekte gebrui- kelijke dosering worden gegeven. Primatour werkt echter sterker en veel sneller dan Suprimal. Als middel tegen zeeziekte mag van Primatour dus meer verwacht worden, wat de werking op het laby- rint betreft.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.
Welke medicijnen worden gebruikt bij reisziekte? Antihistaminica zijn medicijnen tegen allergie. Daarnaast blokkeren antihistaminica de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor nemen misselijkheid en braakneigingen af.
Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven omdat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, is overgeven de beste remedie. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt.
Het gevoel van misselijkheid duurt niet lang (vaak een half uur tot een paar uur), enkele uitzonderingen daargelaten.
Misselijkheid heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak. Het gevoel kan komen door vieze geuren of het zien van bepaalde dingen, reizen, zwangerschap, migraine of door stress of angst. Maar ook te veel eten of overmatig alcohol gebruik kunnen de oorzaak van je misselijkheid zijn.
Reisziekte ontstaat wanneer je hersenen tegenstrijdige informatie ontvangen van je ogen en je evenwichtsorgaan: Wanneer je bijvoorbeeld in een rijdende auto zit, registreren je ogen beweging, terwijl je volgens je evenwichtsorgaan stilzit. Dat zorgt voor verwarring, waardoor je wagenziek wordt.
Bewegingsziekte is een symptomencomplex dat wordt uitgelokt door overstimulatie van het vestibulaire systeem. Het gaat gepaard met verschijnselen als misselijkheid, braken, bleekheid en sterk transpireren.
Neem Primatour in ongeveer een half uur voor het begin van de reis: volwassenen: één tablet; kinderen ouder dan 6 jaar: een halve tablet; kinderen van 2 tot 6 jaar: een kwart tablet. Bij langdurige reizen: volwassenen: één tablet, 3 maal per dag; kinderen ouder dan 6 jaar: een halve tablet, 3 maal per dag.
Denkt u daarbij maar aan vliegeropleidingen, de ruimtevaart en oorlogssituaties (landingen). Reisziekte is niet erfelijk. Baby's en kinderen onder de 2 jaar hebben zelden last, maar oudere kinderen (tot 12 jaar) juist meer dan volwassenen. Eén op de vier volwassenen heeft last van reisziekte.
Deze polsbandjes tegen wagenziekte en misselijkheid werken door middel van drukpunten/acupressuur, waarbij een zachte druk wordt uitgeoefend op specifieke acu-punten van beide polsen. Merk het effect binnen enkele minuten! Gebruik: Er is een acu-punt die heel goed werkt tegen misselijkheid en overgeven.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
Door drukverhoging in je maag – het middenrif trekt samen – duwt je lichaam de maaginhoud via je slokdarm naar buiten. Overgeven kan dus in de meeste gevallen geen kwaad en als je maag leeg is, komen je maag en darmen meestal vanzelf weer tot rust.
Primatour. Cinnarizine en Primatour zijn twee bekende medicijnen tegen reisziekte. Ze zijn zonder voorschrift verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Cinnarizine wordt onder deze naam verkocht in de vorm van tabletten van 25 milligram.
Bij reisziekte wordt uw kind ziek als het rijdt, vaart of vliegt. Uw kind wordt bijvoorbeeld misselijk of duizelig. Of gaat erg zweten. Geef uw kind voor de reis iets te eten.
Werkt binnen 2 uur en blijft 8 uur lang werken. Reisziekte: neem het 1 tot 2 uur voor vertrek in met wat voedsel. Na 6 tot 8 uur kunt u als u wilt nog een keer nemen. Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: neem 's avonds voor het slapengaan in.
Focus op je ademhaling
Hiervoor werden deelnemers gevraagd om drie tellen langzaam door hun neus in te ademen en drie tellen door hun mond uit, terwijl de helft van hen aan verschillende geuren werd blootgesteld. Wat bleek? Alle participanten gaven aan zich minder misselijk te voelen.