Het meervoud van wc is 'wc's'.
Is het 'de papier' of 'het papier'?
Het is 'het papier', want papier is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat papier'.
De correcte spelling is A4'tje, met een apostrof.
In afleidingen waarin het grondwoord een combinatie van cijfers en letters is, komt er een apostrof. In samenstellingen met A4 schrijven we een koppelteken: A4-blad, A4-formaat.
De wc is juist. Het is gebruikelijk om wc als mannelijk de-woord op te vatten. Een beetje vreemd is dat wel, want wc is een afkorting van watercloset, en dat is een het-woord. Normaal gesproken krijgt een afkorting hetzelfde lidwoord als het voluit geschreven (kern)woord.
Terwijl de 'gewone man' juist toilet gebruiken om zich chique voor te doen, is dit voor mensen van adel maar heel burgerlijk. In het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct. Het maakt dus weinig verschil welk woord je gebruikt. Het berust namelijk niet op taalkundige, maar sociale normen.
Beide woorden zijn correct, en het ene is niet beter dan het andere. Koelkast is hooguit gebruikelijker dan ijskast. Een koelkast koelt etenswaren; er zit geen ijs in.
Van beerput naar kakstoel
Er ontstond in deze tijd ook handel in urine, want kleermakers en leerlooiers verwerkten dit in hun producten. Toen de renaissance aanbrak kregen de rijken een kakstoel: een stoel met een gat erin en daaronder een emmer. En het 'gewone' volk? Dat kreeg een openbaar toilet.
De voorkeur voor taartje heeft geen taalkundige grond: het is een sociale norm. In het Standaardnederlands zijn gebakje en taartje beide juist. In de hoogste kringen, zoals bij de adel, is voor een deel een eigen dialect ontstaan, waarmee men zich onderscheidt van de 'gewone burger'.
WC is de afkorting van Water Closet. Die naam is afkomstig uit de Engelse taal en betekent “waterkast”.
Ontleend aan Frans toilette 'kleine doek, fijne stof' [14e eeuw; Rey], verkleinwoord van Frans toile 'linnen, doek', Oudfrans teile 'id.
Een keukenapparaat waarin men levensmiddelen en dranken koel kan bewaren, heet in de standaardtaal een koelkast of een ijskast. Koelkast is het gebruikelijkst.
Rutger Kiezebrink ðµ on Twitter: "Het verkleinwoord van 'tosti ' is overigens 'tostietje': https://t.co/EedgGi6GnF https://t.co/QH5kplZ6p2" / Twitter.
Woorden die eindigen op een lange klank krijgen twee klinkers in een verkleinde vorm: la – laatje. auto – autootje. menu – menuutje.
Het meervoud van krokodil is 'krokodillen'. Eén krokodil, twee krokodillen.
1) Scheikundig symbool voor zink 2) Symbool voor zink 3) Symbool zink 4) Zelfstandig naamwoord (afk.) 5) Zink 6) Zink (afk.) 7) Zonen (afk.)
De afkorting van door middel van is d.m.v., met puntjes.
Het is aan te bevelen om door middel van voluit te schrijven.
In de middeleeuwen kwamen de uitwerpselen vaak in de gracht of op straat terecht. Vooral in de drukbevolkte steden bracht dat in de zomer een geweldige stank met zich mee en natuurlijk ook de nodige ziekten. Daarom besloten gemeenten dat de poep voortaan moest worden opgehaald.
Toiletten worden in bijna alle gevallen gemaakt van porselein en porselein is standaard wit. Om het zwart te krijgen, moet de fabrikant het dus van een laag gekleurd glazuur voorzien en - je raad het al - dat maakt het een stuk duurder.
Hoofdletters in zaakaanduidingen en vaktermen Top
Schrijf deze afkortingen bij voorkeur vanaf het begin met kleine letters, tenzij deze schrijfwijze tot verwarring kan leiden met gewone Nederlandse woorden. Voorbeelden van zaakaanduidingen met letteruitspraak: pc, tv, wc, lp, cd.
Tegenwoordig is het meest gebruikelijke woord voor een nagerecht “toetje”. De firma Mona laat Nederland in 1971 kennis maken met hun vla en zo ontstond het Mona-toetje. Zo werd het Mona-toetje na het eten – ook door de weeks – een begrip. In de jaren 70 werd er ook nog gesproken over nagerecht, toespijs of dessert.
Oud geld is familiekapitaal dat meerdere generaties in de familie is. De term wordt ook toegepast op een persoon, familie of dynastie uit de bovenklasse die over dit kapitaal beschikt.