Een hersentumor is een aandoening waarbij bepaalde cellen zich in een abnormale hoeveelheid ophopen in de
Ongeveer een op de vier de kinderen met kanker, heeft een hersentumor of tumor in het ruggenmerg. In Nederland krijgen elk jaar minimaal 120 kinderen een hersentumor. Gliomen komen het meest vaak voor, jaarlijks krijgen ongeveer 40 kinderen een laaggradig glioom en 25 kinderen een hooggradig glioom.
De tumoren ontstaan meestal rond het 50e tot 60e levensjaar, maar kunnen ook veel eerder of later optreden. Wat dat betreft is er een grote spreiding. Mannen en vrouwen lopen min of meer in gelijke mate het risico een hersentumor te krijgen.
Wat zijn de oorzaken? Hersentumoren (gliomen) zijn zeldzaam. Er worden ongeveer tien tot twintig patiënten met een glioom per 100.000 inwoners per jaar gevonden. Dat is niet veel veranderd sinds de diagnose beter gesteld kan worden met een MRI-scan.
Bij kinderen komen drie soorten tumoren het meeste voor; ependymomen, medulloblastomen en het laaggradig pilocytair astrocytoom. Ependymomen zijn tumoren die uitgaan van de ependymcellen; cellen die de hersenkamers (ventrikels) bekleden of het centrale kanaal van het ruggenmerg.
Er zijn een aantal symptomen van een hersentumor bij kinderen. Zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken. Als de tumor in of bij de kleine hersenen ligt, kan de coördinatie van bewegingen verstoord zijn en kunnen problemen met het evenwicht ontstaan.
Uw kind heeft erge hoofdpijn met 1 of meer van deze klachten: koorts, een pijnlijke of stijve nek, rode vlekjes, sufheid of overgeven (braken). Uw kind heeft erge hoofdpijn na een klap of een val op het hoofd.
De levensverwachting van patiënten met een kwaadaardige hersentumor is kort. Van de honderd mensen is de helft na vijftien maanden overleden. Met haar onderzoek hoopt Broekman hun situatie te verbeteren. De ontwikkeling staat al bijna vijftien jaar nagenoeg stil.
Een hersentumor kan op 2 verschillende manieren ontstaan. Bij een primaire hersentumor ontstaat het gezwel in de hersenen zelf. De oorzaak is onbekend. Een secundaire hersentumor komt doordat er uitzaaiingen zijn van een tumor ergens anders in het lichaam.
Een hersentumor of is een (goed- of kwaadaardige) tumor in het hoofd. Hersentumoren zijn erg zeldzaam: maar tien tot twintig gevallen per jaar per 100.000 inwoners.
De diagnose primaire hersentumor wordt jaarlijks bij circa 1.400 mensen gesteld, zo blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De verdeling tussen mannen en vrouwen is ongeveer 60/40. De piek qua incidentie ligt tussen het 50ste en 75ste levensjaar.
De hoofdpijn bij een hersentumor is niet voor iedereen gelijk, maar de typische hoofdpijn bevindt zich achter de ogen, heeft een drukkend karakter en is niet kloppend, zoals bijvoorbeeld bij migraine het geval is. Bij tumoren in de kleine hersenen kan de hoofdpijn juist in het achterhoofd zitten.
Dit soort tumor is zeer hardnekkig maar de onderzoekers hebben een manier gevonden om de groei ervan te stoppen. "We hebben ontdekt dat als we IL-33 verhinderen de kern van de tumorcellen te bereiken, dat het hele proces lamlegt.
Primaire hersentumoren zijn zeldzaam. Hoe vaak ze voorkomen verschilt per tumorsoort. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.000 mensen in Nederland te horen dat ze een glioom hebben. Secundaire hersentumoren, dus uitzaaiingen van kanker op een andere plek in het lichaam naar de hersenen, komen veel vaker voor.
Definitieve genezing is helaas niet mogelijk. Dat wil niet zeggen dat behandeling dan zinloos is. De behandeling is gericht op langdurig remmen of stoppen van de tumorgroei met een goede kwaliteit van leven.
In de meeste gevallen overlijden mensen met een hersentumor als gevolg van de hersentumor zelf. Door verdere toename van de hersentumor loopt de druk in het hoofd op. De hoge druk kan in het begin hoofdpijn geven, maar niet iedereen heeft hier last van. Misselijkheid en/of braken komt relatief weinig voor.
Heel wat hersentumoren worden ontdekt naar aanleiding van aanhoudende, met de tijd erger wordende hoofdpijn die al dan niet gepaard gaat met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen. Die symptomen komen hoofdzakelijk voor door een drukstijging in het hoofd.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Met bevolkingsonderzoek kan men een bepaalde kankersoort in een vroeg stadium opsporen. Door deel te nemen aan bevolkingsonderzoek vergroot u de kans op vroegtijdige ontdekking en genezing van kanker.
Bloedonderzoek. Je kunt ook onderzoek doen naar de hoeveelheid stoffen in je bloed; is er precies genoeg of is er juist te veel of te weinig. Bij een hersentumor klopt soms de hoeveelheid van bepaalde stoffen niet, bijvoorbeeld als de tumor in het gebied van de hypofyse zit kan de hoeveelheid hormonen veranderen.
Erg vervelend, maar gelukkig in de meeste gevallen onschuldig. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. Kinderen vanaf zes jaar hebben bij hoofdpijn vaak last van spanningshoofdpijn of van migraine. Hoofdpijn bij kinderen duurt vaak minder lang dan bij volwassenen; meestal niet langer dan een paar uur.
In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, komt hoofdpijn bij kinderen regelmatig voor: 1 op de 5 kinderen heeft te maken met hoofdpijnklachten. Ter geruststelling: bij de meeste kinderen is er geen ernstige oorzaak die de hoofdpijn veroorzaakt.
Soms hebben kinderen vlak voor een migraine-aanval auraverschijnselen. Vaak zijn het stoornissen van het zien, zoals het zien van lichtflitsen, vlekken of sterretjes. Maar ook tintelingen van het lichaam, verlies van kracht of spraakstoor- nissen komen voor. Auraverschijnselen duren tien minuten tot één uur.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.