Wat is de verleden tijd van schelen? De verleden tijd van schelen is 'scheelde'. Het voltooid deelwoord is 'heeft gescheeld'.
heeft verschild (volt. deelw.) in bepaalde opzichten niet hetzelfde zijn. 1) Afwijken 2) Afwisselen 3) Niet overeenkomen 4) Onderscheiden 5) Onderscheiden in 6) Ontlopen 7) Schelen 8) Uiteenlopen 9) Variëren 10) Veranderen 11) Verschelen 12) W...
afwijking, contrast, decalage, differentie, discrepantie, divergentie, onderscheid, ongelijkheid, tegenstelling. verschil (zn) : geschil, meningsverschil, onenigheid, twist.
Verkeerd/verkeert (in goede staat)
Je kunt dus slechter zien dat je met een persoonsvorm (stam + t) te maken hebt. Er staat niet: 'De tafel verkeert in goede staat', maar 'Verkeert in goede staat'. En dat we het woord 'verkeerd' veel vaker zien, helpt ook niet.
Vaak fout geschreven woorden zijn: 'misschien', 'wanneer', 'sowieso' en 'juffrouw'. Veel voorkomende varianten zijn: mischien/meschien, waarneer, zowiezo, jufvrouw.
Farao is de titel die wordt gebruikt om koningen of koninginnen (met goddelijke status) van Opper en Neder-Egypte vanaf ongeveer 1500 voor Chr. aan te geven. De term is afgeleid van de woorden per aa, hetgeen Groot Huis ofwel paleis betekent.
Omschrijving. Twee woorden worden synoniemen genoemd als ze (ongeveer) dezelfde betekenis hebben. Voorbeelden: godsdienst – religie, ogenblik – moment, gebeuren – geschieden.
Een synoniem of evenwoord van een bepaald woord in een taal is een ander woord in dezelfde taal met min of meer dezelfde betekenis. Dit verschijnsel wordt synonymie genoemd.
Waarom is een bijwoord waarmee naar een reden of doel wordt geïnformeerd.Hoezo is eigenlijk een tussenwerpsel, een uitroep van verbazing.
Wat is het verschil tussen de en het? 'Het' is voor onzijdige woorden.'De' voor mannelijke en vrouwelijke woorden. Hoewel er regels zijn, komt het uiteindelijk vaak neer op het één voor één uit je hoofd leren van "de" en "het" woorden.
En dan doel ik niet op het zelfstandig gebruik (een dankjewel), maar op het zogeheten tussenwerpsel, zoals in 'Dankjewel voor je antwoord'. Volgens het Genootschap Onze Taal en de Taalunie is zowel dankjewel (en dankuwel) als dank je wel (en dank u wel) correct.
Bij namen die eindigen op één klinker (a, i, o, u, e en y) die je als lange klank uitspreekt, is de apostrof juist: Anna's huis, Evi's contract, Otto's schoenen, Adu's tas, Jimmy's optreden.
Zelfstandige naamwoorden zijn woorden als huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die een 'zelfstandigheid' aanduiden. Dat kunnen concrete zaken zijn, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, brug, hout).
Een antoniem vind je dus door het tegenovergestelde van een gegeven woord te noemen. Bijvoorbeeld jong en oud, dik en dun, hoog en laag, zwart en wit. Een synoniem voor antoniem is tegenoverstelde, omgekeerde of tegendeel.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), onoma ("naam, benoeming"). Beide woorden vormen een antoniemenpaar.
Ramses de Grote
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste.
Narmer was de eerste farao van Egypte en waarschijnlijk de stichter van de eerste dynastie. Met Menes liet Manetho zijn bekende geschiedenis van Egypte in dynastieën beginnen, namelijk als eerste vorst van de eerste dynastie. Narmer zou mogelijk geleefd hebben rond 3100 v. Chr.
Farao betekent 'het grote huis' (of het paleis). Daarmee wordt verwezen naar de persoon die in dat grote huis woont zoals wij het hebben over het Witte Huis als we de Amerikaanse president bedoelen. De titel 'farao' kwam pas laat in zwang. De gangbare aanduiding was 'koning van Boven- en Beneden-Egypte'.
'Me' is verkozen tot stomste woord van het jaar. Van zinnen als 'me moeder vindt dat ik raar praat', krijgen veel mensen de kriebels. 'Me', een typisch voorbeeld van sms-taal, kreeg dan ook 30 procent van de stemmen in de verkiezing van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.
Ongeveer 2.880 mensen brachten hun stem uit. 'Meteorologisch' kwam daarbij als moeilijkste woord uit de bus. Het haalde eenderde van de stemmen (35 procent). Het woord werd op de voet gevolgd door 'defibrilleren' (32 procent van de stemmen) en op ruime afstand door 'bavarois' (11 procent).
1. Het langste Nederlandse woord 60 letters telt? Het Nederlands kent, net als het Duits, woorden waarbij veel onderdelen aan elkaar zijn geplakt. Zo bevat het woord kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamhedencomitéleden 60 letters.