Schrijf het adres van de bestemmeling op de voorkant van de envelop, in het adresvak. Schrijf het adres evenwijdig met de langste zijde van de envelop en lijn het links uit. Zone voor het adres van de bestemmeling. Adresvak van de bestemmeling.
➏ Schrijf op de achterkant van de envelop je eigen adres (retouradres). Dat is belangrijk als de brief om een of andere reden wordt teruggestuurd. En zo ben je zeker dat de geadresseerde jouw adres heeft om je een brief terug te sturen.
Algemeen. Op de voorzijde van een envelop schrijft of print de afzender de naam en het adres, bestaande uit straatnaam, huisnummer, postcode en plaatsnaam, van de geadresseerde, de ontvanger. Vaak wordt dit alles eerst op een etiket geprint, wat vervolgens op de envelop wordt geplakt.
In de aanhef wordt altijd maar één naam gebruikt, namelijk het eerste, linkerdeel ervan. Met diezelfde naam zou je iemand ook aanspreken: De heer en mevrouw De Zwart-Verschuur. De heren Simons-van der Broek.
Je plakt binnen Nederland een postzegel met het cijfer 1 op brieven tot en met 20 gram. Het cijfer 2 gebruik je voor brieven vanaf 20 tot en met 50 gram. Voor zwaardere post (350 gr - 2 kg) en/of enveloppen groter dan C4 formaat (32,4 x 22,9 cm) gebruik je de XL-zegel.
Als je iemand netjes wilt aanschrijven, in een mail of brief bijvoorbeeld, dan kan dat bij vrouwen altijd met mevrouw, en bij mannen met heer of meneer. Het woord heer hoort, zoals gezegd, nooit alleen te staan.
Kranten, folders, enveloppen, wc-rolletjes en kartonnen dozen: het mag allemaal bij het oud papier. Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier.
Een goed adres bestaat uit: straatnaam en huisnummer met zo nodig een toevoegsel, zoals een cijfer of letter (2, III,A) of een nadere aanduiding conform plaatselijk gebruik (Boven, twee hoog, Bis), postcode en plaatsnaam.
Materiaal envelop • Papieren envelop, minimaal 70 g/m2. Poststuk voldoende buigzaam. Adresvenster • Adres altijd zichtbaar (zorg dat de inhoud en het adres niet kunnen verschuiven in de envelop). Folie voor venster niet te glimmend en volledig transparant (zie bijlage 3).
De afkorting voor de heer en mevrouw is “dhr.en mevr.” of “dhr. en mw.”, maar het wordt aangeraden om deze afkortingen voluit te schrijven.
Er zijn verschillende mogelijkheden. Bij twee mannen is een verkorte vorm met de heren mogelijk als de ene man de achternaam van zijn partner voor zijn geboortenaam voert. Bij twee vrouwen is zo'n verkorte vorm minder goed mogelijk, omdat niet iedereen mevrouwen en dames als aanspreekvorm geschikt vindt.
Mijnheer of heer
Als je geen naam of alleen een achternaam gebruikt, kies je bij mannen voor heer en bij vrouwen voor mevrouw. Deze woorden schrijf je altijd voluit. Meneer, mijnheer en de heer gebruik je niet in de aanhef.
Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.
Gebruik voor volwassen (jonge) vrouwen bij voorkeur mevrouw in de adressering en de aanhef van een brief of e-mail. Meisjes worden meestal aangeschreven met hun voornaam.
Het is het gebruikelijkst om een streepje te zetten tussen die twee namen, zonder spaties eromheen: Bakker-Smit, Smit-Bakker, De Jong-Vlietstra, Van Dijk-de Vries. Het streepje is wettelijk niet verplicht: een spatie zou ook mogen. Wel maakt het streepje beter duidelijk dat de namen van twee personen gecombineerd zijn.
Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, is gekozen voor de rechterbovenhoek. Wordt een envelop niet bezorgd wanneer deze verkeerd geplakt is? Het antwoord hierop is niet eenzijdig. De Koninklijke TNT Post behoudt zich het recht voor om maatregelen te treffen wanneer deze niet voldoen aan de vereisten van frankering.
Stuurt u een gewone brief naar een antwoordnummer?Dan hoeft u er geen postzegel op te plakken. De ontvanger betaalt dan uw verzending.
Sinds 2010 staat er geen euro-aanduiding meer op de postzegels maar het cijfer 1, zo ook op de kinderpostzegels. 1 kinderpostzegel staat gelijk aan €0,96 (2021).
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Een enkele rechthoekige kaart kun je linksom en rechtsom in de envelop stoppen. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn stop je deze kaart linksom in de envelop zodat als je met je rechterhand de kaart er uit haalt je de voorkant kunt lezen.
Volgens de etiquette vermeld je eerst haar naam en daarna zijn naam. Na de bruiloft vermeld je op officiele documenten altijd eerst zijn naam en daarna haar naam.