In 1895 besloot Edison de kinetoscoopfilm Anabelle's Dance met de hand in te kleuren, waarmee het de eerste kleurenfilm was.
De geboorte van de film als publiek vermaak is echter heel duidelijk op één dag te vieren: op 22 maart 1895 vertoonden de gebroeders Lumière in Parijs hun eerste film, La Sortie de l'usine Lumière à Lyon.
Eerste kleurenfilms
De eerste bewegende beelden werden in de 19e eeuw in elkaar geknutseld. De allereerste kleurenfilm volgden niet veel later, in 1902. Destijds was deze technologie nog experimenteel, en de eerste kleurenfilms werden frame voor frame met de hand ingekleurd.
In 1893 maakte Thomas Edison de eerste projector en liet bij de vertoning ervan de film Annabelle's Dance zien (in kleur). Kleur werd toentertijd met de hand toegevoegd. Hoewel La Sortie de l'usine Lumière à Lyon de eerste vertoonde film was, was Sallie Gardner at a Gallop uit 1878 de eerste film ooit gemaakt.
De film werd gemaakt door regisseur en fotograaf Anton Corbijn in 2010 en heeft Carice van Houten in de hoofdrol. Corbijn schoot 120 frames voor het maken van de film. Hiervan gebruikte hij er 30. Als de postzegel gekanteld wordt, volgen de plaatjes elkaar op en ontstaat een film van één seconde.
Maar de duurste film blijft nog steeds Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides met Depp die voor de film zowat 35 miljoen kreeg. Hoewel de algemene consensus was dat On Stranger Tides een overdreven puinhoop was die het verhaal uitrekte, werd het weer een film die de grens van 1 miljard dollar overschreed.
In het begin van de Nederlandse cinema werden er korte filmpjes gemaakt, zoals Gestoorde hengelaar uit 1896, die de eerste Nederlandse film was en De Brandweer-film te Delft uit 1897, De bekendste film uit die tijd is De mésaventure van een Fransch heertje zonder pantalon aan het strand te Zandvoort (1905) van Willy en ...
Op 18 november 1928 ging de film Steamboat Willie van Walt Disney in première. Het was een van de eerste tekenfilms met geluid. Vaak is beweerd dat Mickey Mouse in Steamboat Willie zijn debuut maakte.
In 1928 verscheen Walt Disney's Steamboat Willie, het debuut van Mickey Mouse, een van de eerste tekenfilms met gesynchroniseerd geluid. In 1937 bracht Disney met zijn film Sneeuwwitje de eerste feature tekenfilm uit.
Dit inkleuren kon op verschillende manieren. Eerst en vooral was er het procedé met stencils dat werd uitgevonden door de gebroeders Pathé. Hierbij sneed men met een chirurgenmes verschillende delen uit een beeld. Deze delen werden dan ondergedompeld in een kleurbad.
Deze techniek, rotoscoping, werd ontwikkeld om filmbeelden handmatig van kleur te voorzien. Nu wordt het inkleuren gedaan door computers en wordt de techniek veel toegepast. Onder andere door het Franse Composite Films. Dit bedrijf voegde kleur toe aan zwart-wit opnamen voor de documentaireserie America in Color.
Don Juan (1926) was de eerste grote bioscoopfilm met gesynchroniseerd geluid, alhoewel de film zonder geluid opgenomen is. Er zijn dus geen conversaties te horen, enkel achtergrondmuziek en geluidseffecten.
Welke film is het engst? Uiteindelijk kwam in 2020 de film Sinister van regisseur Scott Derrickson en met Ethan Hawke als engste uit de bus. In 2021 werd Sinister verwezen naar de tweede plaats. De eerste stek werd overgenomen door Host uit 2020 van regisseur Rob Savage.
In totaal kostte het €356.000.000 om de film te maken, dus er is flink wat winst gemaakt door de opbrengst van een duizelingwekkend $2.797. 800.564. Avengers: Endgame klimt hiermee op het hoogste podium en mag zich de succesvolste film ooit noemen.
De eerste film
In 1937 ontstond de eerste echte speelfilm: Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Het was een groot succes, waardoor Walter en Roy meer lange speelfilms wilden maken. Hiervoor verhuisden ze naar een grotere studio, die ze Walt Disney Studio's noemden.
Mickey Mouse is vandaag 90 jaar geworden! Mickey was namelijk voor het eerst op 15 mei 1928 te zien op het witte doek in de tekenfilm Plane Crazy. Dit zijn 9 feitjes die je nog niet wist over deze iconische muis.
Vrijdag was 'ie jarig, een stripfiguur dat tot de verbeelding spreekt: Donald Duck. Op 9 juni 1934 maakte de eend namelijk zijn eerste optreden in de tekenfilm 'The Wise Little Hen'.
Films zijn er in vele soorten en maten. Zo zou de experimentele film Logistics uit 2012 met een speelduur van 51420 minuten de langste film ooit gemaakt. En dat is niet vreemd, die film duurt namelijk bijna 36 dagen. Weinig mensen zullen die film in één ruk hebben gezien.
De openingsscène is de eerste scène in een verhaal, het eerste tafereel waarmee een fictiefilm aanvangt of waarmee een boek begint. De term wordt vooral bij scenario's gebruikt. Bij verhalen spreekt men ook wel van incipit.
El Mariachi is een Mexicaanse actiefilm uit 1992. De film werd gemaakt met een budget van slechts 7000 dollar en is daarmee de goedkoopste actiefilm die ooit is gemaakt. De acteurs waren allemaal amateurspelers en vrijwel alle technische handelingen werden uitgevoerd door één persoon: Robert Rodriguez.
De science fiction-film van de Amerikaanse regisseur James Cameron kwam bijna drie weken geleden in de bioscoop. De film heeft veel speciale effecten en kostte dan ook 300 miljoen dollar (ongeveer 210 miljoen euro) om te maken.