De benaming (winkel)
Juffrouw of mejuffrouw, afgekort als mej., voorheen geschreven als jufvrouw, is een verouderde benaming voor een ongetrouwde vrouw, als tegenhanger van de benaming mevrouw of het Franse madame voor een gehuwde vrouw. In het verleden werd de aanduiding juffrouw ook voor getrouwde vrouwen gebruikt.
Omdat de klemtoon in joffrouwe op de tweede lettergreep lag ('joffróúwe'), werd de o uit de eerste lettergreep steeds meer een uh-klank. Zo ontstond in de vijftiende eeuw de vorm juffrouwe ('juffróúwe').
slang (de; v(m); meervoud: slangen; verkleinwoord: slangetje) langwerpig, kruipend dier: giftige slangen symbool van o.a. de boosheid, de verleiding hol, slangvormig voorwerp voor het transport van v [..]
Het is aan te bevelen mevrouw voluit te schrijven. Mejuffrouw wordt als mej. afgekort. De aanspreekvorm mejuffrouw is niet meer gebruikelijk.
Vertaal juffrouw van Nederlands naar Engels
Ms.; miss; madam; school-mistress; teacher; school-teacher.
Voor de mondelinge aanspreking van een vrouw is mevrouw de gebruikelijke vorm. Dat geldt ook voor de adressering en de aanhef van een brief of e-mail. Als een vrouw in een bepaalde functie wordt aangesproken, wordt ook mevrouw gebruikt, bijvoorbeeld in de aanhef van een brief of e-mail.
Geachte en Beste kunnen daarom beter niet zelfstandig als aanhef gebruikt worden. Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam.
Beste wordt gecombineerd met een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord. In de praktijk wordt Beste vaak zelfstandig als aanhef gebruikt, maar niet iedereen wordt graag op die manier aangeschreven. Het is daarom aan te raden om Beste altijd te laten volgen door een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord.
Als je geen naam of alleen een achternaam gebruikt, kies je bij mannen voor heer en bij vrouwen voor mevrouw. Deze woorden schrijf je altijd voluit. Meneer, mijnheer en de heer gebruik je niet in de aanhef. (Me)juffrouw is verouderd, en kun je dus ook beter niet gebruiken.
Mejuffrouw werd vroeger vaak gebruikt in de adressering en aanhef van een brief, voor ongehuwde vrouwen en jonge vrouwen in het algemeen. Deze vorm wordt steeds minder gebruikt. De gewone aanschrijfvorm voor een volwassen, al dan niet gehuwde (jonge) vrouw is tegenwoordig mevrouw.
De heer en mevrouw wordt als dhr. en mevr. of dhr. en mw.
Mevrouw heeft twee afkortingen: mevr. en mw. Als afkorting van meneer en mijnheer wordt soms ook mr. gebruikt, maar dat is niet aan te bevelen omdat mr.
Als je naar meerdere dames of heren schrijft (ook als zij niet getrouwd zijn), vermeld je de afzonderlijke namen in de adressering en de aanhef.
Meneer 'Jansen' is huisarts of specialist
Correct aanspreken van een arts die niet gepromoveerd is, is meneer 'Jansen'. Het gebruik van het zelfstandig naamwoord ofwel beroep als aanspreektitel is zeer ongebruikelijk. Men spreekt een verpleegkundige ook niet aan met verpleegkundige 'Jansen'.
Als aanschrijftitel gebruiken we professor (net als doctor, meester, ingenieur en emeritus) nooit voluit: we korten het woord altijd af tot prof. Een universitaire titel als prof. staat immer voor een academische titel als dr., mr., ir. Naar goed gebruik wordt de afkorting prof.
Bij communicatie met een docent, assistent of administratief personeel gebruik je het beste een formele aanspreking zoals 'Geachte professor', 'Geachte mevrouw' of 'Geachte heer '. Als de ontvanger heeft aangegeven dat je zijn of haar voornaam mag gebruiken kan je 'Beste ....' als aanspreking gebruiken.
In eerste instantie schrijf je een advocaat formeel aan met Geachte collega (vrouwelijk) of confrère (mannelijk). Als je de advocaat beter kent, verandert dat in amica (vrouwelijk) of amice (mannelijk) (uitgesproken als amieka/amies).
Voor een zakelijke brief gebruik je een passende aanspreking, zoals 'Geachte heer/mevrouw'. Je begint de eerste alinea met een hoofdletter en je begint nooit met 'ik'. In deze alinea geef je aan waarom je de brief schrijft. Hierna volgt de rest van je tekst.
In de adressering en de aanhef van een formele brief of e-mail is heer het gebruikelijke woord. In de aanhef van minder formele brieven en e-mails wordt steeds meer de combinatie van beste met mijnheer of meneer gebruikt. Die vormen zijn niet aan te raden in formele brieven of e-mails.
Een correcte, zakelijke groet hoeft niet overdreven formeel te zijn. De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting. Te informeel is een slotgroet als: Groetjes, of Hartelijks.
Bovenaan de brief vermeldt u uw adres en dat van de geadresseerde, de datum en de aanhef. U sluit de brief af met uw naam en handtekening.
Het lijkt erop dat de uitgangs-e een aparte betekenis krijgt, een die gebruikt wordt in aanspreekvormen. Er zijn kennelijk verschillen tussen bijvoeglijk naamwoorden (geacht bestuur is beter dan best bestuur) en zelfstandig naamwoorden (best bestuur is beter dan best team).