Na een voeding is meestal het beste moment om naar buiten te gaan met je baby. Zo weet je dat hij niet gelijk weer honger krijgt, en is de kans groot dat hij lekker in slaap zal vallen. Zorg ook voor een schone luier vlak voordat jullie weggaan. Neem een complete luiertas mee waarin niks mist.
– Ga liever ongeveer 15 minuten naar buiten om even lucht te happen. Zodra de baby last heeft van ongemak: honger, hij moet verschoond worden of heeft het koud, dan gaan jullie direct terug naar huis om op te warmen.
Ga, als het even kan, iedere dag met de baby naar buiten, ook in de winter. Buitenlucht is goed voor jou en de baby. Plaats de kinderwagenbak zo dat je baby naar jou kijkt.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Minder vaak ziek. Spelen met zand, takken en stenen brengt baby's in contact met ongevaarlijke microben die hun immuunsysteem versterken. Kou en regenweer hoeven je niet binnen te houden: niet dat maakt je (kind) ziek, maar wel ziektekiemen, die vrolijk groeien in onze warme huizen.
De eerste drie maanden zijn de nageltjes van je baby nog erg zacht en kwetsbaar. Het is dan verstandig om de nagels te vijlen en niet te knippen. Vijlen heeft minder risico's, zoals het dubbelklappen van de nagels. Voor het vijlen van baby nagels kun je het beste een kartonnen vijltje gebruiken.
De buitenlucht is goed voor je baby.
Wist je dat frisse lucht voor je baby even belangrijk en nodig is als voor ons volwassenen? Net zoals ze aangepaste voeding nodig hebben, verlangen baby's ook naar frisse lucht. Zelfs in deze coronatijden is het dus aangewezen om dagelijks met je oogappel op wandel te gaan.
Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.
Maar, er zijn wel richtlijnen. Zo kun je een combi-wagen gebruiken tot je kindje ongeveer vier jaar oud is. De meeste kinderen kunnen zelfstandig zitten als ze tussen de zes en twaalf maanden zijn: dan mogen ze uit de reiswieg en in de wandelwagen.
Zo zou het onder meer goed zijn voor de gezondheid van je baby, omdat hij buiten meer vitamine D opdoet. Dat is voor de weerstand van je kindje en ondersteunt de ontwikkeling van zijn botten en tandjes.
De meeste kinderen leren lopen aan de hand tussen 8 en 15 maanden. Gemiddeld zet een kind zijn of haar eerste losse stapjes rond 14 à 15 maanden. De leeftijd waarop een kind zelfstandig begint te stappen, verschilt enorm. Het is niet abnormaal als je kind pas alleen loopt als hij of zij 18 maanden is.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Er zijn ook baby's die in plaats van kruipen billenschuiven of vanuit het niets beginnen met lopen. Tussen de 10 en 18 maanden beginnen baby's met zelfstandig lopen, gemiddeld zetten kinderen hun eerste losse stapjes tussen de 13 en 15 maanden. Het moment waarop je kind leert lopen is voor een deel genetisch bepaald.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Ook de huid van kinderen beschikt nog niet over beschermende pigmenten. Daarom is hun huid erg gevoelig, met een verhoogd risico op zonnebrand en een zonnesteek. Rond het middaguur straalt de zon het sterkst. Baby's mogen daarom tijdens hun eerste levensjaar niet aan direct zonlicht worden blootgesteld.
Het eerste laagje wat je aan kunt doen tijdens de winter bij je kleintje is een rompertje, eventueel met lange mouwen. Het tweede laagje bestaat uit de bovenkleding. Denk hierbij aan een dikke trui, shirtje met een vestje, jurkje met maillot of broekje. Doe ook lekker warme sokjes en/of slofjes aan.
Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte. Vooral op het gebied van ventilatie, luchtdoorlatende zijwanden en bedbodem schiet de kinderwagenbak tekort.
Je kind kan mee in een wandelwagen als hij goed en stevig rechtop kan blijven zitten. Op welke leeftijd hij dat kan, dat verschilt per kind. Het zal ergens tussen de zes en twaalf maanden zijn. Zorg ervoor dat je kind in de wagen altijd een veiligheidsriempje om heeft.
In een cocoon en in een autostoeltje zit de baby vast in een tuigje. Je baby kan zich daardoor niet vrij bewegen. Daarom is het beter om de eerste 6 maanden een reiswieg te gebruiken.
Als het erg warm is, kun je de baby laten slapen in een bodysuit, zonder pyjama en in een ongecoupeerde zomerslaapzak. Zelfs in het midden van de zomer, vermijd het maken van baby-slaapshirtless, want hij kon kou vatten tijdens de nacht, omdat tijdens bepaalde fasen van de slaap de temperatuur van het lichaam daalt.
Het huidoppervlak is relatief groter dan bij een volwassene
Hoe groter het af te koelen oppervalk, des te sneller je het koud krijgt. Omdat een baby proportioneel echt 'anders' gebouwd is, heeft hij gelet op de inhoud van zijn kleine lijfje een relatief veel groter huidoppervlak.
Dit wonderbaarlijke systeem werkt bij iedereen, ook bij baby's. De eerste weken na de geboorte koelt de kern van een baby 's nachts gemiddeld af tot 36,8°C, dat is minder dan bij volwassenen.
Gezond en rustgevend
Als je kind buiten slaapt, maakt hij door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit diverse onderzoeken dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buiten slapen.
Buiten slapen is gezond! In het daglicht maakt je baby meer vitamine D aan, wat goed is voor de weerstand van je kindje en bijdraagt aan de ontwikkeling van de botten en tandjes van je baby. Je baby moet extra vitamine D slikken, omdat hij hier nog niet genoeg van binnenkrijgt.
Weerstand opbouwen
Je kind moet na zijn geboorte dus weerstand gaan opbouwen tegen allerlei specifieke ziekteverwekkers. Dat opbouwen gebeurt als je kind voor het eerst in aanraking komt met zo'n specifieke ziekteverwekker. Het lichaam maakt dan antistoffen en afweercellen aan tegen die specifieke indringer.