Een toponiem is een plaatsnaam (uit Oudgrieks, τόπος = plaats, ὄνομα = naam). De studie van de toponiemen heet de toponymie.
geoniem - (woord dat teruggaat op een geografische naam)
Een eponiem (van het Grieks: epi "bij" en onoma "naam") is de naam van een persoon, echt of fictief, die wordt gebruikt om een bepaald object of een bepaalde activiteit aan te duiden. In het huidige taalgebruik wordt "eponiem" vaak in de omgekeerde richting gebruikt, voor een woord dat is afgeleid van een eigennaam.
Toponymie of plaatsnaamkunde is een vak van de taalkunde die plaatsnamen (toponiemen) probeert op te sporen en te verklaren. De toponymie houdt zich behalve met de herkomst van plaatsnamen ook bezig met de verbreiding daarvan.
Voorde (doorwaadbare plaats) - Wikipedia.
Die uitgang -ingen betekent: afstammelingen van. Plaatsnamen die eindigen op –ingen tonen daarmee hun Germaanse oorsprong aan. In Romaans gebied verromaanste deze uitgang tot –ange, een naamstype dat we in België vaak tegenkomen. Het betekent dus dat de oorspronkelijke bewoners van die plaats Romanen waren.
Kevinisme. Er is zelfs een verschijnsel naar ze genoemd: kevinisme, de neiging van mensen uit achterstandsmilieus hun kinderen rare showbizznamen te geven. In elk Duits krantenartikel over kindernamen komt Kevin weer voorbij, en altijd in negatieve zin.
Rudolf Diesel was de uitvinder van de brandstof. Het Nederlands heeft nogal wat woorden die naar iets of iemand genoemd zijn. Zo'n woord heet eponiem. Je weet misschien dat saxofoon genoemd is naar de uitvinder van het instrument: de Belg Adolphe Sax.
Een geoniem is een woord dat is afgeleid van een geografische naam. Het kan zijn dat de afleiding nauwelijks nog herkenbaar is, bijvoorbeeld doordat zij via een omweg in het Nederlands terecht is gekomen, waarbij de woordvorm allengs veranderde: zie het voorbeeld krent.
Een acroniem is een afkorting die bestaat uit de eerste letters van andere woorden, en uit te spreken is als een woord. Deze afkortingen zijn vaak bekender dan de originele term die afgekort wordt.
Van scheidbare samenstellingen met het werkwoord nemen kunnen behalve substantivische afleidingen door middel van het achtervoegsel -ing (op basis van de werkwoordstam) ook zelfstandige naamwoorden afgeleid worden met de vorm -name.
Het beste antwoord
Gehuchten, dorpen, steden en landstreken kregen vaak hun naam door de geografische verschijningsvorm, de persoon die er woonde, of een gebeurtenis die er plaatsvond.
Plaatsnamen worden vaak vernoemd naar dingen waar men zijn brood mee verdiende of heilige plaatsen, kloosters of kerken die er zijn opgericht; teveel dingen om op te noemen en meestal door gewone mensen bedacht en pas later in officiële stukken zo genoemd.
Namen zijn ook zelfstandig naamwoorden, aardrijkskundige namen, eigennamen maar dus ook namen van bijvoorbeeld bedrijven. Ook gevoelens en abstracte zaken zijn zelfstandig naamwoorden.
Algemeen kun je zeggen dat semantiek gaat over de betekenis van een woord of een zin terwijl pragmatiek zich bezighoudt met de betekenis van de spreker.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), -numon ("naam, benoeming"). Ieder woord heeft zowel een vorm (de klanken) als een betekenis.
Aantallen en varianten Kevin
In totaal komt de naam 25.000 keer voor, meestal als eerste naam. Enkele jaren achter elkaar heeft Kevin in de top tien met populairste jongensnamen gestaan.
Kelvin is een naam die uit Schotland afkomstig is. Eigenlijk is het de naam van een Schotse rivier. De oorspronkelijke betekenis was vermoedelijk 'smalle stroom'. Een andere mogelijke betekenis van Kelvin is 'vriend van schepen'.
Kevin twijfelt dwangmatig aan zijn seksualiteit
HOCD of Homosexual Obsessieve Compulsive Disorder is de naam van die dwangstoornis. Een homoseksuele relatie uitproberen vindt psychiater Menno Oosterhoff, net zoals Kevin, geen goed idee.
Het woord lo of loo is afkomstig van het Germaanse *lauhaz, wat open plek in een bos of bosje op hoge zandgrond betekent. Er konden akkertjes in liggen, en ook de nederzetting was niet ver weg. Tevens was het een veeweide. Het onderscheidt zich van andere historische termen voor bos, zoals holt, woud en bussch.
In de loop van de zestiende eeuw viel het land rond de oude benedenloop weer droog door opslibbing en ontstond een brede vaargeul die de naam Pekel A kreeg. Later sprak men ook wel over landerijen inde Pekell Ae of upde Pekel Ae. Hieruit is de dorpsnaam Pekela ontstaan.
Plaatsnamen worden gevormd met de woordenschat, de klanken en de woordvormingsmechanismen die een taal op een gegeven moment bezit. Woorden die in de loop van de geschiedenis uit een taal verdwijnen, kunnen in toponiemen bewaard blijven omdat ze de verwijzende functie ervan niet in de weg staan.
Zowel enzovoort als enzovoorts is juist. Wel is enzovoort duidelijk gebruikelijker, zeker in België. Enzovoort(s) is een koppeling van en, zo en voort of voorts.