Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen. Je schrijft dus Pasen en niet pasen. Maar let op: als het gaat om informele aanduidingen van diezelfde feestdagen, schrijf je een kleine letter.
Officiële namen van feestdagen en andere bijzondere dagen schrijven we met een hoofdletter (Kerstmis, Valentijnsdag, Werelddierendag), maar niet-officiële en informele namen krijgen een kleine letter (kerst, valentijn, dierendag).
De goede schrijfwijze is dus Pasen. Ook met een hoofdletter zijn: Kerstmis, Nieuwjaar, Pinksteren, Goede Vrijdag, Hemelvaart, Oud en Nieuw, Loofhuttenfeest, Suikerfeest, Bevrijdingsdag, Moederdag, Sinterklaas, Koninginnedag, Valentijnsdag.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
De correcte spellingen zijn Kerstmis, kerst en kerstfeest.
Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter.
Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen. Je schrijft dus Pasen en niet pasen. Maar let op: als het gaat om informele aanduidingen van diezelfde feestdagen, schrijf je een kleine letter. Dus schrijf je geen Tweede Paasdag, maar tweede paasdag.
De correcte spelling is Pasen, met een hoofdletter.
Officiële namen van feestdagen, zoals Pasen, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein: paasfeest, paasvakantie, paasmaandag, paasbloemen.
De correcte spelling is Moederdag, met een hoofdletter.
Officiële namen van feestdagen, zoals Moederdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Moederdag schrijven we klein: moederdagcadeau.
Samenstellingen met feestdagen schrijf je echter met een kleine letter. Uitzondering is Hemelvaartsdag. Pasen: eerste paasdag, tweede paasdag, paasei, paasfeest, paashaas, paaszondag, paasontbijt.
Als we verwijzen naar de feestdag, krijgen Hemelvaart en Hemelvaartsdag een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen schrijven we met een hoofdletter. Mijn nichtje doet haar eerste communie met Hemelvaart. Hemelvaartsdag valt dit jaar op donderdag 9 mei.
Allerheiligen en/of Allerzielen is een officiële feestdag in verschillende landen met een rooms-katholieke traditie, vooral in Europa en Latijns-Amerika. Op de meeste plaatsen wordt het gevierd zoals bij ons, maar hier en daar zijn er ook aparte gebruiken.
Fijne/Prettige feestdagen!
De wens fijne/prettige kerstdagen moet officieel ook met kleine letters worden geschreven. Het is echter zeker niet 'fout' om op een kerstkaart bijvoorbeeld Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar te schrijven - vaak staat deze wens al met hoofdletters afgedrukt op de kaart.
Zowel hele fijne feestdagen als heel fijne feestdagen is juist. De eerste vorm is wel wat informeler dan de tweede. De constructie zit als volgt in elkaar: heel / hele is een bijwoord dat fijne versterkt. Meestal komt er geen e achter een bijwoord; denk ook aan iets als 'Ik ben heel erg geschrokken.
Als een zin begint met een afgekort woord, krijgt het eerstvolgende woord de hoofdletter. Maar als een zin begint met een cijfer of een symbool, dan schrijf je geen hoofdletter.
– Koningsdag wordt geschreven met een hoofdletter K omdat alle officiële feestdagen met een hoofdletter beginnen. – Het woord koningsdag met een kleine letter wordt geschreven als het niet gaat om onze nationale feestdag, maar om een algemene feestdag ter ere van een koning.
De officiële feestdag schrijft men met een hoofdletter, namelijk Kerstmis. Alle officiële feestdagen worden trouwens met een hoofdletter geschreven. Zo ook Pasen of Allerheiligen bijvoorbeeld.
Namen van dagen, feestdagen, periodes en historische gebeurtenissen. Volgens de hoofdregel schrijven we eigennamen met een hoofdletter en soortnamen met een kleine letter.
De correcte spelling is Vaderdag, met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Vaderdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Vaderdag schrijven we klein: vaderdagcadeau.
De correcte spellingen zijn oudjaar, oudejaar en oudejaarsavond. Niet-officiële en informele namen van feestdagen, zoals oudjaar en oudejaar, krijgen een kleine letter. Samenstellingen met oudejaar schrijven we ook klein: oudejaarsavond, oudejaarsconferentie.
Als naam van de heilige Sint-Nicolaas (de bisschop van Myra) of de personificatie daarvan (in wie kinderen geloven) krijgt Sinterklaas een hoofdletter. De aanduiding functioneert dan als een eigennaam: ze benoemt een unieke persoon.
De woorden kerst, eerste kerstdag en tweede kerstdag zijn volgens de officiële spelling met kleine letters.
Samenstellingen met Nieuwjaar krijgen een kleine letter: nieuwjaarsbrief, nieuwjaarsdag, nieuwjaarswens.
De officiële woordenlijst van 1954 bepaalde dat namen van maanden en de dagen van de week een kleine letter krijgen, omdat het geen unieke namen zijn. Dat is sindsdien zo gebleven. Alleen feestdagen krijgen een hoofdletter: Pasen, Goede Vrijdag, Witte Donderdag, enz.