Een goede review bevat genoeg details om anderen een indruk te geven van je ervaring. Leg uit welke factoren hebben bijgedragen aan je positieve, negatieve of matige ervaring. Ook kun je delen wat het bedrijf volgens jou goed doet en hoe ze zich kunnen verbeteren. Maar houd het vriendelijk en netjes!
Begin je recensie met een samenvatting
Voordat je jouw mening over het boek geeft schrijf je een korte samenvatting over het plot (zonder spoilers natuurlijk!). Hierin geef je kort weer wat de belangrijkste verhaallijn is, zodat het meteen duidelijk is waar het boek overgaat.
Geef je mening
Schrijf bijvoorbeeld iets over de thematiek van het boek, over de schrijfstijl of over de personages. Formuleer je mening zo duidelijk mogelijk. Wellicht kun je tijdens het lezen van het boek alvast wat aantekeningen maken die je straks helpen bij het overbrengen van je argumenten.
TIP: Probeer je tekst te vatten in 400 tot 650 woorden. Bij lezersrecensies is iedereen vrij om te doen en te laten wat hij wil. Soms wil je een recensie schrijven met alles erop en eraan, soms wil je je beperken tot een korte feedback.
Een goede inleiding
Maak iemand nieuwsgierig naar het boek en jouw recensie. Ook moet je het onderwerp (thema) van de roman en jouw recensie aangeven. De inleiding heeft dus ook een dubbel doel. Een goede manier om dit te doen is om het boek te vergelijken met andere boeken van de betreffende auteur.
INLEIDING. Geef in grote lijnen aan wat het verhaal is, maar verklap niet te veel (zeg bijvoorbeeld alleen 'Het slot is zeer verrassend'). Bedenk een pakkende titel die je lezer uitnodigt en die de lading dekt. Schrijf kort over welke voorstelling* het gaat en wat voor soort het is (genre).
Bij een recensie vermeld je altijd de titel en de schrijver. Vaak schrijf je onderaan nog wat andere belangrijke gegevens: zoals de uitgever, aantal pagina's, het thema en de maand + het jaar van uitgave.
Een recensie, ook wel aangeduid met de Engelse term review, is een (kritische) bespreking van een boek, film, televisieprogramma, computerspel, toneelvoorstelling, muziekuitvoering, enige andere culturele uiting, of een ander product of andere dienst.
Ik probeer hierbij te letten op overgangen en ook op hoeveel woorden ik gebruik. De totale tekst (zonder achterflap) wil ik het liefst tussen de 300 en de 700 woorden houden bij een recensie. Een langere recensie lezen mensen meestal niet. Gemiddeld is mijn recensie zo rond de 500 woorden.
Een recensie is een (vaak) kritisch commentaar op bepaalde culturele uitingen of objecten als een boek, film, toneelvoorstelling of videospel. Maar ook restaurants en hotels worden vaak door middel van recensies beoordeeld. In een recensie geeft de recensent naast algemene informatie ook zijn mening.
De groep kernwoorden bestaat voornamelijk uit werkwoorden (gaan, komen), bijvoeglijk naamwoorden (goed, klein), voorzetsels (op, naar), voornaamwoorden (jij, dat), lidwoorden (de, een) en voegwoorden (en, maar). Zo'n 10% van de kernwoorden zijn zelfstandig naamwoorden.
Begin elk boekverslag met de feitelijke gegevens. Dit zijn de gegevens die te vinden zijn op of in het boek, maar waarvoor je de inhoud van het boek nog niet hoeft te lezen. De feitelijke gegevens die je in ieder geval moet vermelden zijn de titel, de schrijver, de uitgeverij, jaar van uitgave en het genre.
R. Sorry, maar er staan woorden bij die geen beoordelingswoorden zijn zoals ''spannend''.
Jouw mening: wat is dat? Jouw mening is jouw oordeel over een situatie. Je zou ook kunnen zeggen: het is jouw idee, gedachte, inzicht of zienswijze over een bepaalde situatie. Jouw mening is jouw opinie, standpunt of opvatting over iets.
Wanneer je je mening geeft, maar anderen zijn het er niet mee eens dan zie je het ook eens vanuit een ander perspectief. Dit geeft veel inzicht in de denkwijze van anderen. Het kan er ook voor zorgen dat jouw mening verandert. Door het dialoog aan te gaan met collega's, kan er een discussie ontstaan over het onderwerp.
als trefwoord met bijbehorende synoniemen: mening (zn) : convictie, denkbeeld, denkwijs, denkwijze, dunk, gedacht, gedachte, geest, gevoelen, gezindheid, idee, inzicht, inzien, kijk, oordeel, opinie, opvatting, overtuiging, standpunt, stellingname, visie, zienswijze, zin.
Voordat je een beoordeling of review toevoegt, moet je ervoor zorgen dat je aan het contentbeleid voldoet. Als je dit niet doet, kunnen reviews en beoordelingen van de pagina worden verwijderd. In de meeste gevallen worden ze verwijderd vanwege beleidsschendingen, zoals spam of ongepaste content.
Als laatste moet er nog een slot geschreven worden. Vat in dit stukje tekst, dat ook niet langer dan 20% van de tekst mag worden, je mening over het product samen. Zo geef je een eindoordeel over het product. Sluit leuk af, dus niet met een zin als ''dit was mijn recensie''.