Je schrijft dus officieel: 1 aprilgrap.
Een 1 aprilgrap (ook wel aprilgrap of aprilvis genoemd) is een traditie waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek proberen te houden. In Frankrijk spreekt men van poisson d'avril (Aprilvis).
Misschien wel de meest legendarische 1-aprilgrap ooit is die van de BBC in 1957. De Britse zender zond in een uitzending van Panorama een reportage uit waarin de oogst van spaghettislierten werd getoond.
Deze Dag is algemeen bekend als 1 april, een Dag waarop het de traditie is om grappen met elkaar uit te halen. Nu is het zout in de koffie van je leraar gooien al wat achterhaald, maar er zijn nog ontzettend veel mogelijkheden om de Dag te vieren.
De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31). Tussen haakjes staat het aantal dagen dat die maand heeft. Als het een schrikkeljaar is heeft de maand februari 29 dagen!
Het mysterie rondom 1 april
Deze dag wordt niet alleen gevierd in Nederland, maar in veel meer landen waaronder Frankrijk (poisson d'avril), Engelstalige landen (April Fool's Day), Duitsland (Narrentag), en Rusland (Dyen Doeraka).
10. Wel eens geprobeerd te drinken met een rietje waar gaatjes in de zijkanten zitten? Gaat niet! Prik in een stuk of 10 rietjes hele kleine gaatjes, stop ze terug op de plek waar ze altijd liggen en vooruit, vandaag mag het drinken bij het ontbijt met een rietje worden gedronken!
In dit boek leer hoe je de leukste pranks en grappen kunt bedenken én uitvoeren. Doe bijvoorbeeld alsof je vinger is afgebroken, laat een taart exploderen of vul stiekem soesjes met mayonaise. Of maak overheerlijke (nep)kots en een levensechte drol, waar je vervolgens in uitglijdt (of een hapje van neemt).
In Nederland wordt de inname van Den Briel (Brielle) door de watergeuzen op 1 april 1572 genoemd als de oorsprong van de grappendag. Het grapje 'op 1 april verloor Alva zijn bril' komt daar namelijk vandaan. Dit mopje slaat op de Spaanse hertog van Alva die het gezag had over Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Al jarenlang is dit een dag vol grappen in Nederland en daarbuiten. De moeder aller 1 aprilgrappen is deze week exact 60 jaar oud. In 1962 was Nederland in rep en roer omdat er een beeld van Paaseiland aangespoeld zou zijn in Zandvoort. Het bleek een grap van beeldhouwer Edo van Tetterode.
Heel veel landen kennen de traditie. In Amerika heet het April Fools' Day, in Rusland Dag van de Dommerik en in Duitsland Narrendag. Maar de traditie is wijdverbreid. In veel Spaanstalige landen doen ze niet aan 1 april, maar is er een vergelijkbare dag op 28 december.
Nieuwjaar wordt als een officiële benaming gezien voor 1 januari, dus dat schrijf je weer met een hoofdletter. Dat geldt dan weer niet voor nieuwjaarsdag, dat moet klein.
Spaanstalige landen vieren 1 april op 28 december, daar wordt het de 'Dag van de Onnozele Kinderen' genoemd. Ook dan is er sprake van onschuldige grapjes en verzonnen nieuwsberichten. In Azië wordt niet of nauwelijks 1 april gevierd. In China zijn 1-aprilgrappen zelfs verboden.
Een practical joke (ook wel prank genoemd) is een plagerige grap die tot doel heeft verwarring, verbijstering, ongemak of schaamte teweeg te brengen bij het 'slachtoffer' met wie de grap wordt uitgehaald.
Afbreekpatroon: `prank - cal - len Herkomst: «Engels Verbuigingen: prankcallde (verl. tijd ) Verbuigingen: geprankcalld (volt. deelw.)
De naam april komt vermoedelijk van het Latijnse werkwoord aperire, dat "openen" betekent. Waarschijnlijk verwijst dit naar de groei van de planten en bloemen in de lente. Een andere theorie stelt dat de naam is afgeleid van een woord dat 'tweede' betekent, of van Aperta, een bijnaam van Apollo.
Het was een grap van kunstenaar Edo van Tetterode. Vanaf die tijd proberen alle kranten ook een leuke 1 april grap te verzinnen. Kikker? Waar de uitspraak: 1 april, kikker in je bil!
De oudst bekende aprilgrappen zijn uit het begin van de zestiende eeuw. Dit waren vaak grappen waarbij iemand voor een nepboodschap op pad werd gestuurd. Waar het vandaan komt is onduidelijk. De grappendag lijkt op feesten als carnaval, maar het kan ook te maken hebben met de wisseling van seizoenen.
November (ook wel: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand) is de elfde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender.
Juli, ook wel de hooimaand genoemd, is de zevende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen.