De officiële spelling van de naam van de snack is kroket. Tot 1995 was croquet ook juist, maar sindsdien heeft alleen kroket een officieel stempel.
Weetje 8: Een croquet is een kroket (met een chique naam)
Sinds 1994 is 'kroket' de enige officiële naam (spelling) voor de snack.
De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In een boekje uit 1705 van Le cuisinier Royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten (croquets).
Een lange krokante geschiedenis
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
De roots van de kroket liggen in Frankrijk. Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', dat knabbelen betekent. In een receptenboek uit 1651 (Le cuisinier royal et bourgeois) van de kok van Lodewijk XIV werd hij al beschreven.
Geschiedenis. De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
De eerste bitterbal (danken we aan de Spanjaarden)
Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten. In de eeuwen die volgden werd de bitterbal vervolmaakt. Waarschijnlijk was de bitterbal er dus eerder dan de kroket.
Schotse en Zweedse archeologen melden in het blad Royal Society Open Science dat ze in het steentijddorp Skara Brae op de Orkney Eilanden de oudste snack ter wereld hebben aangetroffen: gebakken Orkney-woelmuis, Microtus arvalis orcadensis.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
Tijdens de tachtigjarige oorlog is de welbekende bitterbal ontdekt door een Spaanse scheepskok tijdens de oorlog. Ho, wacht even?! Dus de bitterbal is niet bedacht door Nederlanders? Officieel niet nee.
De kaassoufflé is de jongste van onze klassieke frituursnacks. Hij wordt in 1969 uitgevonden als Hans van Bemmel een plaatselijke bakker vraagt om iets te maken met een plakje Goudse kaas en bladerdeeg.
De grote winnaar in het rundvleesklassement is de kroket van Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort. In het klassement kaas won de Parmezaan-kroket van Krokettenkunst. De bloemkool-tandoori-kroket van de Croquetten Boutique in Utrecht ging er in het groenteklassement met de eerste plek vandoor.
Ingrediënten: water, TARWEMEEL, rundvlees 29%*, palmolie, rundergelatine, SOJABLOEM, zetmeel (mais), suiker, kruiden, specerijen (bevat: SELDERIJ), uienpoeder, gedroogde peterselie, MELKEIWIT, gekarameliseerde suiker, GERSTEMOUT extract, gist, tafelzout, aroma, smaakversterker (mononatriumglutamaat, dinatriumguanylaat, ...
Democratisch eten
De chique croquet werd in Nederland pas na de Tweede Wereldoorlog een industriële kroket – met een k – in een grotere cilindervorm. Die kroket uit de fabriek heeft wel een idealistische achtergrond. Na de oorlog wilde de Nederlandse overheid ervoor zorgen dat eten voor iedereen altijd betaalbaar was.
Naar men zegt stond het eerste recept voor de kroket in Moderne Kookkunst, een receptenboek uit 1851 geschreven door Maria Haezebroeck. Maar kroketten moeten lang daarvoor ook hebben bestaan omdat het een manier is om restjes gaar vlees niet te hoeven weg te gooien.
Kwekkeboom rundvlees croquet
Deze topper in ons assortiment is met 100% rundvlees gemaakt. Dat zorgt voor een stevige en rijke smaak. We bereiden de croquet nog steeds volgens de oude receptuur van dhr. Kwekkeboom.
In elke frituur in je dorp staat de ketel standaard op 175°C. De temperatuur op 175°C heeft zo goed als geen impact op het openspringen van je kroketten.
Nu worden er in Nederland 300 miljoen kroketten per jaar gegeten. Dat is op 17 miljoen Nederlanders zo'n 17 kroketten per jaar.
De helft van de Nederlanders eet wel eens een gezonde snack tijdens het TV kijken, waarbij de appel onbetwist de meest populaire gezonde snack is (48 procent), gevolgd door banaan (40 procent) en komkommer (29 procent).
Misschien is dit niet heel verbazingwekkend, maar de frikandel is de meest populaire snack van Nederland. Wat misschien een grotere verrassing is, is dat de loempia op nummer 2 staat, net boven de kroket.
Frikandellen. Dat de frikandel de populairste snack is van Nederland, kon je al eerder lezen op onze website.
De Laan Satékroket is een lekker pittige kroket gemaakt met rundvlees, geroosterde pinda's en satésaus. Al jaren een topper door zijn hartige vulling met satésmaak!
Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok. In Spanje eet men graag tapas en dat is tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet anders.
De naam verwijst naar het feit dat ze vroeger gegeten werden als hapje bij een bittertje: een glaasje sterke drank. Er bestaan verschillende soorten bitter(tjes).