Primer voor een gelijke dekking
Een primer of een voorstrijkmiddel is een grondlaag die de zuigende werking van het plafond stopt. Hierdoor voorkom je dat teveel verf wordt opgezogen door de ondergrond. Ook voorkom je strepen en vale plekken doordat er te weinig verf aan de oppervlakte blijft.
Strepen en vlekken in muur en plafond ontstaan door een (te) sterke zuiging van de ondergrond. De baan die u rolt droogt daardoor te snel. De volgende baan wordt hierdoor deels over de al aangedroogde muurverf gerold. Hierdoor onstaan dus allemaal banen, strepen en vlekken.
Voor de hardnekkigste vlekken kun je het beste gebruik maken van warm water met afwasmiddel of opgelost soda. Ook op afwasbare verf kun je voor stiften en kleurpotloden het beste een gum gebruiken. Heb je te maken met vocht en/of schimmelplekken? Dan kun je het beste gebruik maken van water met javel of ammoniak.
Als je een verfroller gebruikt doop je deze tot de helft in de verf waarna je de verf over de roller kunt verdelen door over het raster te rollen. Hierdoor voorkom je dat je ineens een flinke hoeveelheid verf op de muur aanbrengt.
Eerst plafonds, dan muren. Hoeken kunnen met de kwast of spuit gedaan worden. Grote vlakke oppervlakken zijn vaak makkelijker met de roller.
Meet de lengte en breedte van het plafond op. Vermenigvuldig de breedte met de lengte en je hebt de vierkante meters. Vermenigvuldig de vierkante meters met twee, want je brengt in de meeste gevallen twee lagen aan.
Bij het gebruik van een nieuwe of schone kwast doop je deze eerst tot ongeveer de helft van de haren in de verf. Strijk de kwast goed af en doop de kwast daarna telkens max. 1/3 in de verf en breng de kwast, al draaiend tussen de vingers, op het te verven oppervlak.
Voor een mooi egaal resultaat is het nodig om twee laklagen aan te brengen. Schrik daarom niet als de eerste laag een beetje vlekkerig is. Gebruik fijn schuurpapier (maximaal korrel 180 om krassen te voorkomen) om tussen de laklagen het hout lichtjes op te schuren. Zo hecht de volgende laag beter.
Beginnen met schilderen doe je door eerst een grondlaag of primer aan te brengen. Zeker bij nieuwe muren is het belangrijk om eerst een grondlaag aan te brengen, aangezien de verf dan beter zal hechten aan de muur.
Zorg tijdens het witten dat de overgang naar de muren een beetje doorloopt en het witrandje straks dus dezelfde kleur als het plafond heeft. Plak dan met een goede kwaliteit schilderstape recht onder het plafond een lijn af en laat de tape over de niet te verven muren ongeveer 10 cm doorlopen.
Strepen op de muur
Gebruik tandpasta. Echt, dat is ook een goede voor als kinderen op de muur tekenen. Mijn moeder en ik gebruiken zelfs een tandenborstel voor het schoonmaken van dergelijke kleine oppervlaktes. Weghalen met een tandenborstel met tandpasta.”
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.
In welke volgorde schilder je best een ruimte? Start met het plafond. Schilder vervolgens de muren. Eindig met het lakwerk van ramen en deuren.
Als de dagtemperaturen echter stijgen tot ongeveer 15 ° C, is het mogelijk om op droge dagen rond 10 uur te schilderen. Maar ook 's avonds ontstaat door de temperatuurdaling condensvorming. En op een vochtige ondergrond zal een verflaag slecht hechten en drogen.
Het schilderen ( ook wel sausen genoemd ) van een plafond is een klus die zich meestal eens in de 6 tot 7 jaar herhaald moet worden. Een plafond dat verkleurt is zal het interieur van uw woning verpesten en dit is natuurlijk zonde.
Schilder steeds weg van de lichtbron (begin dus bij het raam) en mee met de lengte van het plafond. Kijk tijdens het schilderen in de richting van de lichtbron, zo heb je best overzicht op je schilderwerk en veroorzaak je geen schaduw. Schilder vooraf de randen met een ronde kwast.
Met een roller kun je grotere banen schilderen en ben je sneller klaar. Maar heb je een oppervlakte met veel lastige plekken en randen? Dan is het gemakkelijker om gebruik te maken van een kwast. Ook voor het schilderen van kasten, deuren, kozijnen, stoelen en tafels kun je het beste gebruik maken van een kwast.
Reken voor de grote oppervlakken dat je per vierkante meter ongeveer 20 minuten bezig zal zijn om alles mooi egaal te krijgen. Voor de meer gedetailleerde stukken zal je meer tijd kwijt zijn. Reken op ongeveer een half uur per vierkante meter.
Tip 1: Maak je roller nat
Maak je roller goed nat voordat je verf aanbrengt op de roller. Zo zuigt de roller vol water en zuigt 'ie niet al je verf op, want dat is natuurlijk heel zonde van je verf. Zorg er wel voor dat je nadat de roller goed is volgezogen met water je deze heel goed uitknijpt.
Het is goed mogelijk om verfrollers opnieuw te gebruiken wanneer je ze op de juiste manier schoonmaakt. Na het schilderen moet je de roller goed uitspoelen met water. Let daarbij wel op bepaalde milieuvoorschriften. De verf die uitgespoeld wordt, is chemisch afval.
Voor het schilderen met muurverf is een vachtroller het meest geschikt. Deze rollers hebben een dikke vacht waardoor ze verf goed kunnen aanbrengen op een muur met structuur of oneffenheden. Zoals bijvoorbeeld met de Meesterhand muurverfroller polyamide-grof voor grovere muren.