Indien er schroeven door de buitenkant van de kast mogen komen, kan je ook als volgt te werk gaan: teken met een winkelhaak een dunne lijn af op beide zijkanten en op de gewenste hoogte. Boor op beide lijnen telkens twee gaatjes. Schuif het schap in de kast en schroef ze vast langs de buitenkant.
Je boort ronde gaten in de zijwanden (niet te diep) en klemt hierin een busje waarin stiften passen, waarop de legplank rust. Rechtstreeks stiften of houten deuvels in de zijwand plaatsen kan natuurlijk ook. Vaste steunen of dragers met bevestiging door schroeven of spijkers, zowel in de kastwand als onder de legplank.
Om de constructie van de kast steviger te maken adviseren wij om naast schroeven ook houtlijm te gebruiken. En voor een mooie afwerking kun je boorgaten verzinken en deze, voordat je de grondlaag aanbrengt, nog vullen met plamuur.
Het meest gebruikte materiaal voor kastplanken is spaanplaat. Dit is vaak versterkt doordat het voorzien is van fineer of kunststof aan beide zijden. Spaanplaat heeft de neiging om al bij lichte belasting door te buigen.
Materialen inbouwkasten
De populairste afwerkingsmaterialen zijn gelakte MDF, massief hout, metaal, kunststof of platen die afgewerkt worden met melanine of laminaat.
tesa voor gladde ondergronden
Tot op heden was spijkeren of boren in dit geval de enige oplossing. Maar nu is er een nieuwe manier! Met de klevende spijkers voor gladde ondergronden kun je nu ook objecten zonder gladde achterkant probleemloos ophangen.
Let goed op de dikte van de toplaag.
Zie er dus op toe, dat een massieve plank minimaal 2 cm dik moet zijn. Duo- en Multiplanken zijn er in diverse diktes. Maar ook met deze diktes, vooral de toplaag wordt nogal eens gesjoemeld.
Aan de slag: je schuifdeurkast maken
Stap 1: met de ijzerzaag zaag je de twee schuifdeurrails waar de deurtjes door schuiven op maat. Zaag ook een vurenhouten lat in dezelfde lengte met een handzaag. Stap 2: de helft van de dakbeugels schroef je aan de achterkant van een gordingbalk van het dak vast.
Een veelgebruikte dikte is 18mm. Het populaire plaatmateriaal begint al vanaf de dikte 3mm. Deze dunne platen worden vaak gebruikt bij bijvoorbeeld de achterwand van een kast.
De standaard kast is 30 cm diep en 200cm hoog. Als dit te diep is kan de kast ook op een andere dieptemaat geleverd worden. Wanneer de doorgang 65cm of smaller is maken wij de kast 25cm diep. Voor trap- en gangkasten die lager zijn dan 200cm is een aanpassing van de inzetkast ook mogelijk.
Houd een stuk karton (40x60 cm) tegen het dakbeschot. Zet er een waterpas tegenaan, zo dat deze loodrecht naar beneden wijst. Teken de hellingshoek van het dak op het karton af. Meet vervolgens de gewenste diepte en hoogte van de kast.
De ideale dikte van panelen voor jouw kast op maat is 25 mm dik. De extra dikte van materiaal zorgt er namelijk voor dat jouw kast jaren zal meegaan. Met de dunnere materialen die veel concullega's op de markt aanbieden, is de stevigheid van jouw maatkast net dat tikkeltje minder.
Reacties. Multiplex bestaat uit om en om verlijmde en samengeperste laagjes hout, waardoor de de plaat goed bestand is tegen doorbuigen (vervorming) en zeer taai is en daarbij niet krom trekt. Mdf is samengesteld uit verlijmde en samengeperst houtschilfers.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Met dubbelzijdige montage tape heeft u een goed alternatief voor boren en spijkeren. Grote kleefkracht, maar soms wel met resten bij verwijderen. Een eenvoudig alternatief op dubbelzijdig tape, zijn montagestrips.
De kostprijs van een ingemaakte kast hangt af van de gewenste afwerkingsmaterialen en de totale oppervlakte. Voor kwalitatief maatwerk mag je gemiddeld rekenen op een prijs van 175 à 350 euro per lopende meter.
Een inbouwkast of kast op maat kost gemiddeld tussen de €1.250 en €1.750 per strekkende meter inclusief transport, montage op locatie en BTW. Hoe 'completer' of 'ingewikkelder' de kast, hoe hoger de kostprijs zal zijn. Denk hierbij aan veel lades, verlichting of schuine stukken.