Mensen kunnen geluiden horen tussen de 0 decibel en de 140 decibel. 0 decibel wil niet zeggen dat er dan geen geluid is, alleen kunnen wij het niet horen. Meer dan 140 decibel kunnen we wel horen, maar dat is te pijnlijk voor onze oren. Bij geluiden boven de 100 dB neemt de kans op blijvende gehoorschade sterk toe.
Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week). Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.
90 dB(A): maximaal 2 uur per dag. 95 dB(A): maximaal 1 uur per dag. 100 dB(A): maximaal 15 minuten per dag. 105 dB(A): maximaal 5 minuten per dag.
Wat is te hard geluid en wanneer wordt het schadelijk voor je gehoor? Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert.
Vanaf 60 dB: schade aan het gehoor na langdurige blootstelling. Vanaf 65 dB: 20% hoger risico op hart- en vaataandoeningen bij langdurige blootstelling. Vanaf 85 dB: bereik waar beschadiging aan het gehoor ontstaat bij langdurige blootstelling. Vanaf 120 dB: gehoorbeschadiging mogelijk direct na blootstelling.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn voor uw gehoor. Boven de 120 decibel kunnen geluiden uw gehoor ook direct beschadigen. Het gehoor kan door middel van een klap of hard geluid onherstelbaar beschadigd zijn.
Een richtlijn geeft zoals de naam het zegt een richting en is dus niet wettelijk verplicht. In Europa is er een consensus dat nachtlawaai (Lnight) best onder 55 dB blijft en dat de gemiddelde waarde over een jaar (Lden) ongeveer 50dB bedraagt, zodat de bevolking wordt beschermd tegen ernstige gezondheidseffecten.
Geluidsoverlast en tijden
Over het algemeen gelden de volgende niveaus van geluid als acceptabel per moment van de dag: Overdag: 50 tot 70 dB (geluid van een normaal gesprek)Avond: 45 tot 65 dB (geluid van een koelkast)Nacht: 40 tot 60 dB (geluid van gefluister)
Gehoorschade kan je oplopen bij geluid vanaf 80 decibel. Vanaf 120 decibel kan je je gehoor direct beschadigen. Dit is afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je bent blootgesteld aan het geluid.
Bij blootstelling boven de 85 dB(A) moet een Plan van Aanpak worden gemaakt. Als de grenswaarde van 87 dB(A) wordt overschreden (gemeten in het oor, dus rekening houdend met de gehoorbeschermers), moet er direct voor gezorgd worden dat het geluid onder deze grenswaarde wordt gebracht.
De laagst waarneembare geluidssterkte voor mensen – de zachtste toon dus, die een mens kan horen – bedraagt 0 decibel. Een geluidssterkte rond de 50 dB is voor ons aangenaam. Daarentegen ligt rond 100 dB de grens waarbij we ons niet meer prettig voelen en in de buurt van 120 dB is de pijngrens bereikt.
Sommige geluiden vinden we prettig, andere geluiden ervaren we als storend of ongewenst. Wanneer geluid te hard is of langdurig op ons inwerkt kan dat invloed hebben op onze gezondheid en ons welzijn. Geluid kan leiden tot hinder, slaapverstoring, verstoring van de dagelijkse activiteiten en stress.
Wat is het verschil tussen 103 en 100 decibel? 100 decibel is de helft van 103 decibel. Dat lijkt niet helemaal logisch, maar geluid wordt gemeten in een zogeheten 'logaritmische schaal'. Dat geldt ook voor de schaal van Richter (voor de kracht van aardbevingen).
Het geluidsdrukniveau van hoorbaar geluid heeft een bereik van 0 dB (gehoordrempel, nauwelijks waarneembaar geluid) tot ca. 140 dB, met voor het menselijk gehoor een gevarengrens 90 dB, een schadegrens 105 dB en een pijngrens 120 dB.
De pijngrens van geluid ligt voor mensen rond de 120-130 dB. Deze geluidsniveaus zijn zo hoog dat je bij blootstelling direct gehoorschade kunt oplopen. Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam!
Schade aan je oren
Of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan?Dat is een eerste teken van gehoorschade. Die piep gaat meestal vanzelf weer over.
Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Bij buitenpodia ligt het volume meestal tussen de 90 en 100 decibel.In een festivaltent of concertzaal tussen de 95 en 103 decibel. Hoe schadelijk is dat? Als je langer dan acht uur in geluid van 80 decibel verblijft loop je al risico op gehoorschade.
"Decibel X" is een van de weinige geluidsmeter-apps op de markt die zeer betrouwbare, voorgekalibreerde metingen uitvoert en frequentiegewichten ondersteunt: ITU-R 468, A en C. Hij maakt van uw telefoon een professionele geluidsmeter, die precies het geluidsdrukniveau (SPL) om u heen meet.
Geluidsoverlast airco wetgeving
Sinds april 2021 zijn er wat dit betreft regels gesteld aan nieuwe systemen. Die wetgeving houdt onder andere in dat airco's niet meer dan 40 db mogen voortbrengen. Voor veel burgers is dit een uitkomst, want door deze apparaten veroorzaakte overlast komt vaak voor.
Continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten voor de gevel van een woning, veroorzaakt in de woning geluidsoverlast. Voor 's avonds is de grens 45 en 's nachts 40 decibel. Binnen liggen deze grenzen lager.
De geluidsgrenzen voor particuliere woningen, zoals gemeten aan de buitengevel, zijn overdag tussen de 50 en 70 decibel, 's avonds tussen de 45 en 65 decibel en 's nachts tussen de 40 en 60 decibel. Het geluid mag wel eens pieken, maar het gemiddelde moet onder de limiet blijven.
45 dB(A) in de avondperiode tussen 19:00 en 23:00 uur; 40 dB(A) in de nachtperiode tussen 23:00 en 07:00 uur.
Tijdens het televisiekijken aan een normaal volume (70 decibel) wordt deze grens dus niet overschreden, maar een voorbijrijdende vrachtwagen (90 decibel) of de toeter van een wagen (110 decibel) zitten hier al aanzienlijk boven.