De stenen worden rond de houtkachel of de weerstanden van de elektrische kachel geplaatst. Belangrijk is dat er tussen de stenen lucht kan stromen. De grotere stenen leg je best onderaan en de kleinere stenen bovenaan in de kachel. Platte stenen plaats je best rechtop.
Aanbevolen: grotere stenen onderop op het stenenrek, kleinere bovenop stapelen. Ruim opstapelen zodat de van onder toegevoerde lucht goed langs de saunastenen kan stromen, maar niet te ruim zodat de elementen goed bedekt blijven.
Vervang de saunastenen elke twee jaar
Voor de optimale werking van je saunakachel moet je elke twee jaar de saunastenen vervangen. Als je dat niet doet, blijft er meer gruis achter in de kachel en vormen de stenen één geheel. Hierdoor verloopt de ventilatie tussen de stenen niet meer vlot.
Bij een elektrische saunakachel worden de saunastenen verwarmd door een elektrische warmtespiraal in de kachel. Daarop geven de stenen die warmte af aan de omgevingslucht in de saunacabine. Als je water op de stenen giet, wordt er hete lucht verspreid.
Soorten stenen aanbevolen voor de sauna - jadeïet, speksteen, frambozenkwartsiet, wit kwartsiet, keramische stenen, olivijn diabaas. Jadeïetsteen - een halfedelsteen die door zijn fysieke en helende eigenschappen bijzonder geschikt is voor de sauna.
Eigenlijk is het simpel. In elke sauna vind je een houten teil met water en een houten opgietlepel. Wie dat wenst, kan een drietal lepels water opgieten op de hete kolen in de sauna. Samen met het heerlijk sissende geluid ontstaat er meteen ook een geweldige stoom én stijgt de temperatuur in de sauna aanzienlijk.
Het opgieten in de sauna zorgt voor een extra hitte-effect waardoor de zweetklieren keihard moeten werken. De deur van de cabine moet tijdens het opgieten gesloten blijven.
Een traditionele Finse sauna of een barrelsauna worden opgewarmd met een elektrische kachel of een houtkachel. Beide kachels hebben ongeveer 25 minuten nodig om op te warmen. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de gewenste aanvangswarmte en de grootte van de sauna.
Als je uit een sauna komt, kun je het beste in de buitenlucht een wandeling maken. Denk hierbij goed aan je ademhaling, waardoor de warme lucht snel uit je longen gaat. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat een wandeling in de buitenlucht vaak niet genoeg is om voldoende af te koelen.
De sauna verwarmen met een elektrische kachel is heel simpel. Je sluit de kachel aan op krachtstroom en je schakelt 'm aan door middel van bedieningsschakelaars. De gewenste temperatuur is vaak persoonlijk. Voor beginnende saunagangers is 75 graden een mooie temperatuur om te starten.
In een traditionele sauna wordt de lucht verwarmd met hete stenen tot wel 100°C. Doordat de lucht in de sauna erg droog is, kunnen we zo'n temperatuur een tijd lang prima verdragen. Het hitte-effect wordt groter door water op de stenen te gieten.
De sauna wordt opgewarmd door een elektrische of houtgestookte kachel. Met beide kachels dien je rekening te houden met een opwarmtijd van circa 25 minuten. Dit is wel afhankelijk van de gewenste warmte en de grootte van de sauna.
Wanneer je badkleding of een badlaken gebruikt in de sauna kan het zweet je lichaam minder goed verlaten. Daarnaast zorgt het zweten ervoor dat de badkleding nat wordt. Omdat een nat lichaam slechter afkoelt dan een droog lichaam heb je bij het dragen van badkleding grotere kans op oververhitting van je lichaam.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
De beste handdoek voor de sauna is gemaakt van bamboe badstof. Dit materiaal is een absolute krachtpatser als het gaat om het opnemen van vocht en blijft ook nog eens heerlijk zacht, zelfs zonder de toevoeging van wasverzachter.
De sauna bevordert spierherstel
Het gebruik van een sauna is in feite warmtetherapie. Het gebruik van een sauna als warmtetherapie voor het hele lichaam is een efficiënte manier om spieren te ontspannen en spiercontractie te verminderen. Hierdoor krijg je minder spierpijn na een zware inspanning.
Medisch gezien is iedere dag een sauna bezoeken mogelijk, maar dat is zeker ook afhankelijk van de tijd die u hiervoor te besteden heeft. Onderzoekers van de Finse universiteit van Turku geven aan dat het wijsheid is om twee keer per week een sauna te bezoeken, zeker als u extra weerstand wilt opbouwen.
Ga niet te lang in een sauna zitten. In de saunacabines hangt een zandloper, welke standaard staat ingesteld op vijftien minuten. Echter blijft het belangrijkste; luister naar jouw eigen lichaam. Heb je het gevoel dat je toe bent aan verkoeling; doe dit dan ook.
Afvallen in de sauna is een fabeltje
Zoals hierboven beschreven is het eigenlijk heel eenvoudig. Wil je gewicht verliezen dan moet je calorieën verbranden en dat gebeurt alleen wanneer je lichaam arbeid verricht. In de sauna ontspant je lichaam en daarvoor gebruikt het bijna geen energie.
De Zweetproductie tijdens een Saunabezoek
Als u voor het eerst een sauna bezoekt, kan het gebeuren dat u niet veel zweet. Als u vaker naar de sauna gaat, en dus de zweetklieren en poriën heeft getraind, zal u in de sauna meer gaan zweten.
Het lichaam koelt zich af door te gaan zweten, ook nadat u uit de sauna bent gestapt. Het zogeheten nazweten kan bij sommige mensen zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid en zelfs misselijkheid. Het is daarom belangrijk om na gebruik van de sauna uw lichaam af te koelen.
Een infrarood sauna gebruikt gemiddeld zo'n 415 kWh per jaar. Dat komt neer op zo'n €80 euro extra per jaar.
De juiste tijd is per persoon verschillend, maar met het oog op de gezondheid is het verstandig om maximaal 10 tot 15 minuten in de sauna te blijven. Stap er dan even uit om af te koelen voor een paar minuten en dan kun je er best weer een kwartiertje tegenaan.
Meestal duurt een opgieting zo'n 10-15 minuten. Na afloop van de opgieting is er vaak fruit of een drankje. Afhankelijk van de sauna en de saunameester wordt een opgieting verrijkt met bijvoorbeeld muziek, een verhaal, klankschalen, ijs en/of licht.