Als u iemand uit uw omgeving wilt verzorgen die levensbedreigend ziek is, heeft u recht op langdurend zorgverlof. U kunt ook langdurend zorgverlof aanvragen als iemand uit uw omgeving langere tijd ziek of hulpbehoevend is. Voorwaarde is dat de verzorging noodzakelijk is en dat u de enige bent die deze zorg kan geven.
Gaat uw werkgever niet akkoord met uw aanvraag? Dan mag uw werkgever niet zomaar kortdurend en langdurend zorgverlof weigeren. Dit mag alleen als de organisatie daardoor in ernstige problemen komt.
Wat betekent zorgverlof voor mijn salaris? Tijdens kortdurend verlof krijgt u minimaal 70% van uw salaris.Tijdens langdurend verlof heeft u geen recht op salaris.
Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
Wanneer kortdurend zorgverlof
Als u een zieke in uw omgeving wilt verzorgen, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. Voorwaarde is dat de zieke verzorging nodig heeft. En u bent gezien de omstandigheden van het geval de enige die de zieke zorg kan geven.
Dit verlof geldt als een naaste van uw werknemer langdurig of levensbedreigend ziek is. Per 12 maanden maximaal 6 keer het aantal uren dat een werknemer per week werkt. Werkgevers zijn verplicht het zorgverlof te geven. Weigeren mag alleen als uw organisatie door het verlof in ernstige problemen komt.
Per jaar mag je 6 keer je wekelijkse werkuren als verlof opnemen. Bij een 32-urige werkweek heb je dus recht op 192 uur verlof per jaar. Je bepaalt zelf wanneer je deze uren opneemt. Tijdens langdurend zorgverlof krijg je geen salaris doorbetaald.
Wanneer het kind van een werknemer plotseling ziek wordt, wordt de eerste ziektedag (of deel ervan) als calamiteitenverlof gerekend. Ook hier gaat het weer om de noodzakelijke verzorging. Daarna kan de werknemer bijvoorbeeld kortdurend zorgverlof opnemen als hij de enige is die de noodzakelijke verzorging kan bieden.
Salaris kortdurend zorgverlof
Tijdens het verlof betaalt uw werkgever minimaal 70% van uw salaris door. Als dat minder is dan het minimumloon, ontvangt u het minimumloon.
De kosten van kortdurend zorgverlof zijn voor rekening van de werkgever. De medewerker heeft gedurende het verlof recht op 70 procent van het loon. Is dat minder dan het minimumloon, dan ontvangt de medewerker het voor hem geldende minimumloon.
De werknemer vraagt het langdurend zorgverlof schriftelijk aan bij de werkgever. Dat moet minstens 2 weken voordat het verlof ingaat. De werkgever heeft daarna 1 week om te reageren. Deze mag daarbij vragen om bijvoorbeeld een doktersverklaring.
Bij een medisch noodzakelijke ingreep of operatie ligt dit anders. Zowel de ingreep als de herstelperiode wordt als ziekte aangemerkt, zodat dit niet ten koste gaat van de verlofuren van de werknemer. Een werkgever dient de ziektemelding door de werknemer in dat geval te accepteren.
Vanaf 10 november 2022 kan je ook kort zorgverlof opnemen. Dat is een vorm van familiaal verlof die je niet geweigerd kan worden. Het gaat om 5 dagen per kalenderjaar die je kan opnemen voor de persoonlijke zorg of steun aan een naaste die om een ernstige medische reden zorg of steun nodig heeft.
zorgverlof (kortdurend en langdurend); calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.
Wat verandert er op 1 februari 2023? Je moet minimaal 12 maanden voltijds of 24 maanden deeltijds gewerkt hebben voor voltijds tijdskrediet. Voor halftijds tijdskrediet geldt dat je 12 maanden voltijds gewerkt moet hebben. De verhoogde uitkeringen voor 5 jaar anciënniteit en 50-plussers verdwijnen.
Heeft een werknemer het recht om onder werktijd naar een medische afspraak te gaan? "Onder werktijd een bezoek brengen aan een tandarts, dokter of fysiotherapeut is geen wettelijk vastgelegd recht. Officieel moet je er vakantie-uren voor opnemen."
Daarvoor gelden onder andere de volgende wettelijke regels: U vraagt het verlof bij uw werkgever aan en minimaal 3 weken voordat u het wilt opnemen.
Het hangt van de situatie af welke vorm van verlof van toepassing is en of het gaat om betaald of onbetaald verlof. Er zijn verschillende vormen van verlof, soms geregeld in de wet, soms geregeld in de (collectieve) arbeidsovereenkomst.
Zorgverlof bij operatie partner
Tijdens het verblijf in het ziekenhuis heeft je werknemer in principe geen recht op zorgverlof; het ziekenhuis neemt alle zorg op zich. Zodra de partner het ziekenhuis verlaat om thuis verder te herstellen, heeft je werknemer wél recht op zorgverlof.
Bijzonder verlof of buitengewoon verlof is bedoeld voor persoonlijke situaties.Denk daarbij aan een huwelijk, examen, begrafenis, doktersbezoek, huwelijksjubileum of je verhuizing. Anders dan bij zorgverlof of calamiteitenverlof is er wettelijk niks vastgesteld over het bijzonder verlof.
Zorgverlof is maximaal 6 keer het aantal uren dat u per week werkt. Bij een werkweek van 40 uur betekent dat maximaal 240 uur. U kunt deze uren ook verspreiden over meerdere weken. Lees meer over de verschillende verlofregelingen.
Wanneer je moet zorgen voor je zieke kind, partner of je ouders voor een korte tijd kun je kortdurend zorgverlof opnemen. Tijdens die periode heb je dan recht op minimaal 70% van je loon. Dit verlof is maximaal 2 keer het aantal uren dat je per week werkt.
“Verlof voor mantelzorg is een recht. Je werkgever kan het niet weigeren en kan je ook niet ontslaan vanwege je vraag naar zorgverlof. Die ontslagbescherming geldt vanaf de schriftelijke aanvraag tot drie maanden na het einde van de verlofperiode.
In de volgende gevallen heeft u recht op calamiteiten- of kort verzuimverlof: als u door een situatie van overmacht meteen vrij moet nemen; als u een wettelijke of door de overheid gedwongen regel alleen kan uitvoeren als u vrij neemt; als u door bijzondere persoonlijke situaties vrij moet nemen.