Lavendel geeft een frisse, ontspannende en diepe bloemige geur af. Het heeft een kenmerkende geur die de perfecte fusie is van lichtheid en diepte, maar nooit overweldigend ruikt. Deze etherische olie past ook goed bij veel andere geuren, verbetert de geur en werkt als een middelste toon.
Van alle lavendelsoorten staat de 'Grosso' bekend als de lekkerst geurende plant.
Zo maak je de lavendelolie
Je kunt ook bloeiende takjes lavendel plukken en die drie tot vier dagen laten drogen voordat je ze gebruikt. Ris de paarse bloemetjes van het takje en stop ze in een schoon glazen potje. Wrijf de bloemetjes even tussen je vingers samen, zodat er nog meer geur vrijkomt.
Lavendel verzorging is eigenlijk helemaal niet moeilijk, ze kunnen namelijk een heleboel hebben. Sterker nog, wanneer u de struik in volle grond hebt staan hoeft u er bijna helemaal niks aan te doen.
Lavendel
Lavendelolie ken je uit de aromatherapie, net zoals de zakjes lavendelkorrels die menig kledingkast opfrist. Lavendel kan je heel makkelijk in huis laten groeien, zolang ze voldoende licht en warmte krijgt. Je hebt er bijna geen omkijken naar want ze heeft maar af en toe water nodig en geen meststoffen.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Waarom ruikt lavendel? Lavendel heeft een heerlijke geur. De geur ontstaat door de linalool die vrijkomt. Naast dat dit lekker ruikt, is het ook wetenschappelijk bewezen dat de geur van een kalmerend effect heeft.
De geur van lavendel heeft een rustgevende werking op de mens. Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit.
Bij slaapproblemen kunnen twee druppels etherische olie van lavendel op je hoofdkussen zorgen voor een ontspanning, zeker als je dat herhaaldelijk doet. Je systeem raakt dan sneller in de ontspanningsmodus.
De maanden maart tot juni zijn wat dat betreft zeer geschikt. De grond begint dan 'lentegewijs' op te warmen waardoor de planten snel zullen inwortelen en aan het groeien gaan. Wil u echter in de zomermaanden lavendel aanplanten dan is dit uiteraard ook geen enkel probleem.
Lavendel geurzakjes
Een katoenen zakje gevuld met gedroogde lavendelblaadjes geeft voor een aantal weken een heerlijke geur af.
Waar moet lavendel geplant worden? Op een zonnige locatie met een matig droge en goed doorlatende bodem gedijt de lavendel prachtig.
Die smaak valt namelijk te omschrijven als sterk, fris, licht zoetig maar ook een tikkeltje bitter. Het best combineer je lavendel met andere kruiden.
Lavendel staat al lang niet meer alleen voor lavendelblauw: je hebt donkerpaarse, witte en roze lavendel. In een witte border staat de indrukwekkende Lavandula angustifolia 'Alba' erg mooi, heb je maar een klein tuintje kies dan de dwergvorm 'Nana alba', met sneeuwwitte bloemen.
Lavendel. Een andere plant waar katten niet van houden is lavendel (Lavandula angustifolia). Ze houden absoluut niet van de geur, en dat is maar goed ook – lavendel is namelijk giftig voor katten. Gelukkig zijn katten slim genoeg om niet van lavendel te eten.
Hoewel lavendel thee gezond is, zijn er situaties waarbij je deze paarsblauwe krachtpatser liever in mindere mate of helemaal niet wilt drinken. Een van de contra-indicaties is bijvoorbeeld het hebben van galstenen. Ook wil je lavendel niet gebruiken in combinatie met jodium en ijzerzouten.
Verschillende onderzoeken tonen aan dat de geur van etherische lavendelolie – ruik een paar uren voor het slapen gaan ernaar – mensen met slaapproblemen helpt om beter te slapen. Naast de rustgevende werking die lavendel heeft, verbetert het ook de slaapkwaliteit.
Ja, lavendel is goed winterhard. Bij vorst heeft deze plant dus geen extra bescherming nodig.
Lavendels staan graag in een goed verlichte omgeving, buiten de schaduw van bomen of heesters. De bodem behoort voedselrijk, doorlatend en vochthoudend te zijn. Lavandula tuinplanten verdragen ook droge plekken in uw tuin, ze woekeren niet of nauwelijks en laten zich goed combineren met andere planten.
Lavendel is zacht voor de huid en werkt ontsmettend en is antibacteriëel en reinigend. Lavendelolie wordt dan ook vaak gebruikt in natuurlijke producten voor je huis en persoonlijke verzorging.
Lavendelolie voor het haar geeft de natuurlijke haargroei een impuls en verbetert droog, poreus of breekbaar haar. De haargroei wordt gestimuleerd, terwijl de hoofdhuid wordt gevoed en de wortel wordt versterkt. Hierdoor krijg je sterker, veerkrachtiger en stralender haar.
Eigenlijk is lavendelolie ideaal voor elk huidtype en levensfase. In je twintiger- en dertigerjaren helpt het roodheid en onzuiverheden verminderen. Hiernaast kan lavendelolie de talgproductie helpen uitbalanceren en de elasticiteit van de huid helpen behouden.
Lavendel
Wanneer je deze geurstof inademt, heeft dit effect op je centrale zenuwstelsel en krijgen de hersenen kalmerende signalen binnen. Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.