De infiltratieput is solitair en u heeft dus geen aansluiting op de riolering nodig. Op deze infiltratieput kunt u de afvoerbuis, die aan uw regenpijp is gekoppeld, aansluiten. Het regenwater loopt nu vanuit de dakgoot naar de regenpijp en vervolgens wordt het via de infiltratieput in de grond opgenomen.
Als je regenwater in de tuin gaat opvangen, zijn er twee varianten. Je maakt van je tuin een extra wateropvang tussen de regenpijp en de aansluiting op het riool, of je gebruikt bijvoorbeeld een overloop naar een sloot voor als je tuin vol is, in plaats van een overloop naar het riool.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
Leg zo min mogelijk tegels in de tuin en zorg voor voldoende planten. Hoe meer groen, hoe beter het water weg kan zakken in de tuin. Waterdoorlatende verharding is een alternatief: grind, schelpen, boomschors of grasbetontegels. Sluit een regenton aan op de regenpijp en gebruik dit water om je tuin te besproeien.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Reacties. In het algemeen gesproken zakt regenwater de grond in totdat het bij het al aanwezige grondwater aankomt. Het hangt dus van het plaatselijke grondwaterpeil af hoe diep nieuw regenwater de grond in zakt.
Volgens Kees Koppen kan het ook een stuk simpeler: ,,Gewoon de regenpijp doorzagen, een kniestuk ertussen zetten en het water rechtstreeks de tuin in laten lopen.'' Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de woning past hij deze methode met succes toe.
U kunt het regenwater eenvoudig laten weglopen naar uw tuin door de regenpijp tot ongeveer 20 cm boven de grond af te zagen. Haal het onderste stuk pijp weg. Zet een deksel op het deel van de regenpijp dat de grond in gaat. Plaats een bocht op het overgebleven stuk regenpijp.
Vultijd regenton
Per m2 vang je vervolgens 1 liter water op voor elke millimeter regen dat er valt. Volgens het KNMI valt er gemiddeld 43 mm regen in de maand April, wat dus neerkomt op 43 x 48 = 2064 liter water! Met een vat van 168 liter kun je concluderen dat na een flinke regenbui de ton wel vol zit.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
Breng een grote pijp of een specieton zonder bodem of een frame met worteldoek aan in het gat. Vul dit met grof grind. Vul de buitenkant op met aarde. Dek de grindput af met een rooster en/of laat de regenpijp boven de grondput uitkomen.
Wat is een rainblock? Een Rainblock® is een holle module van duurzaam materiaal. Elke module is 90 x 25 x 90 cm. Door deze modules te stapelen, met elkaar te verbinden en op de regenpijp aan te sluiten onstaat een wand die zich kan vullen met regenwater.
Binnenshuis kunt u hemelwater hergebruiken voor het schoon maken, doorspoelen van het toilet of voor in de wasmachine. Buitenshuis voor het wassen van de auto en voor het besproeien van de tuin.
De regenpijp voert het regenwater af naar een regenton, een regenput of het riool. Tegenwoordig worden regenwaterafvoeren soms weer afgekoppeld van de hoofdriolering. Indien er een gescheiden rioolstelsel in de straat ligt wordt het regenwater niet naar een rioolwaterzuivering maar naar het oppervlaktewater afgevoerd.
Regenpijpen eindigen meestal boven een ton die het regenwater opvangt, of in een afvoer die is aangesloten op de riolering in de grond. Het regelmatig schoonmaken is belangrijk omdat na verloop van tijd bladeren, mos en plantenresten zich ophopen in de dakgoot waarop de regenpijpen zijn aangesloten.
De vuistregel om regenwater snel af te voeren is de cm²/m² regel : per vierkante meter dak moet u een opening van een vierkante centimer hebben in uw regenwaterafvoer. De waterafvoer van het platte dak kan in de dakbedekking zelf of aan de rand van het platte dak worden geplaatst.
"Je kunt je regenpijp meestal gewoon loskoppelen en het regenwater in de grond of een vijvertje laten weglopen", legt Stam uit. Dat kost gemiddeld een paar tientjes tot ongeveer duizend euro, zo schat de gemeente in.
Regenwater opvangen vermindert de kans op wateroverlast. Een regenton, los in de tuin of via een regenpijp, is waarschijnlijk de eenvoudigste en goedkoopste manier om regenwater op te vangen om later te kunnen gebruiken. Zeker voor kleinere afdaken is het een ideale oplossing.
Als je regenwater wilt infiltreren, dan kun je dat via de bovengrond doen of via de ondergrond. Bovengronds kan dat via je tuin of via waterdoorlatende verharding. Ondergronds kun je regenwater infiltreren door middel van infiltratiekratten. Regenwater kun je ook gebruiken, dan bespaar je op kostbaar drinkwater.
Tot 10 meter diepte mag je zelf een put slaan. Ga je dieper dan moet je een speciallist inschakelen. Je kunt een gat maken met een boor of met een waterlans. Vraag wel aan het Waterschap of je een vergunning nodig is of dat er alleen een meld plicht is.
De beste manier om een grote hoeveelheid grond droog te maken is hem te beluchten en er natuurlijke materialen door te mengen die de natuurlijke pH-waarde en samenstelling niet verstoren. Als je echter haast hebt, kan een zware toepassing van een chemisch drogend organisch supplement zoals kalk de klus ook klaren.
Soms al op maar 10 tot 30 cm onder de grond. Dit komt vooral voor in het westen van Nederland en in poldergebieden. Je kunt merken dat de grondwaterstand hoog is als de grond vaak drassig is en er af en toe water in de kruipruimte staat. Soms is de grondwaterstand op gemeentegrond te hoog voor sommige functies.