Enige jeuk of pijn direct na het zetten van de tatoeage is normaal, bij aanhoudende klachten adviseert Van der Bent echter naar de huisarts of dermatoloog te gaan. Gelukkig zijn er in de meeste gevallen goede behandelopties mogelijk, denk aan hormoonzalven en crèmes of injecties.
De klachten kunnen bestaan uit jeuk, zwelling, pijn, opgezette tattoo, wonden, bulten of blaren. In sommige gevallen lijkt zonlicht de klachten te verergeren. De klachten zijn in principe chronisch, omdat de stof die de allergie veroorzaakt (pigment) blijvend aanwezig is in de lederhuid.
Volgens onderzoek van Advanced Detmatology onder 600 mensen met een tattoo blijkt dat 78 procent van de mensen er spijt van heeft. Opvallend is dat 75 procent van de mensen met spijt niet langer dan een paar uur heeft nagedacht over het zetten van een tattoo. 91 procent heeft de tattoo laten zetten rond hun twintigste.
Laat je tattoo niet uitdrogen. Maak je tattoo regelmatig schoon. Niet zwemmen, in bad en niet te lang douchen. Zweet en vuil in je wond vermijden.
Als je een allergische reactie opmerkt, dan moet je onmiddellijk medische hulp inroepen. Het is belangrijk om er snel bij te zijn als je vermoedt dat je allergisch bent voor tattoo inkt, omdat dit de kans op ernstige complicaties zoals anafylactische shock vermindert.
Je tattoo is ontstoken als hij warm aanvoelt, erg opzwelt of blijft bloeden. Besteed hier altijd aandacht aan en neem geen risico's! Een infectie waar je niets aan laat doen kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Onderneem dus op tijd actie, dan voorkom je erger en hou je het klein.
Naast rode tatoeage-inkt kunnen ook tatoeages met zwarte inkt tot problemen leiden. Soms ontstaan er infecties, littekens maar ook auto-immuun huidziekten zoals psoriasis, sarcoïdose en lichen planus. Dit soort auto-immuun huidziekten kunnen op de plek van de tatoeage ontstaan door het tatoeëren zelf.
Na hoe lang mag je onder de douche met je nieuwe tattoo? Na hoe lang je mag douchen hangt af van wanneer je de folie mag verwijderen van je tatoeëerder. Je kan pas gaan douchen, als je de huishoudfolie eraf mag halen. Meestal mag de folie er na 2 tot 4 uur af.
Je artiest kan je zelfs aanraden om de folie er 24 uur op te laten en je adviseren om de eerste nacht met de folie te slapen. Als je echt heel erg veel wondvocht verliest, kan je je tattoo inpakken met folie voordat je gaat slapen. Zo voorkom je dat je beddengoed of kleding vastplakt aan je tattoo.
Een van de meest gestelde vragen is na hoe lang je de folie van je tattoo af mag halen. Het is ook best wel spannend om het voor de eerste keer af te halen. Over het algemeen wordt aangeraden de folie na 2 tot 4 uur af te halen.
"Vroeger waren belangrijke zakenmannen de rolmodellen, nu kijken jonge mensen vooral op naar rappers, voetballers en influencers. Zij hebben vaak tatoeages, dus ook jongeren willen dat."
Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen geen tatoeage op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Zij mogen ook geen genitale piercing. Bij meisjes is een tepelpiercing verboden. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage of piercing laten zetten.
Wonden kunnen oppervlakkig blijven, maar abces-vorming en gangreen komen ook voor. Het kan zelfs sepsis, oftewel bloedvergiftiging, veroorzaken of een ontsteking aan het hart. Daarnaast kun je door het zetten van een tatoeage ook herpes, hepatitis B, hepatitis C of zelfs HIV oplopen.
Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet. Alle tattoos vervagen uiteindelijk.
Na 3-4 dagen ontstaan er kleine korstjes/ velletjes op je tatoeage, die vallen vanzelf eraf het hoort zo, niet pulken! Het is normaal dat de tatoeage een beetje lichter eruit ziet dan toen het net gezet was, het is het genezingsproces. Na ongeveer een week zijn bijna alle korsten weg en het begint een beetje te jeuken…
Je tattoo-artiest zal je zo veel mogelijk gerust proberen stellen, maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat een tattoo gezet wordt met fijne naalden, waardoor je er altijd wel íéts van zal voelen. Het is ook heel normaal dat een net gezette tattoo een klein beetje bloedt.
Voordat je gaat slapen
Smeer de tatoeage niet dicht, maar zorg voor een dun laagje. Op die manier kan de wond blijven ademen. Draag er eventueel katoenen kleding overheen om zowel de tattoo als je beddengoed te beschermen.
De eerste paar nachten is het het beste om niet op de getatoeëerde plek te slapen. Zo voorkom je een geïrriteerde, pijnlijke huid. Het is ook belangrijk om de tattoo te laten ademen, dus bedek je tattoo niet met folie of strakke kleding. Tijdens het slapen kun je het beste losse kleren dragen die ademen.
Zalf smeren
Het is goed om je tattoo gehydrateerd te houden. Smeer 'm drie keer per dag in met een zalfje, zoals bepanthen, twee weken lang. Zolang je kersverse tattoo nog aan het genezen is, kun je 'm het beste uit direct zonlicht houden en vooral niet zwemmen, naar de sauna of onder de zonnebank.
Als je de tattoo te weinig of helemaal niet insmeert, kan de huid uitdrogen met als gevolg een minder mooi blijvend resultaat van je tatoeage. Hierdoor kunnen er invloeden van buitenaf in de huid komen. Denk bijvoorbeeld aan pluisjes van je trui, stof en dergelijke.
Bescherm je tattoo tegen de zon
“Huid die bruint door de zon, schilfert daarna weer af”, zegt Ruth. “De tattoo, die in de lederhuid zit, het laagje net onder de buitenste huidlaag, is ook onderhevig aan dat proces. De inkt zal mee verkleuren en dat is onomkeerbaar.” Ben jij iemand die niet graag zonnecrème smeert?
Past jouw hand één keer in de tattoo? Dan kun je er vanuit gaan dat het je ongeveer 500 euro gaat kosten. Wil je hem net wat groter? Denk dan aan een prijs van ongeveer 600/750 euro, afhankelijk van hoeveel groter jouw gewenste tattoo moet zijn.
Dat kriebelige gevoel heb je omdat je tattoo aan het genezen is. Een tattoo is eigenlijk een wondje dat een paar dagen tijd nodig heeft om te herstellen. Je lichaam repareert als het ware je huid en daar worden de jeukzenuwen bij geactiveerd. Jeuk is dus echt normaal.
Allergische reactie op inkt
Meestal ondervinden mensen geen problemen van hun tatoeage, maar soms ontstaat er een allergische reactie op de inkt, vooral op de kleur rood. Jeuk, zwelling (98%) en pijn (12%) zijn verreweg de meest aangegeven klachten.
Een belangrijke aandoening is een allergische reactie op tattoo-pigment. Vooral rode inkt is een boosdoener, zonder dat precies bekend is waarom. Van der Bent schat dat op de polikliniek 90% van alle allergieën bij tatoeages komen van rode inkt, of van een kleur waarin rood is verwerkt.